Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

Vendéglátó, vendéglős - (FEOR 5131-00) Foglalkozás
Alapadatok
Megnevezés Vendéglátó, vendéglős
FEOR-kód 5131-00
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozások
  • (csoport) Kereskedelmi és vendéglátó-ipari foglalkozások
  • (alcsoport) Vendéglátó-ipari foglalkozások
Bemutatás
Rövid leírás Vendéglőket, kávézőkat és panziókat működtet. Irányítja és ellenőrzi a személyzet munkáját, gyakran személyesen végzi az étrend összeállítását, ételek készítését, felszolgálását. Önállóan képes vezetni, irányítani, szervezni egy melegkonyhával rendelkező vendéglátó egységet.
Jellemző tevékenységek
  • megtervezi és kialakítja a vendéglátóhely arculatát
  • összeállítja a megrendelendő áruk listáját, kiadja az igényléseket
  • kezeli az árukészletet: átveszi, raktározza a vállalkozás működtetéséhez szükséges alapanyagokat
  • megszervezi a munkabeosztást, ellenőrzi a személyzet munkáját
  • alkalmazza és ellenőrzi a beosztottakat
  • utasításokat ad a személyzetnek
  • megszervezi a vendéglátóhely műsorait, gondoskodik a reklámrólű
  • kimutatásokat vezet a bevételekről és kiadásokról
  • különféle termékeket és szolgáltatásokat értékesít
  • árakat, díjakat, számlaösszegeket állapít meg
  • szükség szerint részt vesz a vendégek kiszolgálásában, az ételek, italok elkészítésében, a beszerzésben és raktározásban
  • felméri a vendégek igényeit, kéréseit
  • a vendégkör építésével foglalkozik
Körülmények
Munkakörnyezet
  • konyhában végzett feladatok során magas hőmérséklet, páratartalom, forró folyadékok, padlóra ömlött ételek, nyersanyagok, éles szerszámok balesetveszélyt jelentenek
Egészségügyi tényezők
  • a szabadtéri kiszolgáló egységek és zárt terek között jelentős lehet a hőmérsékletkülönbség, huzat, ami az emberekkel való gyakori érintkezéssel kombinálva megfázáshoz vezethet
  • az ételkészítéshez kapcsolódó feladatok ellátása jó ízlelést és szagérzékelést valamint esztétikai érzéket feltételez
Pszichikai tényezők
  • komoly stresszforrást jelenthet a vendégekkel való kommunikáció, a minőségi kifogások intézése
  • magas figyelemkoncentrációt, az emlékezet kifogástalan működését igényli a vendégek igényeinek pontos felmérése, kiszolgálása
Várható változások
  • a foglalkozásnak van bíztató jövője, jogosultsága van
  • a szervezeti struktúrában középvezetői szint betöltésére jogosító képesítéshez kötött, amely kisebb vendéglők/üzletek illetve szállodai vendéglátó egységek vezetésére jogosít,
  • a foglalkoztatási feltételek alkalmazottként limitáltak, ugyanakkor lehetőséget biztosít önálló vállalkozás indítására
  • lehetőséget ad a vendéglátás minőségének javítására
  • a képzésben gyakorlatias tudást és szemléletet biztosít
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (60%)
(40%) Személyközpontú
Önálló (70%)
(30%) Csoportos
Irányító (60%)
(40%) Végrehajtó
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Érdekességek
A foglalkozáshoz tartozó érdekességek
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások