Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

élelmiszer-ipari technikus - (FEOR 3113-00) Foglalkozás
Alapadatok
Megnevezés élelmiszer-ipari technikus
FEOR-kód 3113-00
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozások
  • (csoport) Technikusok és hasonló műszaki foglalkozások
  • (alcsoport) Ipari, építőipari technikusok
Bemutatás
Rövid leírás Élelmiszer-ipari üzemekben, laboratóriumokban vizsgálja az élelmiszer alapanyagok minőségét, mennyiségét. Önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz ezek átvételében, osztályozásában, feldolgozásában, hűtésében, csomagolásában, tárolásában.
Jellemző tevékenységek
  • meghatározza az élelmiszerek fizikai sajátosságait és kémiai összetevőit
  • mérőeszközöket kezel az áruk mennyiségi és minőségi átvételekor
  • élelmiszer-ipari alaműveleteket végez: melegítés, hűtés, oldatkészítés, lepárlás, desztillálás, sűrítés, erjesztés, sűrítés, főzés, sterilizálás, stb.
  • megszervezi a gépek és berendezések napi beállítási, karbantartási, tisztítási, javítási feladatait
  • méri az anyagnormákat, pontosítja azokat, az eredményekről grafikonokat és diagramokat készít
  • megadott szempontok szerint vizsgálja az elkészült élelmiszereket, elvégzi a mintavételt
  • gondoskodik a receptek, technológiai utasítások, környezetvédelmi és munkavédelmi előírások betartásáról
  • kisebb részfeladatokat lát el a gyártmányfejlesztés területén
Körülmények
Munkakörnyezet
  • főleg zárt helyiségben, nagy csarnokokban dolgozik
  • labóratóriumban is folytat munkavégzést
Egészségügyi tényezők
  • fontos a karok, kezek, ujjak használata
  • a jó látás elengedhetetlen
  • vegyi anyagokat használ
Pszichikai tényezők
  • fokozott figyelem koncentrációt igényel
Várható változások
  • A számítógépes technológia várhatóan tovább fejlődik.
  • Nagymértékben növekedik az automatizálás.
  • Az EU-s minőségi előírások befolyásolják az iparágat
  • Fokozott figyelmet fordítanak a környezetvédelmi előírásokra.
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (70%)
(30%) Személyközpontú
Önálló (60%)
(40%) Csoportos
Irányító (60%)
(40%) Végrehajtó
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Érdekességek
A foglalkozáshoz tartozó érdekességek
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások