Az érdekességekről Az érdekességekről

A legtöbb foglalkozásnak van érdekes oldala, még az első ránézésre unalmasnak tűnők esetében is találunk ilyeneket.

  • Hogy néz ki egy repülőtér felülről?
  • Mit jelentenek az E betűvel kezdődő rövidítések az élelmiszerek csomagolásán?
  • Mikor rendezték az első BNV-t?

Az NPP-n több száz ilyen érdekességet találsz! 

 

A jobb oldalon levő listában először válassz foglalkozáscsoportot, majd klikkelj a téged érdeklő érdekességre!

Érdekesség-böngésző - Válassz és klikkelj! Érdekesség-böngésző - Válassz és klikkelj!
« Vissza

Helyhez kötött gépek kezelői

 

Klikkelj és olvasd el az egyes, foglalkozásokhoz kötődő érdekességeket!

 

Kútfúró, mélyfúró gép kezelője (kőolaj, földgáz, víz) - Hogyan állítsunk meg egy víz alatti szivárgó olajkutat I.

Kútfúró, mélyfúró gép kezelője (kőolaj, földgáz, víz) (FEOR-8312)

Hogyan állítsunk meg egy víz alatti szivárgó olajkutat I.


2010 tavaszának egyik vezető híre volt az az olajkút-baleset, ami a Mexikói-öbölben, az Egyesült Államok partjaitól nem messze történt. Az április 20-án bekövetkezett robbanás amellett, hogy 20 emberéletet követelt, óriási környezeti katasztrófával is fenyegetett.

A kút tulajdonosai rákényszerültek, hogy a legmodernebb technológiákat és eddig ritkán látott módszereket is megfontoljanak annak érdekében, hogy megakadályozzák a napi 20 000 gallon olaj vízbe áramlását. De milyen lehetőségek állnak ilyen esetben a szakemberek rendelkezésére?

Az egyik fejlett módszer az, hogy egy óriási (négy emelet magas) fémkupolát eresztenek a szivárgó tengerfenékre. A szerkezet természetesen csak akkor tud tökéletesen záró burkot képezni, ha megfelelő körültekintéssel és felkészüléssel juttatják rendeltetési helyére. Viszont, ha a művelet sikeres, akkor az is megoldható, hogy a már nem szivárgó olaj kitermelését a fémkupolán keresztül biztonságosan folytassák.

Egy másik módszer keretében először nagy sűrűségű folyadékot nyomnának a sérült csőbe, majd amikor ez már valamennyire visszaszorította a kitörni készülő olajat, akkor gyorsan kötő cementtel zárnák le a lukat, lukakat.

Kútfúró, mélyfúró gép kezelője (kőolaj, földgáz, víz) - Hogyan állítsunk meg egy víz alatti szivárgó olajkutat II.

Kútfúró, mélyfúró gép kezelője (kőolaj, földgáz, víz) (FEOR-8312)

Hogyan állítsunk meg egy víz alatti szivárgó olajkutat II.


Egy főként orosz tudósok által támogatott terv keretében a Mexikói öbölben szivárgó olajkút gyors lezárásának hatékony módja az lenne, ha egy kicsi és megfelelően irányított nukleáris robbantással egyszerűen szétzúznák és mintegy lepecsételnék a szivárgó kút környékét. A korábbi Szovjetunióban több alkalommal is sikeresen alkalmazott technológia bevetésére azonban igen minimális esély mutatkozik az USA partjaitól alig néhány kilométerre levő kút esetében.

Hosszú távú megoldásként elképzelhető az is, hogy a robbanás helyszínétől nem messze kiépítenek egy teljesen új kutat, ami képes mintegy elszívni az olajat a sérült kitermelési helyszíntől. Az új kút felépítése hónapokat vesz igénybe és természetesen óriási költségekkel jár. Ezt a módszert már sikeresen alkalmazták például egy 2009-ben Ausztrália közelében történt eset során.

A szivárgást okozó lyukon kívül, azonban kezelni kell a már vízbe került olajat is. Ha a szél- és áramlási viszonyok engedik, akkor egy megfelelő bólyarendszerrel körbevéve viszonylag kis területre korlátozható a vízfelszínre jutó folyékony arany. Az így egy helyre gyűjtött olaj pedig akár fel is gyújtható, megakadályozandó a folt terjedését.

Mozigépész, vetítőgépész - Filmes bakik

Mozigépész, vetítőgépész (FEOR-8326)

Filmes bakik


Egri csillagok: a méltán népszerű alkotás a megdöbbentő érdekességek igazi tárháza. A figyelmes szemlélő nem csak az azóta már híressé vált karórás törököt szúrhatja ki, de láthat a háttérben sárga buszt, korát párszáz évvel megelőző kondenzcsíkot az égen, a képbe belógó trabantot és még számtalan, végvári csaták esetén ritka dolgot.

Honfoglalás: a filmes bakik kétes dicsőségű díját is elnyerő alkotás egyik jelenetében honfoglaló eleink egy veszélyes és főként kikerülhetetlen mocsáron haladnak át. Noha a „mocsár” mellett néhány méterre kínálja magát egy sokkal kényelmesebb (és sokkal kevésbé drámai), jól járható ösvény is.

Világszám: az 1956-os őszi események során játszódó alkotás (az októberi időpont ellenére) számos virágzó mezőt, buja lombozattal rendelkező fát tartalmaz.

Kontroll: a metrós alkotásban az még hagyján, hogy a szerelvény balról érkezik, de az már felettébb érdekes, hogy a vezető az utolsó kocsiból száll ki, azaz minden jel szerint nem csak rossz irányból, de ráadásul tolatva érkezett.

Mozigépész, vetítőgépész - Trailer-tények I.

Mozigépész, vetítőgépész (FEOR-8326)

Trailer-tények I.


Az első filmelőzetesek az 1910-es évek elején készültek. Évtizedeken keresztül a National Screen Service nevű vállalat volt az egyetlen trailer gyártó cég.

A hatvanas évekig az előzetesek a hirdetett filmből kivágott jelenetekből, hatalmas betűkkel szedett feliratokból és valamilyen általános aláfestő zenéből álltak. Ettől az időponttól kezdve azonban egyre kreatívabb megoldások születtek, a trailer-gyártás kezdett külön műfajjá és iparággá válni.

A mai előzetesek rendszerint három részre tagolhatók. Az első részben röviden megismerhetjük a szóban forgó film fő szálát, legfontosabb mozgatórugóját. A második blokkban további részleteket tudunk meg – ez legtöbbször valamilyen drámai képsorral ér véget. A harmadik fejezet leginkább a film fontos és látványos jeleneteiből összevágott montázst, valamint a nevesebb szereplők felsorolását tartalmazza.

Az előzetesek legismertebb hangja Don Lafonaine volt. A 2008-ban elhunyt művész több mint 5000 trailer alámondó-hangja volt, jellegzetes orgánumát valószínűleg minden moziba járó felismeri.

Mozigépész, vetítőgépész - Trailer-tények II.

Mozigépész, vetítőgépész (FEOR-8326)

Trailer-tények II.


Az előzetesek egyik alfaját teaser-trailernek nevezik. Ezek az alkotások különösen rövidek és sok esetben igen keveset árulnak el a hirdetett filmről, céljuk inkább a figyelemfelkeltés, mintsem az informálás. A teaser-trailereket legtöbbször már jóval (akár egy évvel) a mozipremier előtt elkezdik vetíteni.

Az egyes országokban eltérő, hogy hány előzetest mutatnak az időben érkező mozilátogatóknak. Míg Amerikában nem ritka, hogy 6-8 trailer is lemegy, addig Magyarországon inkább a 4-5 darab tekinthető átlagosnak.

A tengeren túl ma már természetes, hogy a moziknak szerződése van a filmgyártókkal. Ezek tulajdonképpen barter-megállapodások, a filmszínház vállalja, hogy egy adott előzetest elsőnek vetít le, a készítők pedig cserében olcsóbban adják a kópiát.

A trailerek egyik leggyakoribb aláfestő zenéje Clint Mansell Lux Aeterna című alkotása. Ezt a dallamot hallhattuk többet között a Napfény, a Gyűrűk Ura II, a Da Vinci-kód című filmek, valamint tucatnyi számítógépes játék előzetesében.

Mozigépész, vetítőgépész - A Walt Disney birodalom

Mozigépész, vetítőgépész (FEOR-8326)

A Walt Disney birodalom


Az eredeti Disneyland-et még 1955-ben, Kaliforniában, Los Angeles déli részén nyitották meg. Fő célja az volt, hogy szerepeltesse a népszerű rajzfilmfigurákat. Az új műszaki trükkökkel igyekeztek elvarázsolni a látogatókat. Izgalmas körutazásokat biztosítottak a vidámparkban, a látnivalókat különfél szempontok alapján csoportosították. Nagy hangsúlyt helyeztek a biztonságra, az udvariasságra és a tisztaságra.

A floridai Walt Disney World-öt 1971-ben avatták, és nyitották meg a publikum számára. A felépítése 400 millió dollárba került, és a 11 300 hektáros alapterületével a világ legnagyobb vidámparkja címet érdemelte ki. Látványosságban nagyrészt megegyezik a kaliforniai parkkal, de több újdonságot is tartalmaz. A szórakoztató játékok, attrakciók mellett rengeteg ajándékbolt, zenés show-műsorok és éttermek sokasága áll a látogatók szolgálatában. 1982-ben megnyitották az EPCOT-parkot (A jövő társadalmának kísérleti mintapéldánya”. Itt a látogatók nemcsak a jövő világába kóstolhatnak bele, de visszatekinthetnek a múltba is.

A Walt Disney imádatból Európa sem maradt ki: 1992-ben Párizstól 32 km-re megnyílt az újabb Disneyland. A két parkból álló komplexumban 5 varázslatos területet lehet bejárni. A Walt Disney Studios park közvetlenül a Disneyland park mellett található. A négy részlegben mindenki részese lehet egy híres filmnek, véletlenszerűen találkozhat Disney figurákkal, filmcsillagokkal és betekintést nyerhet a színfalak mögé is. Több hektáros területén nemcsak a Disney Park és a Disney Stúdió, hanem a különböző stílusú szállodák is megtalálhatók.

A Walt Disney World egyfajta követendő példává vált: Orlando körül számos turisztikai látványosságot hoztak létre. Megnyílt például a Sea World, a világ legnagyobb akváriuma.

Mozigépész, vetítőgépész - A Színház- és Filmművészeti Egyetem története dióhéjban

Mozigépész, vetítőgépész (FEOR-8326)

A Színház- és Filmművészeti Egyetem története dióhéjban


Hosszú út vezetett az első színi iskola létrejöttéig. 1837-ben nyitotta meg kapuit a Pesti Magyar Színház, amely többek közt a polgári haladás egyik legfőbb hirdetője volt. A szabadságharc leverése után működésének személyi és tárgyi feltételei egyre szűkösebbek lettek. I. Ferenc József császár felsége 1863. május 10-én a fogyatkozni kezdő művészi erők gyarapításának céljából elrendelte egy színészeti tanoda felállítását, amelynek fenntartására jelentős összeget adott. Így 1865. január 2-án kezdődött az intézményes magyar nyelvű színészoktatás, amikor egy lakóház második emeletének három szobájában megnyílt a Színészeti Tanoda. Feladata: a Nemzeti Színház számára elméletileg és gyakorlatilag jól képzett operistákat és prózai színészeket kellett nevelnie.

