A szivárvány A szivárvány

Első szakképesítés Első szakképesítés

Az első szakképesítés megszerzése ma már nagyon sok esetben nem egész életre szóló döntés. Ennek ellenére az első szakma kiválasztása és megszerzése sok évre meghatározhatja életünket és karrierünket. A döntés meghozatalához mind önmagunkat, mind pedig a választható szakképesítéseket ismernünk kell.

 

» NPP - Első szakma

 

A szakmaszerzés kapcsán hozott döntések esetében is fontos, hogy

  • ismerjük önmagad;
  • tudjuk, milyen szakképesítési lehetőségek közül választhatunk, és
  • nem árt, ha van némi friss információnk a munkaerőpiac aktuális igényeiről.

Önmagunk megismerésére az egyik legjobb módszer, ha tudatosan figyeljük önmagunkat: mik azok a tevékenységek, amiket szívesen végzünk, mikor érezzük magunkat jól, milyen tevékenységek töltenek fel, és melyek azok, amik után rettentő fáradtnak érezzük magunkat. Önmagunk tudatos megfigyelése igazán hasznos lehet későbbi döntéseinkhez. Önismeretünket azonban másképp is növelhetjük, pl. úgy, hogy odafigyelünk arra, mások mit mondanak rólunk: miért kapunk elismerést, melyek azok a megnyilvánulásaink, amik másokat mosolyra fakasztanak. Ezek a jelzések nagyon informatívak ám! És ha az önismeret növeléséhez mindez még nem lenne elég, használhatunk az önismeret növelésére kidolgozott kérdőíveket is, melyek akár itt a portálon is megtalálhatók.

 

A jó döntés meghozatalához fontos, hogy tisztában legyünk a választható szakképesítésekkel, a képzési lehetőségekkel. Ezekről az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) böngészve tájékozódhatunk. Ez a jegyzék az állam által elismert szakképesítéseket tartalmazza. Ha pontosan nem tudjuk, egy-egy szakképesítés mit is takar, és szeretnél erről több információt megtudni, hasznos segítséget nyújt a Szakképesítéskereső, illetve az egyes szakmák adatlapjai. Ezeken keresztül megismerhetjük az adott képzés tartalmát, jellemzőit, felvételi feltételeit és persze azt is, hogy az adott szakképesítést megszerezve milyen foglalkozás(oka)t tölthetünk be.
 

Aki a munkaerőpiac igényeiről szeretne valós információkat szerezni, annak hasznos lehet az Internet és az ott megtalálható statisztikák (például az NPP is). Ezek segítségével képet kaphatunk arról, hogy a választott szakmával nagyságrendileg milyen fizetésre számíthatunk, illetve arról is tájékozódhatunk, hogy mennyire lesz könnyű (vagy nehéz) az elhelyezkedés.
 

Szakmát szerezni többféle formában is lehet. Az első szakképesítés jellemzően megszerezhető iskolai rendszerű nappali képzés formájában. Ez akkor lehetséges, ha az adott képzést 23 éves korunk előtt elvégezzük. Ez a képzési forma ingyenes, csak az alapszolgáltatáson túli szolgáltatásokért kell fizetni. Az iskolai rendszerű nappali képzések szakképző iskolában vagy felsőoktatási intézményben folynak, annyiban hasonlítanak a középiskolai évekhez, hogy heti öt alkalommal kell bejárni a képzőhelyre és napi 5-7 órát is a tanulásra kell fordítani.
 

Az iskolai rendszeren belül indulnak esti és levelező képzések is, amelyek lehetővé teszik, hogy munka mellett is járhassunk valamilyen tanfolyamra, munka mellett is szerezhessünk új ismereteket. Esti formában heti 2-3, levelező formában heti 1-2 alkalommal kell bejárnunk, jellemzően a késő délutáni, esti órákban vagy hétvégén. Ezeken a napokon általában 4-6 órát töltünk a képző intézményben.
 

Szintén felnőttkori tanulásra szabták a tanfolyami képzéseket, amelyek során jellemzően heti 1-2 alkalommal kell a képző intézményben megjelennünk, de előfordulhat olyan is, ahol ennél intenzívebb az oktatás. Ebben a képzési formában (az előzőektől eltérően) nem állunk tanulói jogviszonyban a képző intézménnyel, ehelyett felnőttképzési szerződést kötünk velük.
 

Szakmaszerzés kapcsán azt is fontos szem előtt tartani, hogy egyes szakképesítéseket a felsőoktatásban is beszámítanak. Ezek az 55-tel kezdődő OKJ-számú felsőfokú szakképesítések, amelyek megkezdéséhez érettségi szükséges. Ezek indulhatnak szakközépiskolában és felsőoktatási intézményben egyaránt.
 

Fontos kérdés még, hogy hogyan lehet pontos (és hivatalos) információkat szerezni azokról a képzőhelyekről, ahol szakmát szerezhetünk. Az egyik adatforrás a felnőttképzési nyilvántartás lehet, amely minden olyan intézményt tartalmaz, amelynek egyáltalán jogosultsága van az adott képzést indítani. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ebben szereplők egyáltalán nem biztos, hogy tényleg indítják is a kiszemelt tanfolyamot. Az azonban egészen biztos, hogy aki ebben nem szerepel, az nem is indíthatja.
 

Szintén jó kiindulópont lehet a munka.hu címről elérhető képzéskereső, ez azonban nem fedi le a teljes képzési kínálatot. Sok esetben az a hatékony megoldás, ha a potenciális képzők honlapjáról szerzünk pontos és naprakész információkat.