Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

élelmiszer-ipari mérnök - (FEOR 2113-00) Foglalkozás
Alapadatok
Megnevezés élelmiszer-ipari mérnök
FEOR-kód 2113-00
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő foglalkozások
  • (csoport) Műszaki, informatikai és természettudományi foglalkozások
  • (alcsoport) Ipari, építőipari mérnökök
Bemutatás
Rövid leírás Irányítja az élelmiszer alapanyagok minőségi és mennyiségi vizsgálatát, átvételét, tisztítását, osztályozását, hűtését, feldolgozását, a tárolást és a csomagolást. Új módszereket dolgoz ki a tartósításra, a termék- és gyártási-technológia fejlesztésére.
Jellemző tevékenységek
  • vizsgálja az élelmiszerek fizikai és kémiai tulajdonságait, összetételét
  • tanulmányozza az élelmiszerek tulajdonságaiban bekövetkező változásokat a feldolgozás során
  • módszereket dolgoz ki a alapanyagok beoltására, tartósítására, a mikroorganizmusok eltávolítására
  • figyelemmel kíséri az étkezési szokások változását, és az egészséges táplálkozás követelményeit
  • új recepteket, előírásokat dolgoz ki
  • új élelmiszereket állít elő a nyersanyagok, a technológia megváltoztatásával
  • tervezi az áruforgalmi folyamatokat (beszerzés, készletezés, értékesítés)
  • ütemezi az alapanyagok beszállítását, feldolgozását
  • felügyeli az alapanyagok raktározását
  • gondoskodik a termékek minőségromlásának megelőzéséről
  • ellenőrzi az előírások szigorú betartását és a gyártósorok kihasználtságát
  • alkalmazza az élelmiszertechnológiákkal kapcsolatos környezetvédelmi előírásokat
  • irányítja a felügyelete alá tartozó dolgozók munkáját
  • megszervezi a végtermékek határidôre történő kiszállítását
  • figyeli a szállítási folyamatokat
  • irányítja az új gyártósorok üzembe helyezését, vagy a meglévők módosítását
  • együttműködik más szakterületeken dolgozó mérnökökkel
  • kapcsolatot tart a partnerekkel
  • beszámolókat, publikációkat készít
  • figyelemmel kíséri a szakterületén megjelenő publikációkat
Körülmények
Munkakörnyezet
  • Jellemzően zárt térben, irodában, gyártási környezetben, illetve laboratóriumi körülmények közétt végzett munka.
  • Eltérő a munkarend a termelő egységben, gyárban és a menedzseri munkakörben.
  • A termelési folyamatok során gyakori a nagy hőség, a magas páratartalom.
  • Gyártókörnyezetben zajártalom lehetséges.
Egészségügyi tényezők
  • a fertőző betegség és a vegyszer vagy ételallergia kizáró ok minden munkaterületen
  • az allergizáló, illetve vegyianyagokkal végzett munka túlérzékenységet okozhat
  • előfordulhat, hogy veszélyes organizmusokkal vagy mérgező anyagokkal kell dolgoznia
  • az érzékszervek fokozott jelentőséggel bírnak (főként a szaglás, ízlelés, színérzékelés és látásélesség)
  • kísérleteknél a finom kézmozdulatokhoz fontos a kéz- és az ujjak épsége, ügyessége
Pszichikai tényezők
  • a sokféle, párhuzamos munkafolyamat és a szigorú minőségi eláírásoknak való megfelelés miatt fokozott a pszichés megterhelés
  • a gyors és hatékony problémamegoldáshoz jó stressztűrő képesség szükséges
  • sokszor komoly anyagi felelősség is terhelheti, ami jelentős idegrendszeri megterheléssel jár
  • a termelési területen a több műszakos munkarendhez igazodó alvási ciklus jellemző
Várható változások
  • Az egészséges táplálkozás új szempontjainak érvényesülése várható.
  • Egyre magasabb minőségi követelményeknek kell megfelelniük az élelmiszereknek.
  • Szigorodnak az egészségügyi és környezetvédelmi előírások az új Európai Uniós élelmiszerellenőrzési és minőségbiztosítási szabályok (HCCP rendszer) bevezetésével.
  • Növekszik a magasabb feldolgozottsági fokú termékek iránti igény.
  • Az egyedi, különleges termékek gyártásá nagyobb hangsúlyt kap.
  • Az automatizálódás és a műszerezettség gyors ütemben fejlődik.
  • Elterjednek a multifunkcionális berendezések.
  • Növekszik az informatikai háttértámogatás.
  • A globalizáció erősödése miatt új veszélyforrások jelennek meg.
  • Az egyre nagyobb élelmiszerkonszernek megvásárolják a kisebbeket.
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (80%)
(20%) Személyközpontú
Önálló (60%)
(40%) Csoportos
Irányító (90%)
(10%) Végrehajtó
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások