Alapadatok | Megnevezés | élelmiszer-ipari mérnök | FEOR-kód | 2113-00 | Elhelyezkedés a FEOR-ban | - (főcsoport) Felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő foglalkozások
- (csoport) Műszaki, informatikai és természettudományi foglalkozások
- (alcsoport) Ipari, építőipari mérnökök
| | Bemutatás | Rövid leírás | Irányítja az élelmiszer alapanyagok minőségi és mennyiségi vizsgálatát, átvételét, tisztítását, osztályozását, hűtését, feldolgozását, a tárolást és a csomagolást. Új módszereket dolgoz ki a tartósításra, a termék- és gyártási-technológia fejlesztésére. | Jellemző tevékenységek | - vizsgálja az élelmiszerek fizikai és kémiai tulajdonságait, összetételét
- tanulmányozza az élelmiszerek tulajdonságaiban bekövetkező változásokat a feldolgozás során
- módszereket dolgoz ki a alapanyagok beoltására, tartósítására, a mikroorganizmusok eltávolítására
- figyelemmel kíséri az étkezési szokások változását, és az egészséges táplálkozás követelményeit
- új recepteket, előírásokat dolgoz ki
- új élelmiszereket állít elő a nyersanyagok, a technológia megváltoztatásával
- tervezi az áruforgalmi folyamatokat (beszerzés, készletezés, értékesítés)
- ütemezi az alapanyagok beszállítását, feldolgozását
- felügyeli az alapanyagok raktározását
- gondoskodik a termékek minőségromlásának megelőzéséről
- ellenőrzi az előírások szigorú betartását és a gyártósorok kihasználtságát
- alkalmazza az élelmiszertechnológiákkal kapcsolatos környezetvédelmi előírásokat
- irányítja a felügyelete alá tartozó dolgozók munkáját
- megszervezi a végtermékek határidôre történő kiszállítását
- figyeli a szállítási folyamatokat
- irányítja az új gyártósorok üzembe helyezését, vagy a meglévők módosítását
- együttműködik más szakterületeken dolgozó mérnökökkel
- kapcsolatot tart a partnerekkel
- beszámolókat, publikációkat készít
- figyelemmel kíséri a szakterületén megjelenő publikációkat
| | Körülmények | Munkakörnyezet | - Jellemzően zárt térben, irodában, gyártási környezetben, illetve laboratóriumi körülmények közétt végzett munka.
- Eltérő a munkarend a termelő egységben, gyárban és a menedzseri munkakörben.
- A termelési folyamatok során gyakori a nagy hőség, a magas páratartalom.
- Gyártókörnyezetben zajártalom lehetséges.
| Egészségügyi tényezők | - a fertőző betegség és a vegyszer vagy ételallergia kizáró ok minden munkaterületen
- az allergizáló, illetve vegyianyagokkal végzett munka túlérzékenységet okozhat
- előfordulhat, hogy veszélyes organizmusokkal vagy mérgező anyagokkal kell dolgoznia
- az érzékszervek fokozott jelentőséggel bírnak (főként a szaglás, ízlelés, színérzékelés és látásélesség)
- kísérleteknél a finom kézmozdulatokhoz fontos a kéz- és az ujjak épsége, ügyessége
| Pszichikai tényezők | - a sokféle, párhuzamos munkafolyamat és a szigorú minőségi eláírásoknak való megfelelés miatt fokozott a pszichés megterhelés
- a gyors és hatékony problémamegoldáshoz jó stressztűrő képesség szükséges
- sokszor komoly anyagi felelősség is terhelheti, ami jelentős idegrendszeri megterheléssel jár
- a termelési területen a több műszakos munkarendhez igazodó alvási ciklus jellemző
| Várható változások | - Az egészséges táplálkozás új szempontjainak érvényesülése várható.
- Egyre magasabb minőségi követelményeknek kell megfelelniük az élelmiszereknek.
- Szigorodnak az egészségügyi és környezetvédelmi előírások az új Európai Uniós élelmiszerellenőrzési és minőségbiztosítási szabályok (HCCP rendszer) bevezetésével.
- Növekszik a magasabb feldolgozottsági fokú termékek iránti igény.
- Az egyedi, különleges termékek gyártásá nagyobb hangsúlyt kap.
- Az automatizálódás és a műszerezettség gyors ütemben fejlődik.
- Elterjednek a multifunkcionális berendezések.
- Növekszik az informatikai háttértámogatás.
- A globalizáció erősödése miatt új veszélyforrások jelennek meg.
- Az egyre nagyobb élelmiszerkonszernek megvásárolják a kisebbeket.
| | Foglalkozásjellemzők | Képességek szükségessége | - manuális képesség
- matematikai képesség
- térbeli tájékozódás
- figyelem koncentráció
- problémamegoldás
- kreativitás
- stressz tolerancia
- alkalmazkodóképesség
- pontosság, precizitás
- szervezőkészség
- önállóság
- együttműködőképesség
- empátia
- felelősségvállalás
- kommunikációs készség
| Jellemző munkamód | Tárgyias (80%) (20%) Személyközpontú Önálló (60%) (40%) Csoportos Irányító (90%) (10%) Végrehajtó | | | | Képzés | OKJ szakképesítések | | Felsőoktatási szakok | | Korábbi szakképesítések | | | Munkakörök és rokon foglalkozások | Foglalkozás és munkakörei | | Rokon foglalkozások | | | |