Alapadatok | Megnevezés | Cukoripari technikus | FEOR-kód | 3113-04 | Elhelyezkedés a FEOR-ban | - (főcsoport) Egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozások
- (csoport) Technikusok és hasonló műszaki foglalkozások
- (alcsoport) Ipari, építőipari technikusok
| | Bemutatás | Rövid leírás | Önállóan vagy mérnöki útmutatással a cukoripar területén irányítja, szervezi az egyes technológiai állomások, melléküzemek folyamatait, ellenőrzi a nyersanyagok és késztermékek minőségét, a gyártást.Élelmiszeripari műveleteket, cukoripari termékgyártási folyamatokat felügyel, cukoripari termékeket gyártat. | Jellemző tevékenységek | - felveszi az előírt munkaruhát, védőruhát és védőfelszerelést
- megismeri az elvégzendő feladatokat, átveszi a munkaterületet
- meghatározza a termelés létszám- és gépszükségletét
- felméri és biztosítja a szükséges anyagokat, eszközöket
- elvégzi az egyszerűbb gyártásközi vizsgálatokat (hőfok, szárazanyagtartalom, ph stb.)
- végrehajtja és végrehajtatja a technológiai utasításokat
- ellenőrzi a lényerés, létisztítás, besűrítés, bepárlás, kristályosítás végrehajtását
- irányítja a tisztítás, osztályozás, válogatás, aprítás, homogenizálás, vízelőkészítés műveleteit
- centrifugálást, mészégetést, cukorkezelést végeztet és felügyel
- értékeli a cukoriparban használatos mérő és érzékelő műszerek, berendezések által szolgáltatott paramétereket
- figyeli, felügyeli a technológiai folyamatot, a központi irányítóterem számítógépes vezérlőpultjának működését
- az új dolgozóknak elmagyarázza az egyes berendezések technológiai kapcsolódását, géphasználatot ismertet
- gondoskodik a munka-, tűz-, környezetvédelmi és minőségbiztosítási, élelmiszer-higiéniai előírások betartásáról
- megszervezi a gépápolási, beállítási, karbantartási, tisztítási, fertőtlenítési és egyszerűbb javítási feladatokat
- részfeladatokat lát el a gyártás- és gyártmányfejlesztésben, fejlesztési javaslatokat tesz
- mintavételezi és megvizsgálja az alapanyagokat, segédanyagokat, félkész- és késztermékeket
- részt vesz a minőségbiztosítási, minőség-ellenőrzési és minőségszabályozási rendszer kialakításában, működtetésében
- elvégzi az élelmiszergyártásban előforduló alapméréseket, technológiai, termelési számításokat pl. hozam- és veszteségszámítást
- adminisztrációs tevékenységet végez: adatot rögzít, feldolgoz, szolgáltat, dokumentál, elkészíti az előírt összesítőket, jelentéseket
| | Körülmények | Munkakörnyezet | - A termelés zárt térben folyik, a gépesített munkafolyamatokat egyénileg kell irányítani.
- A munkakörnyezet sokszor párás, meleg.
- A munkaterület változó, ami a gépek, és berendezések sokszínűségéből, az egymásra épülő gyártási részterületekből adódik.
| Egészségügyi tényezők | - a munka egy részét állva, egy részét ülve kell végezni
- közepesen nehéz fizikai igénybevétellel jár
- a balesetek elkerülése érdekében az érzékszervek fokozott jelentőséggel bírnak
- a magas hőmérséklet gyakran fizikai fáradtságot okoz
| Pszichikai tényezők | - a nagy értékű gépek kezelése, és irányukba történő felelősség feszült munkavégzést eredményezhet
- a szigorú minőségi eláírásoknak való megfelelés miatt fokozott a pszichés megterhelés
- a folyamatos figyelem és az állandó készenlét megterheli az idegrendszert
| Várható változások | - Egyre inkább előtérbe kerül az energiatakarékos berendezések és technológiák alkalmazása.
- A környezetvédelmi előírások szigorodása, rákényszeríti az ágazatot a korszerűsítésre.
- A technológiai fejlesztések, az automatizáltság fokozódása, a hatékonyság növekedése révén kevesebb, de képzettebb munkaerő lesz szükséges ezen a területen is.
- Az élőmunka visszaszorul, de egyben magasabb szakmai tapasztalatot is igényel, ezáltal felértékelődik.
- Az EU cukor kvótáinak változása befolyásolhatja az iparág fejlődését.
- Néhány érdekcsoport kezében koncentrálódik a gyártás.
- Az egyéb édesitőszerek gyártásának térhóditása csökkentheti a piaci lehetőségeket (izocukor, nádcukor, mesterséges édesitőszerek).
| | Foglalkozásjellemzők | Képességek szükségessége | - manuális képesség
- matematikai képesség
- térbeli tájékozódás
- figyelem koncentráció
- problémamegoldás
- kreativitás
- stressz tolerancia
- alkalmazkodóképesség
- pontosság, precizitás
- szervezőkészség
- önállóság
- együttműködőképesség
- empátia
- felelősségvállalás
- kommunikációs készség
| Jellemző munkamód | Tárgyias (80%) (20%) Személyközpontú Önálló (50%) (50%) Csoportos Irányító (0%) (100%) Végrehajtó | | | | Képzés | OKJ szakképesítések | | Felsőoktatási szakok | | Korábbi szakképesítések | | | Érdekességek | A foglalkozáshoz tartozó érdekességek | | | Munkakörök és rokon foglalkozások | Foglalkozás és munkakörei | | Rokon foglalkozások | | | |