Keresők Keresők

OKJ szakképesítések keresője »
Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő összes szakképesítés...

Interaktív OKJ Interaktív OKJ

Klikkelj az alábbi képekre és interaktív bemutatóinkból ismerd meg az Országos Képzési Jegyzék működését, valamint, hogy milyen információkat hordoz maga az OKJ-szám!

 

Ajánló Ajánló

 

Első szakképesítés - Bevezető Első szakképesítés - Bevezető

Az első szakképesítés megszerzése ma már nagyon sok esetben nem egész életre szóló döntés. Ennek ellenére az első szakma kiválasztása és megszerzése sok évre meghatározhatja életünket és karrierünket. A döntés meghozatalához mind önmagunkat, mind pedig a választható szakképesítéseket ismernünk kell.

 

A szakmaszerzés kapcsán hozott döntések esetében is fontos, hogy

 • ismerjük önmagad;
 • tudjuk, milyen szakképesítési lehetőségek közül választhatunk, és
 • nem árt, ha van némi friss információnk a munkaerőpiac aktuális igényeiről.

Önmagunk megismerésére az egyik legjobb módszer, ha tudatosan figyeljük önmagunkat: mik azok a tevékenységek, amiket szívesen végzünk, mikor érezzük magunkat jól, milyen tevékenységek töltenek fel, és melyek azok, amik után rettentő fáradtnak érezzük magunkat. Önmagunk tudatos megfigyelése igazán hasznos lehet későbbi döntéseinkhez. Önismeretünket azonban másképp is növelhetjük, pl. úgy, hogy odafigyelünk arra, mások mit mondanak rólunk: miért kapunk elismerést, melyek azok a megnyilvánulásaink, amik másokat mosolyra fakasztanak. Ezek a jelzések nagyon informatívak ám! És ha az önismeret növeléséhez mindez még nem lenne elég, használhatunk az önismeret növelésére kidolgozott kérdőíveket is, melyek akár itt a portálon is megtalálhatók.

Oldalak: 1  2  3  

Tipikus kérdések - Kattints! Tipikus kérdések - Kattints!
 1. Milyen szakképesítések közül választhatok?
 2. Milyen szakképesítések közül választhatok?


  A választható szakképesítésekről az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) böngészve kaphatsz információt. Az OKJ szakmacsoportokba sorolva tartalmazza az állam által elismert szakképesítéseket, megadja a nemzetközi besorolásnak megfelelő képzési szintjüket, a képzésre fordítható időt stb. A szakképesítés részletesebben a szakmai és vizsgakövetelményeket tartalmazó rendeletekből ismerhető meg. Az aktuális OKJ-szakképesítései közül több szempont figyelembe vételével választhatsz a portál OKJ-keresőjében.

 3. Miért soroljuk a szakmákat különböző szakmacsoportokba?
 4. Miért soroljuk a szakmákat különböző szakmacsoportokba?


  Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítéseket 21 szakmacsoportba sorolják. Az egyes szakmacsoportokon belül egymáshoz hasonló szakmákat találunk. Az egészségügyi szakmacsoportba sorolandó pl. az Általános ápoló, a Boncmester, a Diagnosztikai technológus, a Fogtechnikus, a Masszőr vagy az Ortopédiai eszközkészítő, stb. is. A szakmák szakmacsoport szerinti besorolását megtalálod itt.

 5. Nincs meg a nyolc osztályom, de szeretnék valamilyen szakmát tanulni. Mit tanácsolnak?
 6. Nincs meg a nyolc osztályom, de szeretnék valamilyen szakmát tanulni. Mit tanácsolnak?


  Sok, egyébként nyolc vagy tíz évfolyam elvégzéséhez kötött szakképesítés megszerezhető akkor is, ha nem rendelkezik valaki az előírt iskolai végzettséggel, de rendelkezik a szakképesítés megkezdéséhez előírt ismeretekkel, készségekkel. Ezek az ún. bemeneti kompetenciák. 23 év alattiak számára a szakiskolák szerveznek olyan úgynevezett felzárkóztató képzéseket, amelyeken meg lehet szerezni ezeket a bemeneti kompetenciákat, esetleg az általános iskolai végzettséget is. Hasonló lehetőség a támogatott felnőttképzési programok között is elérhetőek.

  Idősebb korban a dolgozók általános iskoláiban szerezhető meg az általános iskolai végzettség.

  Ha nem kíván élni ezekkel a lehetőségekkel, akkor azok közül az alapfokú szakképesítések közül választhat, amelyeket általános iskolai végzettség nélkül is meg lehet szerezni. Ezeket kikeresheti az OKJ-keresőben.

 7. Szakképzésemhez az iskola nem tud gyakorlati helyet biztosítani. Mit tegyek?
 8. Szakképzésemhez az iskola nem tud gyakorlati helyet biztosítani. Mit tegyek?


  A gyakorlati képzés vállalkozásoknál is lehetséges, tanulószerződés megkötésével. Ilyen helyet önállóan kell keresnie, ehhez segítséget kaphat a megyei kereskedelmi és iparkamarától, mezőgazdasági szakmák esetén a megyei agrárkamarától. A gyakorlati helyért nem kell fizetni, sőt a tanulószerződéssel különféle juttatások is járnak.

 9. Fiam most érettségizik, de szeretne valamilyen szakképesítést is szerezni. Azt hallottam, hogy hiányszakmában komoly ösztöndíjat lehet kapni. Számunkra ez nagyon fontos lenne, mivel férjem is, én is munkanélküliek vagyunk. Honnan tudhatom meg, hogy mi a hiányszakma?

További kérdések és válaszok »

Fiam most érettségizik, de szeretne valamilyen szakképesítést is szerezni. Azt hallottam, hogy hiányszakmában komoly ösztöndíjat lehet kapni. Számunkra ez nagyon fontos lenne, mivel férjem is, én is munkanélküliek vagyunk. Honnan tudhatom meg, hogy mi a hiányszakma?


A hiányszakmákat – pontosabban azokat a gazdaság által igényelt szakképesítéseket, amelyek tanulása esetén jár a szakiskolai ösztöndíj - évente határozzák meg, régiónként. Azt, hogy a következő tanévben az Önök régiójában melyek ezek a szakmák, megtalálhatja az Oktatási Hivatal web-oldalán.