Évente két osztály indult, a tanulmányi idő három év volt. Az első évben huszonnyolc drámai és harminchét operai növendék kezdte meg tanulmányait. A nők a férfi növendékektől elkülönítve hallgatták a leckéket. Az operisták tanítása elsősorban az olasz iskola darabjaira épült; a francia és német operairodalomból csak olyan műveket választottak, amelyek énektechnikai követelményei ezekhez hasonlóak. Az elméleti tárgyak mindkét szakon azonosak voltak: magyar nyelvtan, költészettan, esztétika, történelem, jelmezismeret, illemtan, tapasztalati lélektan, dramaturgia és a színészet elmélete.

A tanítás kezdetben ingyenes volt, csak 1882-ben vezették be a tandíjat, a rászorulók tanulását ösztöndíjak segítették. Az iskola hamar kinőtte a három szobából álló helyiségét, többször kellett költöznie helyszűke miatt. 1887-ben a Színésziskolát összevonták a Zeneakadémiával, de 1893-ban Országos Magyar Királyi Zene-és Színművészeti Akadémia ismét különvált: az operaénekesek teljes képzése a Zeneakadémia hatáskörébe került, az Országos Magyar Királyi Színművészeti Akadémia feladata kizárólag a színészoktatás maradt.

1905-ben az Akadémia állandó otthonba költözhetett; a Rákóczi út 21. számú épületben folyik ma is a színészek oktatása. A hároméves tanulmányi időből egy teljes év lett az előkészítő szakasz, amely után véglegesen döntött a tanári kar a felveendők köréről.

Folyamatosan új reformokat vezettek be, és a szakmai kereslethez igazodva új szakok indultak. 1948. január 1-jétől az intézmény Színház- és Filmművészeti Főiskola lett, 1971-ben pedig egyetemi jellegű intézmény. 1994-től megújították a felvételi vizsgák gyakorlatát: eszerint a jelöltek a harmadik fordulóban leendő osztályvezető tanáruk irányításával egyhetes közös felkészülésen adnak számot képességeikről. 2000. január 1-jétől az intézmény egyetemi címet kapott.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem az ország egyetlen olyan egyetemi besorolású felsőoktatási intézménye, amely a színház, a film- és a televízió leendő alkotóművészeinek főiskolai, vagy egyetemi diplomát nyújt. Évente mintegy 20-szoros a túljelentkezés.

Vízgazdálkodási gép kezelője - 6 dolog a vízről

Vízgazdálkodási gép kezelője (FEOR-8322)

6 dolog a vízről


Az ember akár egy hónapig is életben marad étel nélkül, de 5-7 napon belül meghal, ha nem iszik.

A Föld vízkészletének mindössze 2,5 százaléka édesvíz. Ennek a szűk mennyiségnek 70%-a a sarki jégbe fagyva, 30%-a pedig a talajban található.

Vízlábnyomnak nevezik azt a (képzeletbeli) vízmennyiséget, ami egy bizonyos termék elkészítéséhez, előállításához szükséges. Egy csésze tea vízlábnyoma 35 liter, egy kilogramm marhahúsé 16 000 liter, egy modern mikrochipé pedig 32 liter (körülbelüli értékek).

Egy rövid zuhanyozás során 100-120 liter vizet használunk el, egy vécé lehúzásakor 8 litert, egy kézi mosogatás alkalmával pedig körülbelül 70 litert.

A világ vízkészletének túlnyomó többségét (kétharmadát) mezőgazdasági célokra használják. A fennmaradó rész majdnem egésze az ipari termeléshez szükséges és csak egy egészen apró hányad az, amit a háztartások fogyasztanak el.

Egy átlagos európai naponta 250 liter vizet használ el, míg egy átlagos amerikai ennek dupláját. A különbség nagy részéért olyan tevékenységek felelősek, mint a locsolás és autómosás.

Forrás: www.circleofblue.org