Foglalkozáskereső Foglalkozáskereső

Foglalkozáskereső »

FEOR 08 szerinti foglalkozások részletes bemutatása...

Jellemző tevékenységek, munkamód, szükséges képességek...

Ajánló Ajánló

 

Első munkahely - Bevezető Első munkahely - Bevezető

Az első munkahely mindannyiunk életében meghatározó. A munka világában szerzett első tapasztalatok későbbi életünkre is hatással vannak. Ekkor találkozunk az első jelentős kihívásokkal, és szerezzük meg az első „éles” sikerélményeket.

 

Az első munkahelyünkön tapasztaljuk meg, hogy a munka világa egészen másképp működik, mint a képzésé, az oktatásé. Ha elég elszántak vagyunk, már a képzés évei alatt elkezdhetünk bekapcsolódni a munka világába. Ennek legpraktikusabb formája (a képzés évei alatt) a diákmunka, ami mind a dolgozó diákok, mind a munkát igénybe vevő szervezetek számára kedvezőbb lehetőségeket biztosít. Tanulmányai befejeztével azonban mindenki számára eljön az idő, hogy munkát vállaljon.
Az első munkahelyünket megtalálva sajátosan új élményekben lesz részünk. Egészen más jellegű feladatok, más típusú felelősség lesz jellemző itt, mint ami az iskolában jellemző volt. Mindennapjainkban itt már más törvények uralkodnak. Mire érdemes hát figyelni?
Az egyik legfontosabb sajátosság az idői kötöttség. Az egyetemen különösebben senkit nem zavart, ha elkéstünk egy-egy előadásról, a munkahelyen bizony elvárás, hogy időben ott legyünk. Az, hogy ez pontosan mit jelent, munkahelyenként változik, de a szabályokat be kell tartani, ha azt szeretnénk, hogy hosszú távon elégedettek legyenek velünk.
Oldalak: 1  2  3  

Tipikus kérdések - Kattints! Tipikus kérdések - Kattints!
 1. Állásinterjú, önéletrajz, karrierépítés. Hol szerezhetek információkat?
 2. Állásinterjú, önéletrajz, karrierépítés. Hol szerezhetek információkat?


  A Nemzeti Pályaorientációs Portál Karrier rovatában több írás is található e témában. A kapcsolódó tartalmak elérhetők a Karrier-rovatban.

 3. Hol találok olyan eszközöket, amelyekkel növelhetem önismeretemet?
 4. Hol találok olyan eszközöket, amelyekkel növelhetem önismeretemet?


  Az önismeret növelésére alkalmas kérdőívek sora található a Nemzeti Pályaorientációs Portálon. A kérdőívek téma és korosztály szerinti csoportosításban elérhetők itt.

 5. Kinek jár költségtérítés a munkába járáshoz? Mindegy mivel közlekedek?
 6. Kinek jár költségtérítés a munkába járáshoz? Mindegy mivel közlekedek?


  A munkáltatónak költségtérítést kell fizetnie mindazon munkavállalóinak, akiknek a lakóhelye és a munkahelye nem azonos helységben van. A költségtérítés napi munkába járás és hétvégi hazautazás címén illeti meg a munkavállalót. Napi munkába járás címén jár a költségtérítés annak a munkavállalónak, aki naponta a közigazgatási határon kívülről utazik a munkahelyére, illetve munkarendjétől függő gyakorisággal rendszeresen utazik oda és vissza. Hétvégi hazautazás esetében akkor illeti meg a munkavállalót az utazási költségtérítés, ha a hétvégeken haza, azaz az állandó lakóhelyére utazik a munkavállaló.

  A helyközi, távolsági utazás, azaz a munkába járás megvalósítható akár közösségi közlekedéssel, akár saját gépjárművel. Lehetőség van arra is, hogy a munkavállaló a munkába járás költségtérítése címén kilométerenként 9 forint bevételnek nem minősülő (adómentes) költségtérítésben részesüljön akkor is, ha egyébként a munkába járás tömegközlekedés igénybevételével is megoldható lenne, de azt a magánszemély nem veszi igénybe.

 7. Frissen végzettként gyakornokként tudnának alkalmazni. Ez mit jelent?
 8. Frissen végzettként gyakornokként tudnának alkalmazni. Ez mit jelent?


  Mindenekelőtt fontos, hogy megkülönböztessük a hallgatói jogviszony alatt folytatott szakmai gyakorlatot a komplex gyakornoki programtól. Ez utóbbi célja nem az, hogy pótolja a hiányzó gyakorlati tapasztalatokat, hanem hogy olyan, kiemelkedő tehetségű fiatalokat választhasson ki a vállalat, akikből átfogó tudással rendelkező munkatársakat "nevelhet ki". A gyakornoki programok többnyire friss diplomás vagy maximum egy-két éves tapasztalattal rendelkező pályázók számára, adott időtartamra szóló, meghatározott fókuszterülettel vagy általános céllal meghirdetett, tematikusan felépített, értékelésközpontú programok. A gyakornoki program tehát nem azonos egy gyakorlati pozícióval, amit többnyire utolsó éves főiskolai vagy egyetemi hallgatók számára hirdetnek meg a vállalatok egy adott területre.

 9. Ki számít pályakezdőnek az álláskeresési támogatások szempontjából?

További kérdések és válaszok »

Ki számít pályakezdőnek az álláskeresési támogatások szempontjából?


Az, aki nem töltötte be 25. életévét (felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét), iskolai tanulmányait befejezte vagy megszakította, és azt követően nem tudott elhelyezkedni, regisztráltatta magát az illetékes munkaügyi központ kirendeltségén és vállalta az együttműködést.