Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

Konyhafőnök, séf - (FEOR 3222-00) Foglalkozás
Alapadatok
Megnevezés Konyhafőnök, séf
FEOR-kód 3222-00
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozások
  • (csoport) Szakmai irányítók, felügyelők
  • (alcsoport) Egyéb szakmai irányítók, felügyelők
Bemutatás
Rövid leírás Önállóan irányítja, szervezi a vendéglátó egység konyhai munkálatait, gondoskodik a szükséges nyersanyagok és eszközök beszerzéséről, összehangolja, felügyeli és ellenőrzi az ételek elkészítését, a konyhai tevékenységeket.Nagyobb éttermekben gasztronómiai és vendéglátói szakértelme révén problémamegoldó, tanácsadói szerepkörrel is rendelkezik.
Jellemző tevékenységek
  • áttekinti és tervezi a termelést, az üzlet karakterét, kitűzi a célokat
  • irányítja és szervezi a konyhai munkálatokat, meghatározza azok sorrendjét
  • rendszerbe állítja a konyhai eszköztárat, beleértve a személyzetet is (pl.: munkaelosztás kialakítása, munkaidő beosztás, átirányítás)
  • gazdálkodási feladatokat végez, költség kalkulációkat készít (élelmiszer- és munkaerő-költségek becslése)
  • felkutatja a legkedvezőbb nyersanyagforrásokat
  • kialakítja a választékot, kínálatot, a különleges étkezési igényeknek megfelelő, illetve összetett fogásokat dolgoz ki, étlapot, itallapot szerkeszt
  • felméri a készleteket és megrendeli, beszerzi a szükséges anyagokat és eszközöket
  • minőségi és mennyiségi szempontok szerint értékeli és átveszi az árut
  • megszervezi a szakszerű tárolás munkafolyamatait
  • irányítja, ellenőrzi a hozzá beosztott dolgozókat
  • instruálja a szakmai munkálatokat, koordinálja a szakácsok és az ételek készítésében részt vevő egyéb dolgozók munkáját
  • figyelemmel kíséri az ételek minőségét és a konyhai termelés teljes vertikumát az előkészítéstől a feltálalásig minden fázisban
  • meghatározza az ételek felszolgálási módját, kialakítja a díszítési formákat
  • ismerteti és betartatja a hatósági előírásokat, a higiéniai és élelmiszer-biztonsági (HACCP), környezetvédelemi, valamint a technológiai szabályokat, a tűz- és baleset-megelőzési előírásokat
  • ajánlatot készít rendezvények megrendelésének felvételéhez
  • irányítja a tanulók képzését
  • részt vesz a konyhai dolgozók felvételében, a teljesítményük értékelésében
  • felügyeli a rábízott készleteket, berendezéseket és elszámol a rábízott javakkal
  • kapcsolatot tart az üzleti partnerekkel, szakmai körökkel, fejleszti szakmai tudását és karriert épít
  • az ügyviteli szabályzattal kapcsolatos feladatokat lát el az üzleti gazdálkodás keretében
Körülmények
Munkakörnyezet
  • Munkáját jellemzően állandó zárt helyen, konyhában végzi, de vezetőként irodai tevékenységet is ellát.
  • A konyhákban sokszor nagy a hőség és magas a páratartalom.
  • Gyakran nedves, nyirkos, párás térben, kemencék mellett, illetve hűtők, hűtőpultok mellett dolgozik, váltakozó hőmérsékletnek kitéve.
  • Kötelező a fehér ruházat, a tiszta váltóruha, a szakácssapka, és a zárt, csúszásgátlóval ellátott cipő használata.
  • A munkáltatónak zuhanyzót, öltözőt kell biztosítania.
Egészségügyi tényezők
  • napi több órás álldogálással, járkálással, állandó talponléttel, monoton mozgással járó feladatkör
  • gyakori az emelés, cipelés (viszonylag nagy terheké is pl.: zsákok, vagy óriási edények), a hajlott testhelyzetben végzett munka
  • a lábak, karok, ujjak, a gerincoszlop terhelése jelentős
  • balesetveszélyt jelenthet a nedves, síkos padló
  • égési sérüléseket okozhat a gőz, a forró ételekkel teli edény, az állandóan forró tűzhelyek
  • a daraboló, vágó és daráló eszközök szintén veszélyesek
  • vegyi és/vagy allergizáló anyagokkal történő munkavégzés
  • a fertőző betegség és az ételallergia kizáró ok ezen a munkaterületen
  • az érzékszervek fokozott jelentőséggel bírnak (főként a szaglás, ízlelés, színérzékelés és látásélesség)
Pszichikai tényezők
  • csúcsidőszakokban a gyors kiszolgálás nagy stresszel, feszültséggel jár
  • összehangolt csapatmunka szükséges, a hatékony együttműködésnek jelentős szerepe van
  • a munkavégzés súlypontja az étkezési időkön kívül gyakran az esti órákban van, amihez alkalmazkodni kell
  • ünnepnapokon is dolgozni kell, gyakran több műszakban
  • fontos az alkalmazkodás a munkatársakhoz, a tolerancia és előítélet mentesség a vendégek irányában
  • a sokféle, párhuzamos munkafolyamat és a szigorú minőségi, higiéniai eláírásoknak való megfelelés miatt fokozott a pszichés megterhelés
  • a gyors és hatékony problémamegoldáshoz jó stressztűrő képesség szükséges
Várható változások
  • Az innovációs lehetőségek, korszerű technológiák alkalmazása a termékek előállításánál egyre inkább teret hódít a jövőben, ugyanakkor a hagyományokhoz való visszanyúlás is jelen van a konyhaművészetben.
  • A minőségi termékeket és a bionyersanyagok széleskörű felhasználása egyre elterjedttebbé válik a gasztronómia és a vendéglátás területén.
  • Manapság egyre fontosabb az alapanyagok ismerete, minősége, a velük való gondos bánásmód, az értékes, hagyományos, termékek megőrzése.
  • Az uniós normák a környezetvédelem, a hulladékkezelés, illetve az élelmiszerbiztonság területén egyre szigorúbbak.
  • A foglalkoztatási feltételek limitáltak, a társadalom orientált, marketing szemlélethez való igazodás pedig növeli a kvalifikáltabb szakemberek iránti igényt, ugyanakkor megköveteli a gyakorlatias tudást és szemléletet is.
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (20%)
(80%) Személyközpontú
Önálló (50%)
(50%) Csoportos
Irányító (90%)
(10%) Végrehajtó
Multimédia
Foglalkozás bemutató film
Foglalkozás bemutató mappa
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Érdekességek
A foglalkozáshoz tartozó érdekességek
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások