Épületvillamossági szerelő, villanyszerelő
Az elektromos ráják titka

Minden élőlény teste - így az emberé is - rejt némi elektromosságot. De míg az ember nem képes ezt irányítani és ellenőrzése alá vonva saját hasznára fordítani, az elektromos rája testében akár 500-600 voltos elektromos áramot is hordozhat, amit képes felhasználni ellenségeivel szemben. Önmagára ez az elektromosság nem ártalmas.

Az áramot a hát- és mellúszó között fekvő elektromos szerv termeli. Ez sok egymás fölötti kamrából áll, amelyekben átalakult izomzatból létrejött szívós anyag van. Minden egyes kamra egy-egy elektromos telepnek felel meg, az egész szerv úgy működik, mint egy sok elemből összetett telep, összhatása egészen jelentékeny lehet. Kis állatokat a hirtelen kisülő áram elkábíthat, még az embert is leterítheti a lábáról. Az elektromos szerv hatása a tenger vizében semmi esetre sem lehet olyan erős, mint a vízen kívül, s valószínűleg csak az a feladata, hogy a zsákmányt felriassza. Az elhasznált energiát egy idő után megint visszanyeri és újra használható elektromos energia alakul ki testében.

Az elektromosság a sötét vizekben való tájékozódást is segíti, lehetővé teszi, hogy a rája megérezze a tárgyakat, anélkül, hogy látná őket. Az elektromosság felhasználásával jeleket képes leadni. Ezek az elektronikus jelek beleütköznek a kemény tárgyakba, ugyanakkor pedig megváltozva verődnek vissza. Ezek a változások informálják a ráját a tárgyról. Ily módon meg tudja állapítani a tárgy távolságát illetve nagyságát.