Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

Pincér - (FEOR 5132-00) Foglalkozás
Alapadatok
Megnevezés Pincér
FEOR-kód 5132-00
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozások
  • (csoport) Kereskedelmi és vendéglátó-ipari foglalkozások
  • (alcsoport) Vendéglátó-ipari foglalkozások
Bemutatás
Rövid leírás Vendéglátóipari egységekben, rendezvények helyszínén előkészíti az étkezési időszaknak, illetve az alkalomnak megfelelő terítéket, fogadja a vendégeket, ételeket és italokat ajánl, szolgál fel, értékesít, illetve átveszi a fogyasztás ellenértékét.
Jellemző tevékenységek
  • tájékozódik a napi feladatokról
  • ellenőrzi a műszaki berendezések működőképességét, a napi vételezést, a takarítást
  • figyelemmel kíséri az árukészlet alakulását
  • részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában
  • előkészíti a nyitásra a munkaterületet és a vendégteret pl.: beállítja az asztalokat, székeket, elhelyezi a reklámeszközöket
  • korrigálja a kínálatváltozásokat, napi ajánlatot, árlapot készít
  • előkészíti a fogyóeszközöket, a textiliákat és az egyéb dekorációs elemeket
  • kiválasztja és felhelyezi az alkalomhoz és az étkezési időszakhoz illő terítéket, abroszokat, tányérokat, poharakat, evőeszközöket
  • folyamatosan biztosítja az eszközutánpótlást
  • fogadja és leülteti a vendégeket a protokoll-előírások szerint
  • felméri a vendégek igényeit, kezeli az észrevételeiket
  • átadja az étlapot, ismerteti a választékot, szükség szerint ételt, italt ajánl
  • felveszi és továbbítja, illetve összeállítja a rendelést
  • előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, a rendelés szerint kiegészítve a terítéket
  • szakszerű éttermi, rendezvény vagy szobai (szobaszerviz) felszolgálást végez, szükség szerint kínál, utántölt
  • figyelemmel kíséri a felszolgálandó étel, ital minőségét, a vendég fogyasztását
  • folyamatosan rendben tartja az asztalokat, rendezvényasztalokat, és a használt eszközöket leszedi az asztalról
  • átveszi a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet, pénzt, illetve készpénzt helyettesítő eszközt kezel, számlát, nyugtát készít
  • ellenőrzi a vendégek távozását
  • elszámol a napi bevétellel
Körülmények
Munkakörnyezet
  • Jellemzően állandó, illetve rendezvényszervezés esetén rendszerint változó munkahelyen dolgoznak.
  • Az időjárás változásaitól védett, zárt helyen végzett, illetve kerthelyiségek, nyitott teraszok, strandéttermek és egyéb nyílt téren szervezett rendezvények esetén szabadban végzett tevékenység.
  • A szakma több műszakos munkaidő beosztással jár.
  • A vendéglátóhely jellegétől függően délelőtt - délután, vagy délután és éjszaka folyik a munkavégzés.
  • Fontos a tiszta, ápolt megjelenés, illetve jellemző a munkahely profiljától függő munkaruha viselése.
Egészségügyi tényezők
  • gyakori az emelés, cipelés és a terheket sok esetben egy oldalon kell vinni
  • az álló- és járóképesség, teherrel és teher nélkül sem csökkenhet
  • szükség a fejlett térbeli tájékozódás, a jó mozgásügyesség és az egyensúlyérzék
  • az izomrendszeri megterhelést tekintve közepesen nehéz munka, ami állandó mozgással, a karok és a lábak fokozott igénybevételével jár
  • várakozás közben az állás és a sok járkálás megterheli a lábakat (jellemző a visszértágulat kialakulása)
  • balesetveszélyt jelent az elcsúszás, elesés, az égési sérülés
  • az élelmiszerrel és a vendégekkel való érintkezés miatt, a fertőző betegségek kizáró okot jelentenek
Pszichikai tényezők
  • csúcsidőszakokban a gyors kiszolgálás nagy stresszel, feszültséggel, pszichés terheléssel jár
  • a munkavégzés súlypontja az étkezési időkön kívül gyakran az esti és az éjszakai órákban van, amihez alkalmazkodni kell
  • figyelmet, összpontosítást igénylő munkaterület
  • a higgadt, udvarias, előzékeny magatartás alapkövetelmény
  • a toleranciát próbára tevő magatartásformák, verbális és fizikai agressziók megfelelő kezelése szükséges
  • fontos az alkalmazkodás a munkatársakhoz, a tolerancia és előítélet mentesség a vendégek irányában
  • a munkatársakkal való jó együttműködés különösen csúcsidőben elengedhetetlen
  • hibája esetén anyagi károk, személyi sérülések keletkezhetnek, ami nagyfokú felelősségvállalást és odafigyelést kíván
  • gyakran kötelező elvárás a túlóra, és hétvégén, ünnepnapokon is dolgozni kell
Várható változások
  • A vendéglátó-ipar helyzete szorosan összefügg a gazdasági élet és az életszínvonal alakulásával, a hazánkba látogató turisták, illetve az igényesebb vendégek számával.
  • A fogyasztási szokások megváltozása (gyorséttermek, házhozszállítás, partyszervíz) csökkenti a magasan képzett pincérek iránti igényt.
  • Az EU-csatlakozás hatásának köszönhetően a külföldi munkavállalás egyre könnyebbé válik.
  • Külföldi munkavállalás során magasabb pozíciókat lehet betölteni, illetve nagyobb az igény a szakképzett pincérek, a minőségi munka iránt is.
  • A munkahelyféltés miatt nő a rivalizálás ezen a munkaterületen és leginkább azok a munkavállalók érvényesülnek majd, akik több nyelven beszélnek, sokrétű képzettséggel, szakmai tapasztalattal rendelkeznek.
  • Továbbra is elvárás marad a jó kommunikációs készség, rugalmasság és nagy teherbírás a felszolgálókkal, pincérekkel szemben.
  • Az EU-csatlakozás hatására szigorodtak a környezetvédelmi, higiéniai és egyéb szabályok, előírások, amelyek a pincérek felelősségi körét is bővítik.
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (30%)
(70%) Személyközpontú
Önálló (20%)
(80%) Csoportos
Irányító (40%)
(60%) Végrehajtó
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Érdekességek
A foglalkozáshoz tartozó érdekességek
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások