Az érdekességekről Az érdekességekről

A legtöbb foglalkozásnak van érdekes oldala, még az első ránézésre unalmasnak tűnők esetében is találunk ilyeneket.

  • Hogy néz ki egy repülőtér felülről?
  • Mit jelentenek az E betűvel kezdődő rövidítések az élelmiszerek csomagolásán?
  • Mikor rendezték az első BNV-t?

Az NPP-n több száz ilyen érdekességet találsz! 

 

A jobb oldalon levő listában először válassz foglalkozáscsoportot, majd klikkelj a téged érdeklő érdekességre!

Érdekesség-böngésző - Válassz és klikkelj! Érdekesség-böngésző - Válassz és klikkelj!
« Vissza

Üzleti jellegű szolgáltatások ügyintézői, hatósági ügyintézők, ügynökök

 

Klikkelj és olvasd el az egyes, foglalkozásokhoz kötődő érdekességeket!

 

Adó- és illetékhivatali ügyintéző - Szakálladó és kalapadó

Adó- és illetékhivatali ügyintéző (FEOR-3652)

Szakálladó és kalapadó


Szakálladó: Nagy Péter cár (1682-1725) a különféle adófajták bevezetésének tekintetében minden bizonnyal a történelem egyik legötletesebb uralkodója volt. A legérdekesebb gyöngyszem talán az 1705-ben bevezetett szakálladó, amit minden újonnan szakállt növesztő férfinek be kellett fizetnie. (Az uralkodó mentségére szolgáljon, hogy az intézkedéssel elsődleges célja az volt, hogy egy nyugati társadalmakra emlékeztető, ápolt férfiakat felvonultató társadalmat hozzon létre. Arcszőrzet tekintetében is.)

Kalapadó: az ablakadóhoz hasonlóan a kalapadót is arra találták ki (1784-ben, Angliában), hogy az embereket a gazdagságuk, a jövedelmük nagysága alapján kötelezzék befizetésre. Az elgondolás az volt, hogy minél több pénze van valakinek, annál több kalappal rendelkezik. Hogy az adófizetési kötelezettség alól kibújjanak, sokan tagadni kezdték, hogy a viselt fejfedő egyáltalán kalap. Ezért az ország vezetése néhány évvel később kénytelen volt arról is külön törvényt hozni, hogy mi is számít (adófizetési szempontból) kalapnak.

Adó- és illetékhivatali ügyintéző - Adó-teszt

Adó- és illetékhivatali ügyintéző (FEOR-3652)

Adó-teszt


Milyen személyi-jövedelemadó kulcsok vannak Magyarországon és ezekre milyen sávhatárok vonatkoznak?

Jelenleg (2010-ben) hazánkban kettő személyi-jövedelemadó kulcs létezik. Bruttó 5 millió forintos éves jövedelemhatárig 17, afölött pedig 32 százalékos kulccsal kell adózni.

A szuperbruttósítás során milyen adóalap-növelő tételek rakódnak a bruttó bérre?

A szuperbruttósítás során a foglalkoztatót terhelő járulékok is az adóalap részét képezik. Ide tartozik a 24 százalékos nyugdíjbiztosítási járulék, a 1,5 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék, a 0,5 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulék és az 1 százalékos munkaadói járulék. Ezek együtt azt eredményezik, hogy 2010 során a korábbinál 27 százalékkal nagyobb adóalapra vonatkozóan szükséges az SZJA befizetése.

Mekkora az EVA mértéke?
Az egyszerűsített vállalkozói adó 2010-es mértéke 30%.
Minden termékre és szolgáltatásra a 25 százalékos ÁFA-kulcs vonatkozik?
Nem. Ugyan a termékek és szolgáltatások túlnyomó többségére valóban 25% általános forgalmi adó rakódik, de jó pár kivétel is akad. Így pusztán 5 százalékos ÁFA terheli a gyógyszereket, könyveket, újságokat, 18 százalékos bizonyos alapvető élelmiszereket és a távhőt.

 

Biztosítási ügynök, ügyintéző - Fő a biztonság I.

Biztosítási ügynök, ügyintéző (FEOR-3621)

Fő a biztonság I.


Második eljövetel. Még az ezredfordulón történt, hogy három skót fiatalasszony különös biztosítást kötött egy brit társaságnál. Évi 180 font (kb. 50 000 forint) befizetése ellenében biztosították magukat arra az esetre, ha valamelyikük lenne az új Szűz Mária Jézus második eljövetele során. Amennyiben mégis a három nővér valamelyikének kell a gyermek Jézust felnevelni, a biztosítás értelmében 1 millió font járna az újdonsült „kismamának”. (A történethez hozzá tartozik, hogy a lánytestvérek végül mégis védtelenek maradtak, mert az egyház tiltakozása után a biztosítótársaság felmondta a megállapodást.)

Minden eshetőségre. Sokszor mondják, hogy Nagy-Britanniában kicsit különc módon intézik a dolgokat. Ezen állítást igazolja az a különös biztosítás, ami kimondottan idegen lények, földönkívüliek, szellemek és démonok okozta kár vagy sérülés megtérítésére köthető. A kifizetéshez természetesen megfelelően kell dokumentálni és bizonyítani a káresetet. A kicsit bizarr biztosítási lehetőség rendelkezik azonban egy tényleg hasznos plusz opcióval. Az éves díjat rendesen fizetőknek 1 millió font üti a markát, ha a biztosítási időszak alatt olyan esemény következik be, aminek eredményeképp a biztosított vámpírrá vagy farkasemberré válik.

Biztosítási ügynök, ügyintéző - Fő a biztonság II.

Biztosítási ügynök, ügyintéző (FEOR-3621)

Fő a biztonság II.


Váltságdíjcsökkentő. Mint tudjuk, a híres és gazdag embereknek sem fenékig tejfel az élete. Míg az átlagembereknél viszonylag kicsi az esély arra, hogy valamelyik gyermeket, szeretett rokont elrabolják és váltságdíjat követeljenek, híres és gazdag embereknél ez a kockázat jelentősen nagyobb. Tucatnyi biztosítótársaság kínál azonban erre is megoldást. K&R (Kidnap and Ransom) néven külön biztosítási kategória létezik az ilyen esetekben követelt váltságdíjak és járulékos költségek fedezésére.

Testrészőrző. Ez a kategória talán nem is igényel különösebb magyarázatot. Gondoljunk csak Cristiano Ronaldo (focista) vagy épp Michael Flatley (táncos) eurómilliókra biztosított lábaira, Jennifer Lopez dollárban kötött, de hasonló nagyságrendű hátsó-fertály biztosítására, vagy épp énekesek (például Bruce Springsteen) hang-biztosításaira.

Ikrek ellen. A terhesség az esetek túlnyomó többségében öröm. Az áldott állapot azonban néha tartogat meglepetéséket, akár abban a formában is, hogy a várt jövevény nincs egyedül. Ugyan hazánkban még nem elterjedt, de nyugaton már számos társaság kínál anyagi kompenzációt arra az esetre, ha a szülőket meglepné egy ikerszülés. (Ez a fajta biztosítás természetesen csak a terhesség kezdeti szakaszában köthető.)

 

Egyéb hatósági ügyintéző - Nem mindennapi tolvajok

Egyéb hatósági ügyintéző (FEOR-3659)

Nem mindennapi tolvajok


Egy ausztrál férfi kissé hosszúra nyújtotta a próbát; egy autószalonból ellopott és mintegy 6 200 kilométeres tesztvezetésre vitt egy új autót. A férfi besétált egy melbourne-i autókereskedésbe, ahol megkérte az eladót, hogy elvihesse egy körre a kiállított Honda Accord modellt. Húsz perc győzködés után az eladó elhitte, hogy valóban komolyak a vásárlási szándékai a férfinak. Kitöltötték a szükséges papírokat, majd a tolvaj elhajtott, mielőtt még az eladó beülhetett volna az anyósülésre. A potyautazás öt napig tartott.

Ukrajnában egy szerelemes férfi hajtott el fényes nappal egy villanymozdonnyal, mert szeretett volna mielőbb hazautazni kedveséhez. Hajlandó lett volna a vonatozás megszokottabb módját választani, de érdeklődésére kiderült, hogy aznap már nem indul vonat a megfelelő irányba. A tolvaj mindössze néhány száz méterre jutott az elkötött vasparipával, amikor a rendőrök és a mozdonyszín dolgozói feltartóztatták.

Lába kelt egy dinoszaurusz-lábnyomnak Svájcban. A 40-szer 70 centiméteres nyomot egy háromtonnás Allosaurus hagyta hátra 152 millió évvel ezelőtt, amit a tolvaj egy ásatásról vitt el. A lelőhelyet 2002-ben fedezték fel egy autópálya építésekor, ahol mintegy 4 300 maradványt találtak. A lopás olya „frissen” történt, hogy a szakembereknek még nem volt idejük elemezni a leletet, így felajánlották az elkövetőnek, hogy ha visszahozza a leletet, a hatóságok szemet hunynak a lopás felett.

Egyéb hatósági ügyintéző - Rendfokozat-kalauz

Egyéb hatósági ügyintéző (FEOR-3659)

Rendfokozat-kalauz


A katonai vezetők különféle elnevezései szinte egyidősek a hadsereggel. Az ősi hadseregek parancsnokai a nemzetség vagy törzs vezetői voltak. A barbár társadalom viszonyai között elsősorban tekintélyre volt szükség, a speciális katonai ismeretek nem számítottak.

Az első katonai szakemberek az ókori Kelet, majd később a görög városállamok seregeinél tűntnek fel, de szervezetten csak a római hadseregben jelentek meg a különböző típusú katonai vezetők. Innen származik az officiális, vagyis a tiszt fogalma. Rómában a hadsereg vezetői az állam polgári vezetői is voltak. A consulok, proconsulok, praetorok, katonai tribunusok alkották az úgynevezett vezérkart. Az alsóbb parancsnokok a közkatonák soraiból emelkedtek ki, de belőlük sohasem válthatott hadvezér.

A ma is használatos rendfokozatok a 18. és 19. században jelentek meg. A hivatásos tiszt először a feudális hadseregek tüzérségénél és műszaki alakulatainál tűnt fel, ahol nemcsak a nemesi származás, hanem elsősorban szakértelem kellett. Később a francia polgári forradalom és a több országban is végbemenő hadseregreform megteremtette az állandó hadsereget a maga hivatásos tisztikarával együtt. Létrejöttek, illetve általánossá váltak a hadsereg különböző alegységei, és ennek megfelelően kialakult a tiszti rendfokozatok rendszere.

Ezek az elnevezések manapság minden hadseregben többé-kevésbé azonosak. Az angolok használják például a nálunk ismeretlen dandártábornok elnevezést, ami nem tartozik a hagyományos értelemben vett tábornokok közé. A hadnagy az Árpád-kori királyok alatt még a törzs vagy nemzetség katonai vezetőjét jelölte. A had szavunk ugyanis eredeti jelentésben nemzetséget jelentett. A 16-17. században kezdték alkalmazni alacsonyabb rangú tiszt jelölésére is. Több hadsereg nem ismeri a főhadnagy elnevezést. A franciáknál például a kétcsillagos tiszt a hadnagy, az egycsillagos az alhadnagy.

A marsall, mint katonai méltóság eredetileg azt jelentette, hogy marescallus, vagyis lovászlegény. Az ezredes aránylag friss keletű fogalom. Először a 16. század közepén jelent meg, Franciaországban. A colonel egy columna, hadoszlop, vagyis egy ezred parancsnoka volt.

 

Értékbecslő, kárbecslő, kárszakértő - Furcsaságok kalapács alatt

Értékbecslő, kárbecslő, kárszakértő (FEOR-3616)

Furcsaságok kalapács alatt


A legkülönfélébb dolgokkal lehet árveréseken találkozni – a szokványos festmények, bútorok, porcelánszobrok, vagy egyéb tárgyak mellett.

Az egyik legbizarrabb mind közül talán a Yale Egyetem néhai Skull and Bones (Koponya és Csontok) elnevezésű titkos társasága által használt emberi koponya. Az egykor urnaként használt koponya új tulajdonosa megkapja a társaság – akkor még szigorúan titkosan kezelt – tagjainak fényképes névsorát is.

Ha már a „testrészeknél” tartunk: mintegy 2,4 millió forint kikiáltási áron került kalapács alá Sztálin füle! No, nem az eredeti füldarabról van szó, hanem egy ledöntött szobor megmaradt darabjáról. Még az ’56-os forradalom idején szerezte meg a fület egy férfi, aki a relikviát haláláig budapesti lakásának pincéjében rejtegette. Ezt fia sokáig őrizte tovább, majd továbbadta a kb. 8 kilós darabot.

… és még mindig testrészek: nem kisebb ereklye, mint Elvis foga és haja is többek közt árverésen talált új gazdára. Igaz, a fog és a hajtincs eredetiségét az Elvis Presley hagyaték gondozói sem zárják ki, de nem is állítanak ki róluk, mint valódi Elvis-ereklyékről bizonyítványt, és nem szálltak harcba a megszerzésükért.

Értékbecslő, kárbecslő, kárszakértő - A karikagyűrű története

Értékbecslő, kárbecslő, kárszakértő (FEOR-3616)

A karikagyűrű története


A karikagyűrű szinte egyidős az emberiséggel és minden kultúrkörben megtalálható. Anyaga folyamatosan változott: eleinte csontból, rézből, fából készült, majd ezeket az anyagokat fokozatosan leváltották a jóval tartósabb csillogó nemesfémek, jellemzően az arany és a platina. A gyűrűnek, mint szimbólumnak már időszámításunk után 1200 körül akkora jelentősége volt, hogy egy püspök megtiltotta a fiatal férfiaknak, hogy viccből húzzák a lányok ujjára.

A szerelmi gyűrűk története hazánkban a 19. sz. elejéig nyúlik vissza, amikor a lánynak adott ajándék gyűrűk az érzelmek kifejezőivé váltak. Általában ezüstből készültek, szív formájú fejjel, vagy középen három nagyobb kővel. Egy lány több ajándék gyűrűt kaphatott és viselhetett egyszerre, majd ezeket váltotta le a legkomolyabb udvarló arany gyűrűje.

Az esküvőgyűrű eleinte csupán a templomi szertartás kelléke volt, később viselése már a házasságkötés előtt a házasságra való elígérkezés jele is lett. A vőlegény vitte a gyűrűt a menyasszonynak, cserébe jegykendőt kapott. Olyan változat is ismeretes, hogy a menyasszony két gyűrűt kapott, a jegygyűrű mellé egy kísérőgyűrűt is, de a vőlegénynek nem volt gyűrűje. A végső kiteljesedett változatban a férfi három gyűrűt vásárolt, kettőt a nőnek, egyet magának.

A jegygyűrű gravírozásának szintén nagy hagyománya van. A rómaiak bölcs mondásokat véstek a gyűrűre, mint például ”Pignus amoris habes”, „Szerelmem záloga a tiéd”. De nem volt véletlen a gyűrű egyszerűsége sem: ez azt szimbolizálta, hogy az Úr színe előtt mindenki egyenlő.

Ha a gyűrű a felhúzáskor az első ujjpercnél megakadt, az babona szerint azt jelentette, hogy a feleség lesz az úr a házban. Ha fennakadás nélkül csúszott az ujj tövéig, azt jelezte, hogy a férj lesz az úr és parancsoló.

Értékbecslő, kárbecslő, kárszakértő - A Swarovski kristályok

Értékbecslő, kárbecslő, kárszakértő (FEOR-3616)

A Swarovski kristályok


A Swarovski kristály egy speciális lézertechnikával vágott különleges minőségű ólomkristály. Az ólomkristály anyaga és a vágás pontossága által létrehozott fénytörések együttesen okozzák a Swarovski kristály színjátszó ragyogását.

A Swarovski kristályok a legkülönfélébb színárnyalatokban léteznek, sőt legújabban különleges effektusokkal ellátott kristályok is forgalomba kerültek. Ezeket egyik oldalukon egy nagyon vékony fémszínű (általában arany vagy ezüst színű) réteggel vontak be, amely megnöveli a kristály tükröződését, így az még csillogóbbnak látszik és a színjátéka is erősebb lesz.

A kristályokat gyártó cég alapítója Daniel Swarovski, aki apja kristálycsiszoló műhelyében nőtt fel. Hamar elragadt őt a csillogás világa, és kitanulta a szakmát. Sokáig törte a fejét azon, hogy hogyan lehetne még jobban tökéletesíteni a csiszolás műveletét, míg végül Siemens és Edison technikái segítették, hogy kifejleszthesse kristályvágó gépét. Ezzel nem csak javult az addigi technika, de a manuális munkát a gyorsabb és pontosabb gép váltotta ki.

Ezen felbuzdulva, 1895-ben alapította meg saját cégét, Daniel Swarovski & Co. néven. A kezdeti időszakokban még csak más ékszerkészítő vállalatoknak állítottak elő ékköveket, de hamarosan előrukkoltak az első saját kollekcióval, amit továbbiak követtek. Jelenleg évente két kollekciót bocsátanak ki: őszi-téli és tavasz-nyári kollekciót, amelyek egyaránt tartalmaznak klasszikusabb, divatos, extravagáns ékszereket, táskákat, órákat. A cég egyébként ma is családi vállalkozás; már az ötödik generációt bűvöli el a kövek csillogása.

 

Ingatlanügynök, ingatlanforgalmazási ügyintéző - Egyedi ingatlanok

Ingatlanügynök, ingatlanforgalmazási ügyintéző (FEOR-3633)

Egyedi ingatlanok


A világ legkeskenyebb lakóháza mindössze 1 méter széles, Brazíliában található. A 10 méter magas épületben 3 hálószoba, egy konyha, egy mosókonyha és egy veranda fért el. Az egyébként lakóház igazi turistalátványosság is egyben.

A világ legdrágább téli víkendháza a szaúdi hercegé: a 135 millió dolláros „Hala Ranch” a Colorado állambeli Aspenben. A 95 hektáros területen teniszpálya, úszómedence, szépségszalon, benzinkút és autómosó is található. A herceg többek közt olyan „szomszédokat” tudhat a környéken, mint Michael Douglas, Jack Nicolson, Antonio Banderas vagy Mariah Carey.

A világ egyik legkülönösebb lakóháza Franciaországban található. A különleges, eklektikus épületet az első kőtől az utolsóig tulajdonosa gyűjtötte, és maga is építette palotáját, 33 éven keresztül. A férfi eredetileg péknek tanult, majd postás lett, és mikor munkája közben megbotlott egy különös formájú kőben, ez adta az ihletet az építkezéshez.

A világ legfurcsább formájú lakásai többnyire az amerikai kontinensen vannak, de azért mindenhol elengedték a fantáziájukat a tervezők. A lakások közt van csigaformájú, elefántot, kutyát ábrázoló, repülőgéplakás, vízesés fölé épülő ház, ufó, bakancs vagy gomba formájú otthon, de olyan is akad, amely egy óriási fa törzsére, a szertenyíló vaskos ágak csomópontjába fészkelte be magát.

Ingatlanügynök, ingatlanforgalmazási ügyintéző - Szokatlan építési telkek

Ingatlanügynök, ingatlanforgalmazási ügyintéző (FEOR-3633)

Szokatlan építési telkek


Az emberek igyekeznek alkalmazkodni környezetükhöz, körülményeikhez. Ez sokszor szokatlan lakóházak kialakítására kényszeríti őket:

- a magyar szegények még a 20. században is készítettek földbe és kőbe vájt lakásokat. Ezek a barlanglakások az Északi-középhegység, a Budai-hegység, Tolna és Fejér megye löszhátainak egyes részein voltak jellemzőek, de a fővárosban is előfordultak. A budafoki barlanglakások közül egy még ma is látható múzeumként, eredeti berendezésével.

- egy amerikai ház azzal vívta ki magának a különös jelzőt, hogy tervezője a lakást közvetlenül egy vízesés fölé álmodta, majd építtette meg. A vízesés-házat 1966-ban nemzeti jelképpé is választották.

- a világban több helyen is találkozhatunk úgynevezett lombházakkal: olyan lakóházakkal, amelyeket élő fák tetejére építettek. A Pápua Új-Guinea déli részén lakók a biztonságuk érdekében választották ezt a megoldást, ami több vállalkozót is megihletett. Lehet találkozni már lombhotellel, és lombéttermekkel is szerte a világban.

Ingatlanügynök, ingatlanforgalmazási ügyintéző - Nem mindennapi lakóterek

Ingatlanügynök, ingatlanforgalmazási ügyintéző (FEOR-3633)

Nem mindennapi lakóterek


Az iglu egy kalapszerű kupola, amelyet kemény hóból építenek. A hó jó szigetelő: belül tartja a meleget, kívül pedig a hideget. Kint lehetnek mínuszokat is, a jégkunyhó belső hőmérséklete nulla fok feletti.

Iglu akkor építhető, ha megfelelő minőségű, szilárd tömbökké alakítható hó áll rendelkezésre. Az építés idő- és energiaigényes. Két gyakorlott ember 2-3 óra alatt tud felépíteni egy kétszemélyes iglut, ha megfelelő eszközök és hó áll rendelkezésükre. Az iglu építése valamennyi művészeti érzéket is igényel. Építése során 24 x 18 x 6 hüvelykes (kb. 60 x 40 x 15 cm-es) tömböket vágnak ki és rendeznek sorba egy emelkedő spirál mentén. Ha az építmény készen van, a tömbök közti lyukakat hóval tömítik.

A jégkunyhó építés olyannyira nem egyszerű, hogy az egyik egyetem Calgaryban kétnapos kurzusokat indít az igluk építésének elsajátítására.

Igluk miatt már nem kell az Északi-sarkig utazni, a környező országokban is található néhány iglufalu: például Svájcban (Zugspitz), vagy Ausztriában (Ötztal).

 

Jogi asszisztens - Bizarr törvények – USA

Jogi asszisztens (FEOR-3642)

Bizarr törvények – USA


Alabama állam – Templomban tilos nyílt színi nevetést okozó álbajuszt viselni. A két tevékenység (álbajusz viselése, illetve derültség kiváltása) külön-külön nem tiltott. Mindemellett vasárnaponként mind dominózni, mind pasziánszot játszani szigorúan tilos.

Kalifornia állam – Egy egész sor tevékenység tiltott: egérfogó felállítása vadászati engedély nélkül, narancsevés kádban, temetőben levő madárfészek kifosztása. Blyth városában a western-csizma viselése is tilos nyilvános helyen mindaddig, amíg nem rendelkezünk legalább két szarvasmarhával.

Iowa állam – Bajuszos férfi nyilvános helyen nem csókolózhat, de a csókok amúgy sem tarthatnak 5 percnél tovább. Ottumwa város törvényei pedig azt is kimondják, hogy férfiaknak szigorúan tilos olyan hölgyekre kacsintani, akit nem ismernek.

Maine állam – Tilos 3 dollárnál nagyobb összeget nyerni szerencsejátékon, tilos a karácsonyi házdíszítést január 14-e után is kint hagyni, de Portlandban ugyanígy tiltott be nem kötött cipőfűzővel járkálni a főutcán.

Massachusetts állam – Tilos nyitott ablak mellett horkolni, tilos anélkül lefeküdni, hogy előtte megfürödnénk, nem szabad vízipisztolyt használni.

Jogi asszisztens - Egyszerűsített jogi kisszótár

Jogi asszisztens (FEOR-3642)

Egyszerűsített jogi kisszótár


Felperes: polgári peres eljárás során az a fél, aki igényeinek elismerését kéri és ezért a keresetet indítja.

Alperes: polgári peres eljárás során az a fél, aki ellen a keresetet benyújtják, akivel szemben a felperes valamilyen igényét érvényesíteni szeretné.

Óvadék: a büntetőeljárás terheltje által a bíróság számára letett készpénz, ami azt biztosítja, hogy az eljárás ideje alatt a gyanúsítottnak ne kelljen előzetes letartóztatásban lennie. Nincs sem alsó, sem felső határa, Magyarországon 2003-ban vezették be. Az óvadék csak abban az esetben nem jár vissza, ha a gyanúsított az idézés ellenére nem jelenik meg.

Ártatlanság vélelme: mind a büntetőjogi, mind pedig a közigazgatási, fegyelmi és szabálysértési ügyekben szem előtt tartandó elv, mi szerint senki sem tekinthető bűnösnek addig, amíg a bíróság ezt jogerős határozatban ki nem mondja.

Vádalku: olyan, elsősorban az Egyesült Államokban elterjedt eljárás, aminek keretében az ügyész úgy dönt, hogy enyhíti vagy teljesen elejti a vádlottal szembeni büntetőigényt, annak érdekében, hogy – mondjuk úgy, cserében – a gyanúsítottól olyan információkat kapjon, amelyek nagyobb súlyú esetek felderítését teszik lehetővé.

 

Konferencia- és rendezvényszervező - Kiállítok – Találj ki!

Konferencia- és rendezvényszervező (FEOR-3631)

Kiállítok – Találj ki!


1995 óta tartanak meg.
Helyszínem legtöbbször valamelyik amerikai nagyváros.
2010-ben kb. 45 000 látogatóm volt.
Eddigi életem során pár névváltozást is megéltem.
A modern technikára és a szórakoztatásra koncentrálok.
Jó szokásomhoz híven 2011-ben is megtartanak, ezúttal Los Angelesben, június 7. és 9. között.

A jövő számítógépes és konzolos sikerjátékai általában nálam mutatkoznak be.
A játékok mellett nem ritkán az új eszközök, konzolok, számítógépek bemutatkozó-helye is vagyok.

A Nintendo, a Sony és a Microsoft is állandó vendégem.
Nevem az Electronic Entertainment Expo kezdőbetűinek rövid változata.
Megfejtés: E3

Konferencia- és rendezvényszervező - CES premierek

Konferencia- és rendezvényszervező (FEOR-3631)

CES premierek


A CES (Consumer Electronics Show) 1967-es indulása óta szinte minden évben valamilyen új, később hatalmas sikert elérő találmánynak, szórakoztatóelektronikai terméknek a bemutatkozását hozta magával. A következőkben a legjelentősebb premiereket foglaljuk össze.

1970 – Videomagnó
1974 – Lézerlemezes lejátszó
1975 – Az Atari Pong nevő videójátéka
1976 – Olcsó digitális órák
1977 – VHS videomagnó
1978 – Az első otthoni használatra szánt számítógépek
1981 – CD-lejátszó
1982 – Commodore 64 számítógép
1984 – Amiga számítógép
1985 – Nintendo játékkonzol
1988 – Tetris
1993 – MiniDisc
1996 – DVD
1998 – HDTV (nagyfelbontású televízió)
1999 – Digitális videorögzítő
2001 – Microsoft XBOX és a plazmatévé
2003 – Bluray DVD
2005 – IPTV
2008 – OLED TV
Forrás: www.wired.com

 

Marketing- és PR-ügyintéző - Tévés reklám-legek

Marketing- és PR-ügyintéző (FEOR-3632)

Tévés reklám-legek


A legdrágább tévé-spot: a legtöbbet a minden februárban megrendezett amerikai futball nagydöntő, a Superbowl alatt vetített reklámokért kell a hirdetőknek fizetni. A 2009-es meccset csak az Egyesült Állomokban 150 millióan nézték, így nem csoda, hogy egy fél perces reklámért több mint 2,5 millió dollárt (majdnem félmilliárd forintot) kérnek el a tévétársaságok. Természetesen nem mindennapos hirdetésekre kell gondolni, a nagy cégek minden esetben látványos, külön erre az alkalomra forgatott reklámokkal készülnek a Superbowl-ra.

A legdrágább hirdetés: ha Bruce Willis, Elle Macpherson, Alice Cooper és Ringo Starr együtt szerepel egy hirdetésben, akkor az alkotás jó eséllyel pályázhat a világ valaha volt legdrágább reklámja címre. Az említett hírességekben közreműködésével készült egy angol biztosítótársaság reklámkampánya, amely 13 millió dolláros (kb. 2 milliárd forintos) költségvetésével a valaha készült legdrágább hirdetés. És, hogy miért pont a felsorolt hírességeket választották? Az ok igen egyszerű. A rekorder biztosítótársaság új, nemrég felvett nevét kívánta népszerűsíteni, ezért olyan művészeket keresett, akik nem születési nevükön lettek világhíresek.

Marketing- és PR-ügyintéző - A nyolcvanas évek reklámszlogenei

Marketing- és PR-ügyintéző (FEOR-3632)

A nyolcvanas évek reklámszlogenei


- Hurka: Ez a Jóska, ez a Gyurka, ez meg itt a véres hurka. Jóska, Gyurka, véres hurka, milyen jó a májas hurka. Ó, be jó, sütnivaló. A hurka télen-nyáron jó. Itt a kenyér, itt a só, hurkát enni csuda jó.

- Cipő: Minden időben, Tisza cipőben. Lehet tél, nyár, eső vagy sár, de én észre sem veszem a Tisza-cipőben. Lótok, futok, sohasem fáradok, mert észre sem veszem a Tisza cipőben. Az egész világ, az egész világ, táncol majd a Tisza-cipőben.

- Bevásárlóközpont: Bemegyek, kijövök, de milyen jól kijövök, ha bemegyek.

- Takarítóvállalat: Átok, átok, oly piszkos az ablaküveg, hogy senkit sem látok. Nahát, nahát, kosz lepi a ház falát. Nálam az áll? fő helyen, piszkos lett a szőnyegem. Ha kín önnek a takarítás, erre keres valakit. Takarosan takarít és ön még meg is takarít.

- Fürdősó: Köszönjük néked Sárvár! Sárvári termál-kristály!
- Ételízesítő: Ez az íz el nem űz. Magához fűz. Ha ezzel főz.
- Akciós nap: Megjön a kedve, ha vár a keddre. Mert keddtől keddig mindig más kedvezménnyel kedveskedik minden Skála áruház.

Marketing- és PR-ügyintéző - Az internetes reklámozás kulcsszavai

Marketing- és PR-ügyintéző (FEOR-3632)

Az internetes reklámozás kulcsszavai


PPC: pay per click, azaz kattintás utáni fizetés. Azok a hirdetési szolgáltatások tartoznak ebbe a kategóriába, amelyek esetén a reklámozó csak akkor fizet, ha ténylegesen rá is klikkelnek a megjelent reklámra. PPC rendszerben működik például a Google Adsense és Adwords szolgáltatása is.

CPC: cost per click, azaz az egy kattintásra jutó költség. A kattintás alapú hirdetési szolgáltatók által használt mérőszám azt jelzi, hogy egy megvalósuló érdeklődői klikkelésért a reklámozónak mennyit kell fizetnie.

