Az érdekességekről Az érdekességekről

A legtöbb foglalkozásnak van érdekes oldala, még az első ránézésre unalmasnak tűnők esetében is találunk ilyeneket.

  • Hogy néz ki egy repülőtér felülről?
  • Mit jelentenek az E betűvel kezdődő rövidítések az élelmiszerek csomagolásán?
  • Mikor rendezték az első BNV-t?

Az NPP-n több száz ilyen érdekességet találsz! 

 

A jobb oldalon levő listában először válassz foglalkozáscsoportot, majd klikkelj a téged érdeklő érdekességre!

Érdekesség-böngésző - Válassz és klikkelj! Érdekesség-böngésző - Válassz és klikkelj!
« Vissza

Egyszerű szolgáltatási, szállítási és hasonló foglalkozások

 

Klikkelj és olvasd el az egyes, foglalkozásokhoz kötődő érdekességeket!

 

Gyorséttermi eladó - McDonald’s – 10 dolog, amit tudnod kell

Gyorséttermi eladó (FEOR-9235)

McDonald’s – 10 dolog, amit tudnod kell


Világszerte több mint 31 000 McDonald’s működik.
Az Antarktisz az egyetlen kontinens, ahol még nincs éttermük.
Naponta körülbelül 46 millió embert szolgálnak ki.
Történetük során már legalább egy milliárd hamburgert adtak el.
Az egyik angliai éttermükben van egy olyan falszakasz, ami a 13. században épült.

Az amerikaiak mellett a hong-kongi és a moszkvai mekik a legforgalmasabbak.
Minden nyolcadik ember dolgozott hosszabb-rövidebb ideig náluk.
Számos híresség is az alkalmazottjuk volt fiatalabb korában, így például Sharon Stone és Shania Twain is.

Magyarországon 1988-ban nyílt az első, a budapesti Régiposta utcában.
Hazánkban körülbelül 7000 dolgoznak náluk, a munkavállalók fele diákmunkás.
Forrás: www.wikianswers.com

Gyorséttermi eladó - Ami nem jött be

Gyorséttermi eladó (FEOR-9235)

Ami nem jött be


A világ gyorsétterem-hálózatai időről-időre megpróbálkoznak új termékek bevezetésével. Ezek némelyike azonnal sikeressé válik, egy – kevésbé ismert – része viszont csúfos kudarcot vall. A leszerepelt ételeket ilyenkor gyorsan visszavonják, így ezek legtöbbször el sem jutnak Magyarországra. Mik voltak az utóbbi évtizedek legnagyobb bukásai?

Mindenképp dobogós a hulaburger, amit 1963-ban dobtak piacra azzal a céllal, hogy a pénteken húst nem fogyasztó római katolikusok számára is legyen valami különleges a kínálatban. A sajtburgerre emlékeztető kreálmány egészen meglepő dologra cserélte a marhahúst. Egy ananász-szeletre. A csúfos bukás elkerülhetetlen volt.

Szintén érdekes kísérlet volt a McLobster, ami tulajdonképpen egy rákétel lett volna, gyorséttermi kiadásban. A többi termékhez viszonyítva nagyon drága és nem különösebben ízletes étel – noha szinten mindenhol megbukott – még ma is kapható Kanada bizonyos részein.

Hasonló eredményt hozott az is, amikor a hot-dogot, a pizzát vagy éppen a tésztákat próbálták a kínálatba bevezetni. Ezek minőségével sok esetben nem is lett volna gond, de az emberek egyszerűen nem szoktak rá, hogy ilyen – korábban más éttermekhez kötött – termékeket a gyorséttermekben vásároljanak.

Gyorséttermi eladó - Coca-Cola számokban

Gyorséttermi eladó (FEOR-9235)

Coca-Cola számokban


- Ha az összes eddig gyártott Coca-Cola-t 2 deciliteres palackokba töltenénk és a világ minden emberének adnánk belőle, akkor mindenkinek 678 palack, azaz több mint 191 liter üdítő jutna.

- A két ország, ahol a legmagasabb az egy főre jutó Coca-Cola fogyasztás, talán semmi másban nem hasonlít - különösen az éghajlatuk eltérő. Az egyik ország Mexikó (egy főre 331 db 2 deciliteres üdítő jut), a másik Izland (egy főre 404 db 2 deciliteres üdítő jut).

- Ha az eddig gyártott összes Coca-Cola-t 2 deciliteres palackokba töltenénk és egymásra raknánk, akkor az "üvegtorony" 1057-szer érne fel a Holdig és a Holdtól a Földig. Ha megtennénk ezt a körutat, az 2 évig, 10 hónapig és 23 napig tartana.

- A braziliai Macapa palackozó által ellátott területen az egyik utcát átszeli az Egyenlítő. Így vásárolhatunk egy Coca-Cola-t a déli féltekén, ha pedig átsétálunk az utca túloldalára, vehetünk egy másik Coca-Cola-t az északi féltekén is.

- Ha az összes eddig gyártott Coca-Cola-t 2 deciliteres üvegbe töltenénk, átlagos méretű teherautókra raknánk, és aztán az autóknak egy adott ponton kellene áthaladniuk szorosan egymás mögött 100 km-es óránkénti sebességgel, akkor a teherautók menete 5 évig 5 hónapig és két napig tartana.

- Japánban van a legtöbb üdítőital automata, kb. 2 millió darab. Ezeknek több mint egyharmada, 870 000 darab viseli a Coca-Cola emblémát.

- Ha az eddig gyártott összes Coca-Cola-t 2 deciliteres üvegekbe töltenénk, egymás mellé fektetnénk egy négysávos autópálya szélességében, akkor az 82-szer érné körbe a Földet.

