Az érdekességekről Az érdekességekről

A legtöbb foglalkozásnak van érdekes oldala, még az első ránézésre unalmasnak tűnők esetében is találunk ilyeneket.

  • Hogy néz ki egy repülőtér felülről?
  • Mit jelentenek az E betűvel kezdődő rövidítések az élelmiszerek csomagolásán?
  • Mikor rendezték az első BNV-t?

Az NPP-n több száz ilyen érdekességet találsz! 

 

A jobb oldalon levő listában először válassz foglalkozáscsoportot, majd klikkelj a téged érdeklő érdekességre!

Érdekesség-böngésző - Válassz és klikkelj! Érdekesség-böngésző - Válassz és klikkelj!
« Vissza

Erdőgazdálkodási, vadgazdálkodási és halászati foglalkozások

 

Klikkelj és olvasd el az egyes, foglalkozásokhoz kötődő érdekességeket!

 

Erdészeti foglalkozású - Erdész himnusz

Erdészeti foglalkozású (FEOR-6211)

Erdész himnusz


Erdész vagyok, csöndes tanyám erdő mélyében áll,
Hová csak farkas és madár, szelíd kis őz talál.
Feledve rég a külvilág, csendes az életem.
És mégis megsebzé szívem az égő szerelem.
A bíbor színű alkonyat terólad mond mesét.
Neved dicséri a madár, ha zengi énekét.
Ábrándos álmokat mesél az esti csönd s magány...
Epedve súgom nevedet minden bús éjszakán.
Bükkfák smaragdja sápadoz halk őszi lombokon.
Ha ballag már a vén idő az ősi dombokon.
Eltávozóban int felém szerelmem s életem.
Örökre nyugodalmat ád az erdő énnekem.

Fakitermelő (favágó) - Nem mindennapi fák

Fakitermelő (favágó) (FEOR-6212)

Nem mindennapi fák


A Jabuticaba (más néven brazil szőlő fa, aborele szőlő) egy szokatlan gyümölcsfa, amely Argentínában, Brazíliában és Paraguayban őshonos. A fa gyümölcse lilás fekete, nyersen is lehet enni, vagy lehet használni lekvár és ital (sima lé vagy bor) készítésére. A legérdekesebb tulajdonsága a fának, hogy a gyümölcsök közvetlenül a törzsön nőnek és nem az ágakon, ahogy minden más gyümölcsfánál.

Másik érdekesség a legőrültebb kérgű fa: a szivárvány eukaliptusz, a Szunda- és a Fülöp-szigeteken növő indonéz gumifa (Eucalyptus deglupta) kérge zöld alapon hosszanti vörös csíkokkal tarkított. Az egyes fajokat a virág színe és formája mellett gyakran a kéreg jellegzetes színmintája alapján határozzák meg. Hamvaskék vagy hamvaszöld levelei a fiatal hajtásokon levélnyél nélküliek, szárölelők. Az idősebb levelek lándzsásak, illetve keskenyek, hosszuk akár a 35-40 cm-t is elérheti. Ha megdörzsöljük vagy szétmorzsoljuk őket, jellegzetes illatot árasztanak. Bimbóit csésze és párta helyett rügysapka borítja. Amikor eljön a virágnyílás ideje, a fedőlap lehullik, és dús nyalábban előbukkan a porzók színpompás tömege. Erre azért van szüksége, mert a legtöbb fajt madarak porozzák be, márpedig a madarak szaglása gyönge. Az eukaliptusz virágainak szinte alig van szaga, a madarakat a látvány vonzza. Egyes fajait más állatok porozzák be - mint például az oposszumok vagy a repülő róka. A magányosan álló virágok korong alakúak; a legtöbb fajé fehér vagy sárga, de némely fajé (például Eucalyptus caesia) vörös. Az apró magokat a fordított harang alakú, 2-3 cm-es toktermések kiszáradása után a szél szórja szét.

Halászati foglalkozású - Halászati kérdezz felelek

Halászati foglalkozású (FEOR-6230)

Halászati kérdezz felelek


Melyek a legfontosabb hazai halfajok?
A magyarországi halkitermelés több mint felét (63 százalékát) a ponty adja, amit a képzeletbeli dobogón a fehérbusa és a pettyes busa követ (összesen 16-18 százalékkal). A bronzérmet pedig (nagyságrendileg 10 százalékkal) a ragadozó halak közösen birtokolják: csukák, harcsák és fogassüllők.

Melyek a magyar halgazdaság legfontosabb számai?
Hazánkban körülbelül 350 tógazdaság működik, több mint 26 000 hektáros összterülettel. Az éves kitermelés meghaladja a 20 000 tonnát, ennek 60%-a étkezési hal. Az ország keleti felében (például Szarvason, Füzesgyarmaton) működik 10 intenzív haltermelő üzem is, amelyek többsége geotermikus energiát hasznosít. Ezek mellett fontos szerepe van a természetesvízi halászatnak, aminek keretében kereskedelmi és rekreációs (hobbi-jellegű) horgászat egyaránt folyik.

Hány horgász van hazánkban?
Körülbelül 320 000, ami azt jelenti, hogy átlagosan 30-ból egy ember rendszeresen jár horgászni. Ezzel az aránnyal viszonylag előkelő (13.) helyet foglalunk el az európai toplistán. A horgászokat tömörítő Magyar Országos Horgász Szövetség az egyik legnagyobb civil szervezet.

Forrás: www.fvm.gov.hu és www.haltermosz.hu

 

Halászati foglalkozású - A jó horgász ismérvei

Halászati foglalkozású (FEOR-6230)

A jó horgász ismérvei


A jó horgásznak, mielőtt elindul, tisztában kell lenni, mit csinál a víz abban a hónapban, mit akar fogni és hogy az a halfajta kap-e aznap. Ezután a horgász fogja a horgait, esetleg a csalihorgot, a csuszát, vagy gilisztát, tiszavirágot, legyet, vállára veti nyeleit, a szákot, a haltartó hálót, pár tartalék horgot, zsineget, nehezéket, bicskát, és mint aki legjobban fel van szerelve, nyugodt lelkiismerettel kikeresi a legjobb horgászhelyet. Horga éles, nyele könnyű, de tartós, zsinórja vékony, de kitartós, csalija elsőrangú és bőséges, s a hely ahova csendben letelepszik, elsőrangúan megválogatott. Ő maga nyugodt, hallgatag, mint a hal, ugyanakkor éber és szemfüles. Szeretnie kell a vizet, szemét el ne kerülje a legkisebb bogár, a legapróbb hal sem.

A jó horgász nem dicsekvő, nem meséli el mindennapi kalandját egy másiknak, nem mondja el mit fogott, mert amellett a következő évben több bért fizet a víztulajdonosnak, még az a kellemetlenség is éri, hogy hosszú próbálkozás után fölfedezett elsőrangú helyét elfoglalva találhatja. A jó horgász hallgatag, de nem szűkszavú. Szívesen mond meg mindent, amit a másiknál jobban tud, szívesen ajánlja fel a vendégnek drága jó helyét, örül, ha vendégének élvezetet nyújtott, de nem beszél, ha nem kérdezik. Az igazi horgászó korán fekszik, de még korábban kel. Puhán lépdel és óvatosan végez minden mozgást, hogy sem lábdobogással, sem csónakzörgéssel el ne riassza környékéről az óvatos halat. Öröme a szép napsütés, a derült ég, a tűző nap. A dél számára is pihenő, mint a halnak. Nem nagyigényű és türelmes.

S végül, nem kapzsi! Ha eleget fogott, hazamegy, vagy keres más halfajt, így vegyessé téve az eredményt. A jó halászlé ugyanis öt-hat fajta halból az igazi. A jó horgász ismeri minden faj használhatóságát, tudja mire kell felhasználnia, hogy a legjobbat kapja belőle.