Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

Szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytató egység vezetője - (FEOR 1331-00) Foglalkozás
Alapadatok
Megnevezés Szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytató egység vezetője
FEOR-kód 1331-00
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Gazdasági, igazgatási, érdek-képviseleti vezetők, törvényhozók
  • (csoport) Termelési és szolgáltatást nyújtó egységek vezetői
  • (alcsoport) Kereskedelmi, vendéglátó és hasonló szolgáltatási tevékenységet folytató egységek vezetői
Bemutatás
Rövid leírás Tervezi és szervezi a különböző szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytató egységek (szállodák, hotelek, motelek, panziók) működését, menedzseli az idegenforgalmi vállalkozást, illetve kialakítja termékeit, egyedi kínálati elemeit.Turisztikai elemző, szakmai kommunikációs tevékenységet végez, és szolgáltatói, rendezvényszervezői feladatokat lát el.
Jellemző tevékenységek
  • részt vesz a szálláshelyi kínálat ismeretében annak kialakításában, fejlesztésében, a költségvetés kialakításában
  • operatív irányítói, végrehajtói és ellenőrzési feladatokat lát el a szálláshely-szolgáltatás különböző munkaköreiben, főfolyamataiban
  • beszerzési forrásokat kutat fel és kapcsolatokat tart a beszállító partnerekkel
  • biztosítja az egység működésének műszaki és tárgyi feltételeit, beszerzi a szükésges szakhatósági engedélyeket
  • megtervezi a szálláshely marketing stratégiáját és tevékenységét
  • vezeti és ellenőrzi a foglalással, recepcióval és szobaszervizzel kapcsolatos tevékenységeket
  • közreműködik a beutaztató, kiutaztató programok összeállításában, szervezésében
  • különböző rendezvények lebonyolítását tervezi, szervezi, irányítja, utókalkulációját készíti
  • gasztronómiai ismeretei felhasználásával összeállítja és rendszeresen megújítja, fejleszti az egység étel- és italkínálatát
  • ápolja a gasztronómiai hagyományokat
  • gondoskodik a szeszes itallal, szerencsejátékkal, egészségüggyel kapcsolatos törvények és szabályozások betartásáról
  • helyi turisztikai információkat nyújt: szabadidős programokat, kirándulásokat és szállításokat szervez a vendégeknek
  • ellenőrzi a dolgozók kiválasztását, oktatását és felügyeli tevékenységüket
  • felügyeli a könyvelési és beszerzési tevékenységeket, a biztonsági intézkedéseket
  • idegen nyelveken, interkultúrális ismereteit felhasználva tárgyal, kommunikál
  • irányítja és ellenőrzi a vállalkozásra vonatkozó speciális minősítési és minőségbiztosítási rendszerek kialakítását, betartását
  • ellenőrzi a fogyasztóvédelmi előírások következetes végrehajtását
  • követi a vendégkapcsolat alakulását, felméri az ügyfelek elégedettségét, kezeli a törzsvendégprogramot
Körülmények
Munkakörnyezet
  • Jellemzően belső helyszínen, többnyire az adott szálláshelyen (pl.: szállodában, panzióban) végzett tevékenység.
  • Elenyésző fizikai megterheléssel járó, jellemzően szellemi erőfeszítést igénylő munka.
  • Fontos a tiszta, ápolt megjelenés, illetve jellemző a munkahely profiljától függő munkaruha viselése, a higiénikus, minőségi munkakörnyezet.
  • A munkakör általában több műszakos munkaidő beosztással jár.
Egészségügyi tényezők
  • álló és ülő testhelyzetben végezhető, gyakori helyváltoztatással járó feladatkör
  • az ép beszédkészség és a látás elengedhetetlen
  • változatos, pörgős munka, ami túlhajszoltsághoz vezethet
  • az élelmiszerrel és a vendégekkel való érintkezés miatt, a fertőző betegségek kizáró okot jelentenek
Pszichikai tényezők
  • a vezetői tevékenység, az ügyfelekkel és beosztottakkal való folyamatos kapcsolattartás türelmet és együttműködést követel
  • a problémakezelés során előnyös, illetve szükséges a gyors reagálás
  • mások irányításával járó munkaterület, ami stresszhelyzetekkel járhat
  • gyakran kell önálló döntéseket hoznia, amelyek következményeiért vállalnia kell a felelősséget
  • fontos a csapatban végzett munka elfogadása
  • csúcsidőszakokban a munka nagy stresszel, feszültséggel, pszichés terheléssel jár
  • a higgadt, udvarias, előzékeny magatartás alapkövetelmény
  • gyakran kötelező elvárás a túlóra, és hétvégén, ünnepnapokon is dolgozni kell
Várható változások
  • A piac telítődik ami, egyre jobban kiélezi a versenyhelyzetet a vendéglátó egységek között és mivel egyre több vendég érkezik a szomszédos országokból, ezért a külföldi és belföldi egységek közötti versengés is egyre jelentősebb lesz.
  • A szolgáltatások komplexitása és a fogyasztói igények folyamatosan nőnek, egyre tudatosabb fogyasztói magatartás alakul ki, fontosabbá válik az egyéni igények kielégítése.
  • A környezetvédelmi előírások szigorodnak, ami a környezettudatosság fokozódását, a zöld szállodák számának emelkedését is maga után vonja.
  • Elterjednek az egyénileg szervezett utak és az olcsóbb közlekedési eszközök használata, illetve a belföldi turizmus teret nyer a különböző juttatások segítségével.
  • Növekszik az igény a wellness szolgáltatásokra, a helyi specialitások, kultúrák, szokások megismerésére.
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (10%)
(90%) Személyközpontú
Önálló (50%)
(50%) Csoportos
Irányító (0%)
(100%) Végrehajtó
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások