Alapadatok | Megnevezés | Vendéglátó, vendéglős | FEOR-kód | 5131-00 | Elhelyezkedés a FEOR-ban | - (főcsoport) Kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozások
- (csoport) Kereskedelmi és vendéglátó-ipari foglalkozások
- (alcsoport) Vendéglátó-ipari foglalkozások
| | Bemutatás | Rövid leírás | Vendéglőket, kávézőkat és panziókat működtet. Irányítja és ellenőrzi a személyzet munkáját, gyakran személyesen végzi az étrend összeállítását, ételek készítését, felszolgálását. Önállóan képes vezetni, irányítani, szervezni egy melegkonyhával rendelkező vendéglátó egységet. | Jellemző tevékenységek | - megtervezi és kialakítja a vendéglátóhely arculatát
- összeállítja a megrendelendő áruk listáját, kiadja az igényléseket
- kezeli az árukészletet: átveszi, raktározza a vállalkozás működtetéséhez szükséges alapanyagokat
- megszervezi a munkabeosztást, ellenőrzi a személyzet munkáját
- alkalmazza és ellenőrzi a beosztottakat
- utasításokat ad a személyzetnek
- megszervezi a vendéglátóhely műsorait, gondoskodik a reklámrólű
- kimutatásokat vezet a bevételekről és kiadásokról
- különféle termékeket és szolgáltatásokat értékesít
- árakat, díjakat, számlaösszegeket állapít meg
- szükség szerint részt vesz a vendégek kiszolgálásában, az ételek, italok elkészítésében, a beszerzésben és raktározásban
- felméri a vendégek igényeit, kéréseit
- a vendégkör építésével foglalkozik
| | Körülmények | Munkakörnyezet | - konyhában végzett feladatok során magas hőmérséklet, páratartalom, forró folyadékok, padlóra ömlött ételek, nyersanyagok, éles szerszámok balesetveszélyt jelentenek
| Egészségügyi tényezők | - a szabadtéri kiszolgáló egységek és zárt terek között jelentős lehet a hőmérsékletkülönbség, huzat, ami az emberekkel való gyakori érintkezéssel kombinálva megfázáshoz vezethet
- az ételkészítéshez kapcsolódó feladatok ellátása jó ízlelést és szagérzékelést valamint esztétikai érzéket feltételez
| Pszichikai tényezők | - komoly stresszforrást jelenthet a vendégekkel való kommunikáció, a minőségi kifogások intézése
- magas figyelemkoncentrációt, az emlékezet kifogástalan működését igényli a vendégek igényeinek pontos felmérése, kiszolgálása
| Várható változások | - a foglalkozásnak van bíztató jövője, jogosultsága van
- a szervezeti struktúrában középvezetői szint betöltésére jogosító képesítéshez kötött, amely kisebb vendéglők/üzletek illetve szállodai vendéglátó egységek vezetésére jogosít,
- a foglalkoztatási feltételek alkalmazottként limitáltak, ugyanakkor lehetőséget biztosít önálló vállalkozás indítására
- lehetőséget ad a vendéglátás minőségének javítására
- a képzésben gyakorlatias tudást és szemléletet biztosít
| | Foglalkozásjellemzők | Képességek szükségessége | - manuális képesség
- matematikai képesség
- térbeli tájékozódás
- figyelem koncentráció
- problémamegoldás
- kreativitás
- stressz tolerancia
- alkalmazkodóképesség
- pontosság, precizitás
- szervezőkészség
- önállóság
- együttműködőképesség
- empátia
- felelősségvállalás
- kommunikációs készség
| Jellemző munkamód | Tárgyias (60%) (40%) Személyközpontú Önálló (70%) (30%) Csoportos Irányító (60%) (40%) Végrehajtó | | | | Képzés | OKJ szakképesítések | | Felsőoktatási szakok | | Korábbi szakképesítések | | | Érdekességek | A foglalkozáshoz tartozó érdekességek | | | Munkakörök és rokon foglalkozások | Foglalkozás és munkakörei | | Rokon foglalkozások | | | |