Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

Cukoripari technikus - (FEOR 3113-04) Munkakör
Alapadatok
Megnevezés Cukoripari technikus
FEOR-kód 3113-04
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozások
  • (csoport) Technikusok és hasonló műszaki foglalkozások
  • (alcsoport) Ipari, építőipari technikusok
Bemutatás
Rövid leírás Önállóan vagy mérnöki útmutatással a cukoripar területén irányítja, szervezi az egyes technológiai állomások, melléküzemek folyamatait, ellenőrzi a nyersanyagok és késztermékek minőségét, a gyártást.Élelmiszeripari műveleteket, cukoripari termékgyártási folyamatokat felügyel, cukoripari termékeket gyártat.
Jellemző tevékenységek
  • felveszi az előírt munkaruhát, védőruhát és védőfelszerelést
  • megismeri az elvégzendő feladatokat, átveszi a munkaterületet
  • meghatározza a termelés létszám- és gépszükségletét
  • felméri és biztosítja a szükséges anyagokat, eszközöket
  • elvégzi az egyszerűbb gyártásközi vizsgálatokat (hőfok, szárazanyagtartalom, ph stb.)
  • végrehajtja és végrehajtatja a technológiai utasításokat
  • ellenőrzi a lényerés, létisztítás, besűrítés, bepárlás, kristályosítás végrehajtását
  • irányítja a tisztítás, osztályozás, válogatás, aprítás, homogenizálás, vízelőkészítés műveleteit
  • centrifugálást, mészégetést, cukorkezelést végeztet és felügyel
  • értékeli a cukoriparban használatos mérő és érzékelő műszerek, berendezések által szolgáltatott paramétereket
  • figyeli, felügyeli a technológiai folyamatot, a központi irányítóterem számítógépes vezérlőpultjának működését
  • az új dolgozóknak elmagyarázza az egyes berendezések technológiai kapcsolódását, géphasználatot ismertet
  • gondoskodik a munka-, tűz-, környezetvédelmi és minőségbiztosítási, élelmiszer-higiéniai előírások betartásáról
  • megszervezi a gépápolási, beállítási, karbantartási, tisztítási, fertőtlenítési és egyszerűbb javítási feladatokat
  • részfeladatokat lát el a gyártás- és gyártmányfejlesztésben, fejlesztési javaslatokat tesz
  • mintavételezi és megvizsgálja az alapanyagokat, segédanyagokat, félkész- és késztermékeket
  • részt vesz a minőségbiztosítási, minőség-ellenőrzési és minőségszabályozási rendszer kialakításában, működtetésében
  • elvégzi az élelmiszergyártásban előforduló alapméréseket, technológiai, termelési számításokat pl. hozam- és veszteségszámítást
  • adminisztrációs tevékenységet végez: adatot rögzít, feldolgoz, szolgáltat, dokumentál, elkészíti az előírt összesítőket, jelentéseket
Körülmények
Munkakörnyezet
  • A termelés zárt térben folyik, a gépesített munkafolyamatokat egyénileg kell irányítani.
  • A munkakörnyezet sokszor párás, meleg.
  • A munkaterület változó, ami a gépek, és berendezések sokszínűségéből, az egymásra épülő gyártási részterületekből adódik.
Egészségügyi tényezők
  • a munka egy részét állva, egy részét ülve kell végezni
  • közepesen nehéz fizikai igénybevétellel jár
  • a balesetek elkerülése érdekében az érzékszervek fokozott jelentőséggel bírnak
  • a magas hőmérséklet gyakran fizikai fáradtságot okoz
Pszichikai tényezők
  • a nagy értékű gépek kezelése, és irányukba történő felelősség feszült munkavégzést eredményezhet
  • a szigorú minőségi eláírásoknak való megfelelés miatt fokozott a pszichés megterhelés
  • a folyamatos figyelem és az állandó készenlét megterheli az idegrendszert
Várható változások
  • Egyre inkább előtérbe kerül az energiatakarékos berendezések és technológiák alkalmazása.
  • A környezetvédelmi előírások szigorodása, rákényszeríti az ágazatot a korszerűsítésre.
  • A technológiai fejlesztések, az automatizáltság fokozódása, a hatékonyság növekedése révén kevesebb, de képzettebb munkaerő lesz szükséges ezen a területen is.
  • Az élőmunka visszaszorul, de egyben magasabb szakmai tapasztalatot is igényel, ezáltal felértékelődik.
  • Az EU cukor kvótáinak változása befolyásolhatja az iparág fejlődését.
  • Néhány érdekcsoport kezében koncentrálódik a gyártás.
  • Az egyéb édesitőszerek gyártásának térhóditása csökkentheti a piaci lehetőségeket (izocukor, nádcukor, mesterséges édesitőszerek).
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (80%)
(20%) Személyközpontú
Önálló (50%)
(50%) Csoportos
Irányító (0%)
(100%) Végrehajtó
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Érdekességek
A foglalkozáshoz tartozó érdekességek
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások