Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

Dietetikus és táplálkozási tanácsadó - (FEOR 2223-00) Foglalkozás
Alapadatok
Megnevezés Dietetikus és táplálkozási tanácsadó
FEOR-kód 2223-00
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő foglalkozások
  • (csoport) Egészségügyi foglalkozások (felsőfokú képzettséghez kapcsolódó)
  • (alcsoport) Humán-egészségügyi (társ)foglalkozások
Bemutatás
Rövid leírás Megtervezi a betegek élelmezését, irányítja az ételek elkészítését, egészségügyi vagy közétkeztetést ellátó intézményekben összeállítja a diétás étrendet és táplálkozási tanácsokat ad. Közreműködik a prevencióban és az egészségnevelésben.
Jellemző tevékenységek
  • Kórházakban vagy különböző gyógyintézetekben az orvos javaslatára megtervezi a kórformák szerinti vagy az egyedi diétás étrendet.
  • Egészségügyi intézményekben és a közétkeztetés különböző területein közétkeztetési feladatokat lát el, megszervezi az élelmezési üzem munkáját, irányítja a napi feladatok elvégzését.
  • Kiszámítja a tápanyagszükségletet, meghatározza az ételek elkészítéséhez szükséges tápanyagok mennyiségét és minőségét.
  • Megvizsgálja, hogy az elkészült ételek megfelelnek-e az előírt diétának, ízleteseke-e?
  • Feljegyzi a beteg fogyasztását és tájékoztatja a kezelőorvost
  • Felvilágosítja a beteget és a családtagokat a diéta jelentőségéről és követelményéről
  • Megtanítja őket a diétás étrend összeállítására, a tápanyagtartalom kiszámítására, az ételek elkészítésére
  • Beszerez, vagy összeállít információs anyagokat
  • Ellátja a munkájával kapcsolatos adminisztratív teendőket
  • Ismeri az élelmiszereket és nyersanyagokat, kezeli a konyhai berendezéseket és gépeket, eszközöket.
  • Ismeri a speciális étrendeket, a betegségek és az étrend összefüggéseit, tájékozott a táplálkozási modellekről, az új irányzatokról, a gasztronómia és a nemzetiségek, a vallás összefüggéseiről.
  • Betartja és betartatja a higiénés és fertőtlenítési szabályokat.
  • Szükség esetén konzultál az orvossal és a többi kollégával
  • Amennyiben a kezelést ki kell egészíteni, más szakemberhez irányítja a pacienst
  • Szükség esetén ellát sürgősségi eseteket
  • Személyre szabott étrendet alakít ki, életmódtanácsot ad. Nemcsak betegekkel foglalkozik, hanem sportolókkal és kismamákkal is.
  • Betartja az etikai, titoktartási és adatvédelmi szabályokat
  • Részt vesz az egészségügyi felvilágosításban, egészségnevelésben
  • Prevenciós, gondozási és utógondozási feladatokat lát el.
  • Képezi magát, figyelemmel van a szakma fejlődésére, az új technikai megoldásokra
  • Betartja az etikai, titoktartási és adatvédelmi szabályokat
Körülmények
Munkakörnyezet
  • rendelőben, kórházban, egészségügyi vagy szociális intézményben, közintézményben jellemzően zárt térben végzett munka
  • a saját szobájában, a konyhában, a kórtermekben, ebédlőben dolgozik
  • munkája a többi egészségügyi pályához viszonyítva kedvezőbb munkafeltételekkel jár: rendszerint nincsenek veszélyes vagy egészségtelen munkafeltételeknek kitéve
  • egy vagy többműszakos, állandó vagy váltott műszakban dolgozik
  • alapvetően fontos követelmény a higiénia
  • többnyire ülő munkát kell végeznie
Egészségügyi tényezők
  • munkája a többi egészségügyi pályához viszonyítva kevesebb egészségi követelményt támaszt
  • az érzékszervi funkciók közül a látásélesség, a színlátás, az ízek és a szagok iránti érzékenység nélkülözhetetlenek a diétás étrend összeállításához és az ételek elkészítéséhez.
  • a betegekkel való közvetlen kapcsolatból adódóan a fertőzés lehetősége fennáll
  • a túlnyomórészt ülő munka megterheli a belső szerveket, a gerincet
Pszichikai tényezők
  • a tápanyagtartalom, a kalóriaérték kiszámítása jó figyelemösszpontosítást követel
  • fontos a pacienssel szembeni empatikus viselkedés
  • gyakori az érzelmi megterhelés, ami elsősorban mentális felkészültséget igényel
  • gyakori az idő szorításában végzett munka, ami fontossá teszi a stresszhatások kezelését, a figyelemkoncentrációt
  • bizonyos munkahelyeken változó és vagy hétvégi munkarendhez való igazodás
  • az elhúzódó kezelések sok türelmet, kitartást és koncentrált figyelmet igényelnek
  • az eredményes munkához elengedhetetlen a csapatban való munkavégzés képessége
Várható változások
  • Folyik az egészségügyi ellátórendszer átalakítása egyre kevesebb szakemberre van szükség, csökken a segítő asszisztencia, nő a munkaterhelés.
  • A gyorsan változó gazdasági és társadalmi folyamatok miatt egyre fontosabb a stressztűrő képesség
  • A közszférában, rendelőintézetekben leépítések várhatóak, e miatt többfajta munkakört el kell látni
  • Nő az átképzések, továbbképzések iránti igény (más szakmák elsajátítása és/vagy vállalkozási ismeretek elsajátítása a magánszférában történő praxis nyitáshoz)
  • A szakmában maradásnak is egyre inkább feltétele kiegészítő kezelések, új eljárások ismerete, a holisztikus szemlélet alkalmazása
  • Növekszik a szakmai és anyagi felelősségvállalás szükségessége
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (100%)
(0%) Személyközpontú
Önálló (20%)
(80%) Csoportos
Irányító (0%)
(100%) Végrehajtó
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások