Bemutatás | Rövid leírás | Élelmiszer-ipari üzemekben, laboratóriumokban vizsgálja az élelmiszer alapanyagok minőségét, mennyiségét. Önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz ezek átvételében, osztályozásában, feldolgozásában, hűtésében, csomagolásában, tárolásában. | Jellemző tevékenységek | - meghatározza az élelmiszerek fizikai sajátosságait és kémiai összetevőit
- mérőeszközöket kezel az áruk mennyiségi és minőségi átvételekor
- élelmiszer-ipari alaműveleteket végez: melegítés, hűtés, oldatkészítés, lepárlás, desztillálás, sűrítés, erjesztés, sűrítés, főzés, sterilizálás, stb.
- megszervezi a gépek és berendezések napi beállítási, karbantartási, tisztítási, javítási feladatait
- méri az anyagnormákat, pontosítja azokat, az eredményekről grafikonokat és diagramokat készít
- megadott szempontok szerint vizsgálja az elkészült élelmiszereket, elvégzi a mintavételt
- gondoskodik a receptek, technológiai utasítások, környezetvédelmi és munkavédelmi előírások betartásáról
- kisebb részfeladatokat lát el a gyártmányfejlesztés területén
| |