CTR: click through rate, azaz átkattintási arány. Ez a mérőszám azt jelzi, hogy a hirdetést megtekintők milyen arányban kattintanak, azaz hányan klikkelnek a látott bannerre vagy szöveges hirdetésre. A CTR értékét a legtöbbször százalékos formában adják meg.

CPM: cost per mile, azaz ezer megjelenítésre jutó költség. A tévé, rádió és internetes reklámok világában egyaránt használt mutatószám azt fejezi ki, hogy az adott felületen mennyibe kerül 1000 embert elérni.

Marketing- és PR-ügyintéző - Tudatalatti reklám

Marketing- és PR-ügyintéző (FEOR-3632)

Tudatalatti reklám


A tudatalattira ható üzenetek gondolata már a 19. században megjelent, de igazi hódító útját egy (máig vitatott) 1957-es kísérlet után kezdte meg. A James Vicary nevéhez fűződő kísérlet keretében egy mozifilm vetítése során folyamatosan, de nagyon rövid időre ilyen és hasonló feliratokat villantottak fel a vásznon: Igyál kólát! Egyél pattogatott kukoricát. Az üzenetek mindössze a másodperc 1/3000-ed részéig voltak láthatók, így a nézőközönség tudatosan nem észlelte azokat.

Ennek ellenére – a kísérletet végzők elmondása szerint – mind az üdítő, mind pedig a rágcsálnivaló fogyasztás érzékelhetően megugrott, amit a kutatók egyértelműen a módszer működőképességének bizonyítékaként értelmeztek. Vicary néhány évvel később beismerte, hogy a nyilvánosságra hozott eredményeket ő maga hamisította meg, a kísérlet során egyáltalán nem növekedett a mozibüfé forgalma.

A szellem azonban már menthetetlenül kiszabadult a palackból: egyre másra születtek az összeesküvés-elméletek azzal kapcsolatban, hogy a média és a kormányok hogyan használják fel az etikátlan – de tudományosan nem igazolt – tudatalatti reklámozás lehetőségét. Ez egészen odáig vezetett, hogy több országban (például Egyesült Államok, Ausztrália, Anglia) jogszabályban tiltották meg az ilyen és hasonló módszerekkel való kísérletezést, illetve ezen módszerek felhasználását.

Marketing- és PR-ügyintéző - Tudatalatti reklám – kísérletek a valóságban

Marketing- és PR-ügyintéző (FEOR-3632)

Tudatalatti reklám – kísérletek a valóságban


1978 – A BTK nevű sorozatgyilkos utáni nyomozás keretében – rendőrségi engedéllyel – sugároztak egyes televíziók a gyilkosnak címzett „Hívd fel a rendőrséget!” üzeneteket. A kísérlet semmiféle sikert sem hozott.

2000 – Az amerikai elnökválasztási kampány során az egyik Bush-t népszerűsítő filmecske végén az ellenfélre utalva a „Bureaucrats” (bürokraták) szó jelenik meg. Az animációban használt effektet úgy készítették el, hogy egy rövid pillanatig csak a „rats” szórészlet villan fel, ami angolul patkányokat jelent.

2008 – A Cloverfield című katasztrófafilm során három korábbi alkotásból vágtak be – tudatosan nem észlelhető ideig – képeket. A film témájához illően a beillesztett képek is képzeletbeli szörnyekről szóló mozik jelenetei voltak.

2010 – A Forma-1-ben tiltott dohányreklámok kapcsán merült fel a vád, hogy a Ferrari csapat autóján szereplő vonalkódszerű motívum egyértelműen a korábban a hirdetett Marlboro termékekre utal.

 

Nyomozó - Nyomozok – Találj ki!

Nyomozó (FEOR-3655)

Nyomozok – Találj ki!


Visszavonulásom után hobbimnak, a méhészetnek éltem.
Nyomozásaim során számos ellenséget szereztem. A legfontosabbak: James Moriarty professzor, Sebastian Moran ezredes, Adalbert Gruner báró és Negretto Sylvius gróf.

Állítólag 1854-ben születtem.
Számos történetemet megfilmesítették.
Először a Bíborvörös dolgozó szoba című történetben tűntem fel.
Többek között táncoló figurákkal és magányos biciklistával is volt dolgom.
Londonban, a Baker Street 221 alatt lakom.
Pipázom.
Sir Arthur Conan Doyle tollából születtem.
Állandó segítőm Dr. Watson.
Megfejtés: Sherlock Holmes.

Nyomozó - Sorozatgyilkosok

Nyomozó (FEOR-3655)

Sorozatgyilkosok


Hasfelmetsző Jack – 1888-ban öt londoni nőt öltek meg különös kegyetlenséggel. Az áldozatokat leszúrták, megcsonkították, belső szerveiket eltávolították. A Hasfelmetsző rendőrségnek küldött leveleiből megállapították, hogy az elkövető balkezes, a gyilkosságok módja pedig azt bizonyította, hogy jártas az anatómiában. A világ talán leghíresebb sorozatgyilkosának valódi kilétére valószínűleg már sosem derül fény.

Ted Bundy – A modern sorozatgyilkos prototípusa, számos krimi negatív hősének ötletadója. 1974-1978 között tartotta rettegésben az Egyesült Államok számos városát, elfogása után 30 nő megerőszakolását és megölését vallotta be. 1979-ben fogták el, de megérdemelt büntetését (a villamosszéket) csak 1989. január 24-én, reggel 7 órakor nyerte el. Számos nyilatkozata közül talán a legismertebb: „A természet tévedése vagyok. Egy vadállat.”

Harold Shipman – A világ talán legszörnyűbb – de kevéssé ismert – sorozatgyilkosa. Az angliai háziorvost 23 betegének meggyilkolásával vádolták, de áldozatainak száma minden bizonnyal jóval száz fölött volt. Shipmant 2000-ben életfogytiglani börtönre ítélték, de 2004-ben cellájában felakasztotta magát.

Nyomozó - Mutasd az ujjad!

Nyomozó (FEOR-3655)

Mutasd az ujjad!


Nem csak az emberre, de sok főemlősre, és még a halász vidrára is jellemző, hogy minden példány más-más ujjlenyomattal rendelkezik.

Több kutatás bizonyítja, hogy az emberek és a koalák ujjlenyomatát még elektronmikroszkóppal sem lehet megkülönböztetni.

Noha Kínában már tiltott, Angliában több ezer iskola használja a diákok ujjlenyomatát akár a könyvtári szolgáltatások igénybevételekor, akár pedig az iskolából való hiányzások regisztrálásakor.

Az ujjlenyomatokat 1905-ben használták először bűnügyi bizonyítékként. A Stratton testvérek gyilkossági ügye végül halálos ítélettel és akasztással végződött.

Az ujjlenyomat nem megváltoztatható. Hiába vágják, égetik meg a bőrfelületet, az új bőr megjelenésekor újra az eredeti minta rajzolódik ki.

Jelenleg az FBI rendelkezik a világon a legnagyobb ujjlenyomat-adatbázissal. A már ma is több tízmilliós állomány minden nap tízezernyi új lenyomattal bővül.

Mivel az ujjlenyomatok kialakulását nem csak a gének, hanem az anyaméhben a magzatot körül velő környezet is befolyásolja, ezért még az egypetéjű ikrek sem rendelkeznek azonos ujjlenyomattal.

Nyomozó - Renitens nyomozók a vásznon

Nyomozó (FEOR-3655)

Renitens nyomozók a vásznon


Jack Bauer (24): A már nyolcadik napja világot mentő CTU ügynök minden bizonnyal több szabályt sértett meg munkássága során, mint amennyit betartott. Nyomozásai alatt szinte mindennapos a kínzás, a parancsok megszegése, a felettesek bántalmazása, de nem ritka az igazságszolgáltatás akadályozása, vagy az Egyesült Államok elnökének fegyverrel történő fenyegetése sem.

John McClane (Drágán add az életed): A Bruce Willis által megformált karakter nyomozási tevékenysége során általában akkora károkat okoz, mint egy kisebb természeti katasztrófa. A gyanúsítottak letartóztatásával legtöbbször meg sem próbálkozik, tipikusan az az ember, aki előbb lő és utána gondolkozik.

Fox Mulder (X-akták): Az FBI különleges ügyeket vizsgáló osztályának üdvöskéjét általában idegen (de legalábbis természetfeletti) lényekkel és gonosz kormányzati összeesküvőkkel hozta össze a sors. Ennek megfelelően élete során a felettesek utasításai és a szervezet belső szabályai nem igazán befolyásolták a döntéshozásban.

 

Pénzintézeti ügyintéző - Bankkártya történelem

Pénzintézeti ügyintéző (FEOR-3612)

Bankkártya történelem


1951: A new yorki Franklin National Bank kibocsájtja az első – a mai kártyák elődjének tekinthető – műanyagkártyát. Az új eszköz terjedése nem mondható villámgyorsnak, jó néhány évnek kell még eltelnie, hogy a felhasználók száma elérje az 1 milliót.

1971: Párizsban megkezdi működését a világ első készpénzfelvételre alkalmas automatája. A szerkezet a mai terminálokhoz hasonlóan mágnes-csíkos kártyákat kezelt. Az ügyfelek már ekkor is az úgynevezett PIN-kóddal tudták magukat azonosítani.

1986: Japánban megjelennek a folyadékkristályos kijelzővel is rendelkező okoskártyák, amelyhez még billentyűzet is csatlakoztatható volt. Noha ezek a típusok sosem terjedtek el, nagymértékben hozzájárultak a ma már gyakori mikroprocesszoros kártyák térhódításához.

1989: A Dunabank és az OTP nagyjából egy időben adja ki az első magyar bankkártyákat. Ekkor az országban még csak néhány ATM működött, az új fizetőeszközt elsősorban bankfiókokban, postahivatalokban használták. A hazai kártyák száma 1995-ban lépte át az 1 milliós határt.

Forrás: www.bankkartya.hu

 

Pénzintézeti ügyintéző - Kik vannak, kik voltak a forinton?

Pénzintézeti ügyintéző (FEOR-3612)

Kik vannak, kik voltak a forinton?


Jelenleg használatos papírpénzeink:
- 200 forintos (már nem lehet fizetni vele): Károly Róbert / Diósgyőri vár

- 500 forintos: II. Rákóczi Ferenc / Sárospataki vár
- 1 000 forintos: I. Mátyás / A visegrádi vár Hercules kútja
- 2 000 forintos: Bethlen Gábor / Madarász Viktor Bethlen Gábor tudósai közt című festménye

- 5 000 forintos: Széchenyi István / Nagycenki Széchenyi-kastély
- 10 000 forintos: I. István / Esztergomi látkép
- 20 000 forintos: Deák Ferenc / A régi képviselőház
Korábbi papírpénzeink:
- 10 forintos: Petőfi Sándor / Jankó János Folyóparti táj című festménye

- 20 forintos: Dózsa György / Férfi kalapáccsal és búzakalásszal
- 50 forintos: II. Rákóczi Ferenc / Kuruc-labanc viadal
- 100 forintos: Kossuth Lajos / Lotz Károly Menekülés a közelgő vihar elől című festménye

- 500 forintos: Ady Endre / Erzsébet-híd és Budapest látképe
- 1 000 forintos: Bartók Béla / Medgyessy Ferenc Anya gyermekével című szobra

- 5 000 forintos: Széchenyi István / Magyar Tudományos Akadémia
Forrás: www.wikipedia.org

Pénzintézeti ügyintéző - Az euró arcai

Pénzintézeti ügyintéző (FEOR-3612)

Az euró arcai


Az euró-övezetben használt érmék írásoldali vésetei egységesek, de a fejoldali rajzolatok az előállítási helytől függően eltérőek. Néhány példa, hogy az egyes országokban mit vésnek az euró-érmékre:

- Franciaország: a Köztársaságot jelképező nőalak, Marianne / Magvető / stilizált fa „Szabadság, Egyenlőség, Testvériség” felirattal

- Németország: kocsányos tölgy / Brandenburgi kapu / Németországot jelképező sas

- Olaszország: Colosseum / Vénusz istennő arcképe / Marcus Aurelius lovasszobra / Leonardo da Vinci rajza az emberi test arányairól / Dante

- Spanyolország: Santiago de Compostela katedrálisa / Cervantes / I. János Károly

- Görögország: ókori háromevezős gálya / Rigasz Velesztinlisz-Fereosz, görög gondolkodó / bika képében megjelenő Zeusz

- Ausztria: havasi gyopár / Szent István-székesegyház / Wolfgang Amadeus Mozart / Bertha von Suttner osztrák békeaktivista

- Finnország: oroszlán / repülő hattyúk / hamvas szeder
- Szlovákia: szlovák címer / pozsonyi vár / a Kriván csúcsa
- Szlovénia: gólya / a lipicai ménes lovai / a Triglav hegycsúcs
Forrás: www.wikipedia.org

Pénzintézeti ügyintéző - Pénz-keresztelő

Pénzintézeti ügyintéző (FEOR-3612)

Pénz-keresztelő


A világ országaiban használt pénzek nevei a legváltozatosabb eredettel rendelkeznek. Az iskolában megtanultuk, hogy a forint egy virágról kapta a nevét, a pengő pedig tulajdonképpen egy hangutánzó szó. De mi a helyzet külföldi társaikkal?

- A dollár a tallér szó módosult változata. A tallér kifejezés pedig valamikor 1519 környékén született, amikor is a Joachimsthal közelében bányászott ezüstpénzekre ráragadt a Joachimsthaler kifejezés.

- A korona – talán nem meglepő módon – az érméken szereplő vésetről kapta a nevét. Ehhez kicsit hasonlónak tekinthető a kopek is, ami az orosz dárda szóra utal.

- Több pénz kapta az alapanyagáról a nevét. Így született az aranyból készült gulden és zloty, vagy az ezüstöt jelentő rubel.

- Számnévre emlékeztet többek között a fillér (négy), a dénár (tíz) vagy épp a cent (száz).

- Személyekre utal többek között a Lek (Leka i Madh – Nagy Sándor), a bolivár (Simon Bolivár) vagy a kicsit általánosabb névadóval (herceg) bíró dukát.

- Súlymértékegységre vezethető vissza a márka és a font, de hasonló eredete van a drachmának is (marék).

- A jen és jüan pénzek neve egyszerűen a formájuk alapján született, mindkét kifejezés kerek alakút jelent.

Forrás: www.wikipedia.org

 

Pénzintézeti ügyintéző - Hital-alapozó

Pénzintézeti ügyintéző (FEOR-3612)

Hital-alapozó


Mi a THM?
A THM a teljes hiteldíjmutató, ami a kamatnál jobban képes érzékeltetni, hogy egy kiszemelt kölcsön valójában mekkora terhet ró a felvevőre. A THM-et minden három hónapnál hosszabb futamidejű hitel esetében kötelező megadni, értékének kiszámításakor jellemzően a következőket veszik figyelembe: kamat, kezelési költség, hitelbírálati díj, értékbecslési díj. A mutató azonban nem tartalmazza az olyan – előre nem becsülhető – tényezőket, mint a késedelmi kamat, futamidő meghosszabbítás költsége, átutalási díjak.

Mi a BAR-lista?
A rövidítés eredeti jelentése Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, de ma hivatalosan már KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) néven fut. A nyilvántartás célja tulajdonképpen az, hogy a pénzintézetek ki tudják szűrni azokat a potenciális ügyfeleket, akik már előzőleg jelentős tartozásokat halmoztak fel, és akik így jó eséllyel nehezen (vagy egyáltalán nem) tudnának egy új kölcsönt határidőre visszafizetni. A listán szereplőket két csoportba osztják: aktívak (akik még jelenleg is tartoznak) és passzívak (akik már visszafizették a kölcsönt, de jelentős késéssel).

Pénzintézeti ügyintéző - Hitel: alma?

Pénzintézeti ügyintéző (FEOR-3612)

Hitel: alma?


Régi vágású szórakozóhelyeken, kocsmák, presszók falain még felfedezhető a kiírás, miszerint: hitel: alma (sok helyen az almát rajzzal helyettesítik). Ez azt jelenti, hogy abban az egységben nem lehet hitelre fogyasztani – ezt talán sokan tudják. De miből ered a kifejezés?

Az alma argó kifejezés, jelentése: nincs, semmi. Általában állítmányként szerepel a mondatban. Sok argó kifejezés esetében nem lehet tudni, miért pont azt jelöli, amit. Az alma is ilyen, bár feltételezhető, hogy kerekded formája, a 0 számjegyhez való hasonlatossága miatt alkalmazzák a semmi szinonimájaként.

(Az argó olyan nyelvezet, amelyet egyes csoportok találnak ki, és kezdenek alkalmazni egymás közt, hogy másoktól elkülönüljenek, beszédükben is egyediek legyenek, és ne feltétlenül értsék meg őket a kívülállók. A diákközösségek is például lelkesen használták/használják az argót, és folyamatosan újabb kifejezések keletkeznek.)

Pénzintézeti ügyintéző - Ki van a listán?

Pénzintézeti ügyintéző (FEOR-3612)

Ki van a listán?


A BAR-lista olyan adósoknak a listája, akiket a jelenlegi és hazai specialitásnak számító banki rendelkezéseknek megfelelően öt éven keresztüli hitelmegtagadásban részesítenek.

A Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer nevének rövidítése adja a BAR elnevezést. Ma már ezt Központi Hitelinformációs Rendszernek hívják, de a rövidítés megmaradt. A rendszer célja, hogy támogassák a pénzügyi intézmények üzleti tevékenységét, hitelezési és ügyfél-minősítési munkáját, és csökkentsék a hitelfelvétel kockázatát. Akkor kerül be valaki a rendszerbe, ha a hitel jellegű szerződésükben nem tudnak eleget tenni a vállalt kötelezettségeiknek; a lejárt, és meg nem fizetett tartozásuk összege több, mint a késedelem idején érvényes legkisebb összegű havi minimálbér, és a tartozásuk 90 napnál hosszabb ideig is fennáll (ekkora összegre nézve). A interneten ma már pillanatok alatt lehet keresni a pénzügyileg fekete listára került személyek és cégek között.

A nemrégiben alapított Credit Bureau a magyar törvényi szabályozásnak megfelelően hitel információkat gyűjt a hazai hitelezőkről. A cég az ország első teljesen magán és önkéntes pozitív és negatív adósinformációt is gyűjtő tevékenységet végez.

Fekete listát persze minden kategóriában felállíthatnak: egyfajta tiltó lista, amely bizonyos szempont szerint tilalom alatt álló személyek, cégek, intézmények, tárgyak, fogalmak, stb. névsorát tartalmazza.

 

Pénzügyi ügyintéző (a pénzintézeti ügyintéző kivételével) - Pénzidéző

Pénzügyi ügyintéző (a pénzintézeti ügyintéző kivételével) (FEOR-3611)

Pénzidéző


A pénz végül is a legfontosabb dolog a világon. Igazság szerint minden épeszű, sikerre vágyó embernek és országnak ezen megállapításra kell épülnie. – George Bernard Shaw, ír drámaíró.

A pénz – természetéből adódóan – soha nem tett és soha nem is fog senkit boldoggá tenni. Minél több van belőle, annál többre vágyunk. – Benjamin Franklin, amerikai feltaláló.

A pénz egyaránt lehet a gonoszság gyümölcse és gyökere is. – Henry Fielding, angol író.

Első szabály: Sose veszíts pénzt! Második szabály: sose feledd az egyes szabályt. – Warren Buffet, amerikai üzletember.

Isten sokszor olyan őrülteknek ad temérdek pénzt, akiknek semmi egyebet nem adott. – Luther Márton, a protestáns reformáció atyja.

Sokszor a szabadságunkkal fizetünk a pénzünkért. – Robert Louis Stevenson, skót regényíró.

A gazdag embernél csak egy valaki gondol többet a pénzre. A szegény. – Oscar Wilde, ír költő, író.

A bölcs ember a fejében tartja a pénzét, nem a szívében. – Jonathan Swift, ír író.

Az üzlet sokszor pénzt fial. A barátságtól ne várd ezt. – Jane Austen, angol regényírónő.

Nem izgat a pénz, szerelmet úgysem vásárolhatok rajta. – John Lennon, angol zenész

 

Statisztikai ügyintéző - Amiket gyakran hallunk

Statisztikai ügyintéző (FEOR-3615)

Amiket gyakran hallunk


GDP: gyakran használt mérőszám a gazdaság állapotának és teljesítőképességének leírására. Jelentése bruttó hazai termék (gross domestic product), értéke a háztartások fogyasztásából, a kormányzati fogyasztásból, a beruházásokból és a nettó exportból adódik össze. (A nominális GDP szerinti toplistát az USA vezeti Japán és Kína előtt. 2008-as adatok szerint hazánk a Föld országai között e mutató szerint az 53.)

Egy főre jutó GDP: az előbbi mérőszámból képzett, az életszínvonal mérésére használt mutató, ami azonban sokszor torz értéket mutat. Számítása egyszerűen az adott ország GDP-jének a lakosságszámmal osztott értéke. (Az egy főre jutó GDP szerint Luxemburg, Norvégia és Katar a dobogós, Magyarország pedig a 46.)

Államadósság: az adott ország önkormányzatai és kormánya által felhalmozott (vagy éppen megörökölt) adósság. Értékét gyakran viszonyítják az adott állam által egy év alatt megtermelt termékekhez (GDP). Ez alapján a leginkább eladósodott országok Zimbabwe (304%), Japán (192%), Libanon (156%), de sajnos Magyarország (72%) is az első húszban található.

Statisztikai ügyintéző - Stat-kvíz

Statisztikai ügyintéző (FEOR-3615)

Stat-kvíz


Melyik országban a legmagasabb a várható élettartam? Japánpan (82,6 év), Hong-Kongban (82,2 év) és Izlandon (81,8 év). Ezzel szemben számos olyan állam van, ahol a most születők valószínűleg ötven évig sem élnek (például Mozambik, Zambia, Afganisztán, Ruanda.) Magyarországon jelenleg a születéskor várható élettartam 73,3 év, amivel ezen a listán a 78. helyen szerepel.

Melyik országban van a legtöbb internet felhasználó? Ha pusztán a felhasználók számát nézzük, akkor Kínában (kb. 380 millió ember), de ha ugyanezt a teljes lakossághoz viszonyítjuk, akkor Izlandon és Norvégiában, ahol 100 emberből több, mint 90-nek van hozzáférése. Hazánkban körülbelül 5,8 millió ember tudja elérni a világhálót, ami kb. 60 százalékos lefedettséget jelent.

Melyik országban a legmagasabb a születési arány? A lakossághoz viszonyítva a legtöbb gyerek messze az afrikai országokban születik (Kongó, Libéria, Nigéria stb.), itt 45-50 újszülött is jut 1000 emberre. A lista végén olyan idősödő társadalmakat találunk, mint Japán és Németország, de hazánk is bőven a felsorolás utolsó harmadában található (ezer emberre jutó 8-9 születéssel).

Statisztikai ügyintéző - A HDI

Statisztikai ügyintéző (FEOR-3615)

A HDI


A HDI a Human Development Index (magyarul Emberi Fejlettségi Index) rövidítése. Ezt a ma már széles körben elterjedt mutatót 1990-ben dolgozta ki Mahbub ul Haq, pakisztáni közgazdász. A mérőszámot a világ országainak összehasonlítására használják, figyelembe veszi a várható élettartamot, az írástudást, oktatást és az életszínvonalat – különösen alkalmas a nemzetek gyermekjóléti viszonyainak arányosításához.

Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szövetsége) minden évben elkészíti az országok HDI szerinti listáját. 2009-ben Norvégia (0,971), Ausztrália (0,970), Izland (0,969), Kanada (0,966) és Írország (0,965) foglalta el az öt legelőkelőbb helyezést, míg a lista végén leginkább szegény afrikai országokat találunk. Magyarország – korábbi helyezéséhez képest néhány helyet rontva – 43. a listán (0,879-es értékkel).

A statisztikai módszerekkel számított HDI értéke Magyarország különböző részein is viszonylag jelentős eltéréseket mutat. A legmagasabb mutatószámot Budapest érdemli, nem kis lemaradással követik a nyugat-magyarországi illetve, dunántúli megyék (Győr-Moson-Sopron, Vas), a sor végén pedig Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg található.

 

Tőzsde- és pénzügyi ügynök, bróker - Évszámok a pesti tőzsde történetéből

Tőzsde- és pénzügyi ügynök, bróker (FEOR-3613)

Évszámok a pesti tőzsde történetéből


1864: A Pesti Lloyd Társulat Duna-parti székházában megalakul a magyar tőzsde, mely hamarosan már Budapesti Áru- és Értéktőzsde néven működik. Az első évben még pusztán 17 részvényt, egy záloglevelet, 11 külföldi pénznemet és 9 váltót jegyeztek, de néhány esztendő elmúltával az intézmény Európa egyik vezető tőzsdéjévé lépett elő.

1873: az első tőzsdekrach, amely jó másfél évtizedre jelentősen visszaveti a kereskedést és a forgalmat.

1931: a két évvel ezelőtti new york-i tőzsdekrach, illetve a kontinens bankjaira is kiterjedő pénzügyi összeomlás után a BÁÉT-et is bezárják. A kényszerszünet egészen 1932 áprilisáig tart, de az igazi fellendülésre még további éveket kell várni.

1948: az ipar nagy részére kiterjedő államosítás után a Budapesti Áru- és Értéktőzsdét is feloszlatják, az akkori székhelyül szolgáló Szabadság téri épületet pedig állami tulajdonba veszik.

1990: júniusban, újjászületik a Budapesti Értéktőzsde. Kezdetben pusztán egy részvénnyel (Ibusz) indul meg a kereskedés, de a hamarosan elkezdődő privatizáció utat nyit az új szereplők belépésének.

Forrás: www.wikipedia.org

 

Tőzsde- és pénzügyi ügynök, bróker - Tőzsdeszleng

Tőzsde- és pénzügyi ügynök, bróker (FEOR-3613)

Tőzsdeszleng


Shortolás: aki shortol, az tulajdonképpen arra játszik, hogy a kiszemelt részvény ára csökkenni fog. Az önjelölt tőzsdecápa ezt úgy tudja megvalósítani, hogy elad olyan részvényt, amivel tulajdonképpen nem is rendelkezik, majd amikor az árfolyam leesett, megveszi azt, amit korábban már eladott. Ha a tranzakció idejét jól választotta meg, akkor a két árfolyam közötti különbözet a befektető nyeresége.

Tőzsdeindex: olyan mesterségesen kialakított mutató, ami alkalmas arra, hogy szimbolizálja a tőzsdén uralkodó hangulatot, illetve, hogy összesítve jelenítse meg az adott nap árfolyamváltozásait. A mai indexek több tucat részvény árának alakulását veszik figyelembe, ezeket piaci helyzetüknek megfelelően súlyozzák is. Az 1991-ben elinduló hazai BUX-index változó számú (minimum 12, de maximum 25) vállalti papírt tartalmaz.

Krach: a tőzsde összeomlása, a részvények árának megállíthatatlan zuhanása. A leghíresebb krach 1929. október 24-én, a Fekete csütörtökön kezdődött, amely egyben a Nagy gazdasági világválság hírnöke is volt. 2008. október 8-án hasonló, de kisebb mértékű esemény zajlódott le a budapesti tőzsdén is. Az index 7, egyes részvények ára pedig 10 százalék feletti árfolyamcsökkenést szenvedett.

Forrás: www.tozsdeforum.hu

 

Tőzsde- és pénzügyi ügynök, bróker - Tőzsdei rövidítések

Tőzsde- és pénzügyi ügynök, bróker (FEOR-3613)

Tőzsdei rövidítések


A hazai és a nemzetközi tőzsdéken egyaránt rövidítik a kereskedésbe bevont cégek nevét. Néhány esetben a rövidítés a hozzá nem értő szem számára is egyértelmű, de itthon és külföldön is találkozhatunk olyanokkal, amelyek megfejtése talán nem is olyan egyszerű.

Hazai rövidítések:
- ANY – Állami Nyomda
- GSPARK – Graphisoft Park
- BOOK – Bookline.hu
- KPACK – Kartonpack
- PVALTO – Pannon-Váltó
Külföldi rövidítések:
- F – Ford Motor Company
- T – AT&T Inc.
- HPQ – Hewlett Packard Co.
- VZ – Verizon Communications
- C – Citigroup Inc.
- ADS – Adidas
- VOW3 – Volkswagen Group
- TSCO – Tesco
- HMC – Honda Motor Company
- MBC – Mitsubishi Corporation
- SNE – Sony
- TM – Toyota
- NTDOY – Nintendo

 

Ügynök (a biztosítási ügynök kivételével) - Kalandos az „ügynökírók” élete

Ügynök (a biztosítási ügynök kivételével) (FEOR-3624)

Kalandos az „ügynökírók” élete


Ha az ügynök szót meghalljuk, szinte mindenkinek egységesen James Bond neve bukkan elő. A 007-es, vagyis a brit kém „szülőatyja” Ian Fleming maradandót alkotott a szuperhős kalandjait bemutató regényeivel.

Ám az írónak sem kellett a szomszédba mennie egy kis izgalomért - kevesen tudják, hogy Fleming élete korántsem az íróasztal mellett, a dolgozószoba homályában zajlott. Mozgalmas, kalandos, sőt mi több, veszélyes kalandokon esett át. Életének nagy részét az apja és bátyja árnyékában töltötte, előbbi a brit parlament tagja volt, utóbbi útikönyvek írójaként tevékenykedett. Fleminget a II. világháború billentette ki a holtpontról, a Királyi Tengerészet tengeri hírszerzéséhez jelentkezett, ahol először asszisztensként, később már komoly tervek kiötlőjeként szerzett tapasztalatokat. Ebben a vérzivataros időszakban fogant meg Fleming fejében James Bond alakja. Őfelsége titkosügynökének számos papírlapra vetett bevetése és személyiségjegye Fleming valós élményein, önéletrajzi alapokon nyugszik.

 

Vám- és pénzügyőr - Határátkelők felülről

Vám- és pénzügyőr (FEOR-3651)

Határátkelők felülről


Hegyeshalom (Ausztria felé) - Térképen
Kópháza (Ausztria felé) - Térképen
Rajka (Szlovákia felé) - Térképen
Csengersima (Románia felé) - Térképen
Ártánd (Románia felé) - Térképen
Letenye (Horvátország felé) - Térképen
Berzence (Horvátország felé) - Térképen
Hercegszántó (Szerbia felé) - Térképen
Bácsalmás (Szerbia felé) - Térképen
Tompa (Szerbia felé) - Térképen
Röszke (Szerbia felé) - Térképen
Záhony (Ukrajna felé) - Térképen

Vám- és pénzügyőr - Ahol nincs DNS-vizsgálat