Hulladékosztályozó - Szelektív kisokos

Hulladékosztályozó (FEOR-9212)

Szelektív kisokos


Ha papír (kék konténer): A papírgyűjtőbe ne dobjunk szennyezett hulladékot, a tejes és gyümölcsleves dobozokat nem csak össze kell taposni, de ki is kell mosni mielőtt megszabadulnánk tőle. Figyeljünk az olyan trükkös hulladékra, mint például a műanyag borítóval rendelkező füzet, vagy a műanyag ragasztószalagot is tartalmazó dobozok. Ezeket nem szabad a papírhulladéknak szánt konténerbe dobni!

Ha üveg (fehér és zöld konténer): A legfontosabb, hogy ne keverjük a fehér és a színes üveget. Azt se feledjük, hogy egyik konténerbe se dobhatunk tükröt, villanykörtét, nagyítót, porcelánt vagy éppen kerámiát. Minden esetben távolítsuk el a feleslegessé vált üvegekről a fém kupakot, illetve annak még fent maradt részeit!

Ha műanyag (sárga konténer): Ahogy a papírtermékek esetén, a műanyagdobozoknál is fontos, hogy kidobás előtt elmossuk őket, illetve eltávolítsuk a műanyag kupakokat. Mondani sem kell, hogy a PET-palackokat tapossuk össze mielőtt a konténerbe ejtjük. Mivel hasznosításuk még nem megoldott, ne dobjuk a szelektív konténerbe a CD-lemezt, magnókazettát, joghurtos dobozt.

Ha fém (szürke konténer): Jelenleg talán a fémek újrahasznosítása a leghatékonyabb, ezért bátran dobjunk ebbe a konténerbe sörösdobozt, kis evőeszközöket és hasonló háztartási hulladékot.

Forrás: www.kvvm.hu

 

Konyhai kisegítő - Kések a konyhában

Konyhai kisegítő (FEOR-9236)

Kések a konyhában


A kés lehetett minden bizonnyal a legősibb evőeszköz. Akár csak ma, régen is kihasználták sokoldalúságát: a vadászat, a védekezés, az ételkészítés és -elosztás, az étel feldarabolásának nélkülözhetetlen eszköze volt. Az első lándzsák, pattintott pengék már alkalmasak voltak mindazon feladatokra, amelyeket ma számtalan, specializált célszerszámmal végzünk el, úgymint lándzsa, kard, tőr, szigony, horog, csípőfogó, miskárolókés, bozótvágó kés, kenyérvágó kés, szeletelőkés, vajkés, tortakés, különböző gyümölcshámozó, -szeletelő, -aprítókések, húsdaráló, balta, fűrész, szekerce (fokos), fa- és fémipari szerszámok sora, az üvegvágó. Kirándulások, túrák alkalmával az egyik legelső és legfontosabb szerszám, amit becsomagolunk, a kés. Lehetőleg univerzális célú, sokoldalúan használható kés, amelynek különösen specializált változata a "svájci bicska", a több, apró célszerszámot (pipapiszkáló, olló, csavarhúzó, dugóhúzó, sörnyitó, konzervnyitó, körömreszelő, fúró stb.), pengét tartalmazó utazókés.

A vadászatnál, húsüzemekben, disznóvágáskor, konyhai előkészítésnél, a főzésnél és tálalásnál, asztalnál használt legfontosabb késtípusok: disznóölő kés, nyúzókés, csontozókés, filéző kés, konyhakés, zöldséghámozó kés, japán konyhakés, szakácskés, japán szakácskés, szeletelőkés, halpikkely-eltávolító kés, díszítőkések gyümölcsök, zöldségek dekorálásához, tortavágó kés, desszertkés, halkés, az íves, görbe és recézett vajdíszítő kés, sajtkés, kaviárkés, rákkés, elektromos kenyérvágó kés, csapókések szárnyasok darabolásához, bárdok a csontok elvágásához. Speciális formájú, kiképzésű kés az almacsumázó, amely tulajdonképpen egy henger alakú vágószerszám. Ugyancsak különleges kés a félgömb formájú pengével ellátott karalábévájó.

Parkolóőr - A parkolóóra története

Parkolóőr (FEOR-9238)

A parkolóóra története


1935 – Az amerikai Carl C. Magee szabadalmaztatja a világ első parkolóóráját, amelyet még abban az évben üzembe is helyeznek Oklahoma Cityben. A szerkezet főbb alkotóelemei a következők: érmefogadó egység, indítómechanizmus és a fennmaradó időt jelző mutatós kijelző. Ez az alapfelépítés évtizedekig változatlan marad.

1960 – New Yorkban feláll az első parkolóőr csapat, aminek érdekessége, hogy kizárólag nők voltak a tagjai. Innentől fogva 7 évet kellett várni, hogy az első férfi is csatasorba álljon.

1985 - Megjelennek az első elektronikus változatok, billentyűzettel, kijelzővel. Ezen eszközöknek vitathatatlan előnye volt, hogy mechanikus társaiknál sokkal könnyebben átprogramozhatók voltak.

1990 – Egyre terjednek az angolul pay-and-display megoldású rendszerek, amelyek egy kis igazolólapot nyomtatnak az autósnak, amit a szélvédő jól látható részére kell elhelyezni. Ugyanebben az időben jelennek meg az első hitel- vagy bankkártyát is elfogadó készülékek.

2008 – Magyarországon is több városban elérhetővé válik az sms-alapú parkolás. Ennek keretében az autós rövid szöveges üzenetben tudja adott időre beregisztrálni autóját.