Alapadatok | Megnevezés | Sommelier (borpincér) | FEOR-kód | 5132-07 | Elhelyezkedés a FEOR-ban | - (főcsoport) Kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozások
- (csoport) Kereskedelmi és vendéglátó-ipari foglalkozások
- (alcsoport) Vendéglátó-ipari foglalkozások
| | Bemutatás | Rövid leírás | A sommelier feladata a harmónia megteremtése az étterem ital (főként a bor) és ételkínálatában, illetve olyan ital ajánlása, mely a legjobban harmonizál a kiválasztott étellel.Szakszerűen felszolgálja a kiválasztott italokat és a vendégek igényei szerint beszél is azokról. | Jellemző tevékenységek | - összeállítja az italkínálatot és folyamatosan figyelemmel kíséri az árukészlet alakulását
- felkutatja, kiválasztja a kiváló minőségű borokat az étterem számára
- ellenőrzi, figyelemmel kíséri a termelés menetét, a bor ápolását és készítési folyamatát
- részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében és dokumentálásában
- biztosítja az italok éttermi kezelését, és megfelelő hőmérsékleten való tárolását
- értékeli az ételek és a borok ízét
- összehangolja az étlapot a borlappal, itallappal, hogy harmonizáljanak
- terítési műveleteket végez, előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket
- fogadja és leülteti a vendéget a protokoll-előírások szerint
- ismerteti a választékot, különböző ételekhez italokat, borokat ajánl, vagy italsort ajánl egy adott menüsorhoz
- igény szerint elmagyarázza, hogy a szóban forgó ital, bor miért felel meg az adott ételhez
- felveszi a rendelést
- figyelemmel kíséri a felszolgálandó ételek és italok minőségét
- összeállítja a vendégek által választott italokat és szakszerűen felszolgálja azokat
- a vendégnek (aki konkrétan kikérte a bort) bemutatja a palackot, a címkét
- a vendég engedélyével kinyitja az üveget
- ha valami elváltozást tapasztal (pl.: bor esetében nem tiszta illatot, dohos szagot érez), akkor kicseréli az italt (bort)
- kitölti az italokat
- kóstolja, illetve kóstoltatja a bort
- borturizmust és borutakat szervez
| | Körülmények | Munkakörnyezet | - Általában szőlészetben-borászatban, vendéglátásban, falusi turizmusban, nagy- és kiskereskedelemben, valamint éttermekben alkalmazzák.
- Az időjárás változásaitól védett, zárt helyen végzett, illetve kerthelyiségek, nyitott teraszok és egyéb nyílt téren szervezett rendezvények esetén szabadban végzett tevékenység.
- A munka több műszakos időbeosztással jár.
- A vendéglátóhely jellegétől függően délelőtt - délután, vagy délután és éjszaka folyik a munkavégzés.
- Fontos a tiszta, ápolt megjelenés, illetve jellemző a munkahely profiljától függő munkaruha viselése.
| Egészségügyi tényezők | - álló és hajlott testhelyzetben végezhető, gyakori helyváltoztatással járó fizikai munka
- a sok állás fokozottan igénybe veszi a lábakat, gyakori a visszértágulat kialakulása
- az étellel és itallal való foglalkozás miatt az érzékszervek fokozott jelentőséggel bírnak
- a tevékenység a karok, a kéz, az ujjak használatával, gyakori kinyújtásával jár
- balesetveszélyt jelent az elcsúszás, elesés
- az élelmiszerrel és a vendégekkel való érintkezés miatt, a fertőző betegségek kizáró okot jelentenek
| Pszichikai tényezők | - csúcsidőszakokban a gyors kiszolgálás nagy stresszel, feszültséggel, pszichés terheléssel jár
- a munka elvégzése figyelmet, pontosságot, és koncentrálóképességet követel
- a rendelés felvétel, kiszolgálás és esetleges problémakezelés során előnyös, illetve szükséges a gyors reagálás
- a munkavégzés súlypontja az étkezési időkön kívül gyakran az esti és az éjszakai órákban van, amihez alkalmazkodni kell
- gyakran kötelező elvárás a túlóra, és hétvégén, ünnepnapokon is dolgozni kell
- a higgadt, udvarias, előzékeny magatartás alapkövetelmény
- a toleranciát próbára tevő magatartásformák megfelelő kezelése szükséges és előítélet mentesség a vendégek irányában
| Várható változások | - Csökken a turizmus a bizonytalansága, a hazai vendégek száma nő.
- A fogyasztási szokások változása (gyorséttermek, házhozszállítás, partyszervíz) csökkentheti a magasan képzett szakemberek iránti igényt Magyarországon, ugyanakkor külföldön nő az igény a szakképzett pincérek iránt.
- Az EU-csatlakozás hatása, hogy a külföldi munkavállalás könnyebbé válik.
- A külföldi munkavállalás során magasabb pozíciókat lehet betölteni.
- A piac elvárása a minél többrétű képzettség, a szakmai tapasztalat, a minőségi munka iránti kereslet a nívósabb vendéglátóhelyeken.
- Az elhelyezkedési esélyeket, kilátásokat meghatározza a magyar gazdaság állapota, a fogyasztók anyagi helyzete.
| | Foglalkozásjellemzők | Képességek szükségessége | - manuális képesség
- matematikai képesség
- térbeli tájékozódás
- figyelem koncentráció
- problémamegoldás
- kreativitás
- stressz tolerancia
- alkalmazkodóképesség
- pontosság, precizitás
- szervezőkészség
- önállóság
- együttműködőképesség
- empátia
- felelősségvállalás
- kommunikációs készség
| Jellemző munkamód | Tárgyias (10%) (90%) Személyközpontú Önálló (50%) (50%) Csoportos Irányító (0%) (100%) Végrehajtó | | | | Képzés | OKJ szakképesítések | | Felsőoktatási szakok | | Korábbi szakképesítések | | | Érdekességek | A foglalkozáshoz tartozó érdekességek | | | Munkakörök és rokon foglalkozások | Foglalkozás és munkakörei | | Rokon foglalkozások | | | |