Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

Sommelier (borpincér) - (FEOR 5132-07) Munkakör
Alapadatok
Megnevezés Sommelier (borpincér)
FEOR-kód 5132-07
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozások
  • (csoport) Kereskedelmi és vendéglátó-ipari foglalkozások
  • (alcsoport) Vendéglátó-ipari foglalkozások
Bemutatás
Rövid leírás A sommelier feladata a harmónia megteremtése az étterem ital (főként a bor) és ételkínálatában, illetve olyan ital ajánlása, mely a legjobban harmonizál a kiválasztott étellel.Szakszerűen felszolgálja a kiválasztott italokat és a vendégek igényei szerint beszél is azokról.
Jellemző tevékenységek
  • összeállítja az italkínálatot és folyamatosan figyelemmel kíséri az árukészlet alakulását
  • felkutatja, kiválasztja a kiváló minőségű borokat az étterem számára
  • ellenőrzi, figyelemmel kíséri a termelés menetét, a bor ápolását és készítési folyamatát
  • részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében és dokumentálásában
  • biztosítja az italok éttermi kezelését, és megfelelő hőmérsékleten való tárolását
  • értékeli az ételek és a borok ízét
  • összehangolja az étlapot a borlappal, itallappal, hogy harmonizáljanak
  • terítési műveleteket végez, előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket
  • fogadja és leülteti a vendéget a protokoll-előírások szerint
  • ismerteti a választékot, különböző ételekhez italokat, borokat ajánl, vagy italsort ajánl egy adott menüsorhoz
  • igény szerint elmagyarázza, hogy a szóban forgó ital, bor miért felel meg az adott ételhez
  • felveszi a rendelést
  • figyelemmel kíséri a felszolgálandó ételek és italok minőségét
  • összeállítja a vendégek által választott italokat és szakszerűen felszolgálja azokat
  • a vendégnek (aki konkrétan kikérte a bort) bemutatja a palackot, a címkét
  • a vendég engedélyével kinyitja az üveget
  • ha valami elváltozást tapasztal (pl.: bor esetében nem tiszta illatot, dohos szagot érez), akkor kicseréli az italt (bort)
  • kitölti az italokat
  • kóstolja, illetve kóstoltatja a bort
  • borturizmust és borutakat szervez
Körülmények
Munkakörnyezet
  • Általában szőlészetben-borászatban, vendéglátásban, falusi turizmusban, nagy- és kiskereskedelemben, valamint éttermekben alkalmazzák.
  • Az időjárás változásaitól védett, zárt helyen végzett, illetve kerthelyiségek, nyitott teraszok és egyéb nyílt téren szervezett rendezvények esetén szabadban végzett tevékenység.
  • A munka több műszakos időbeosztással jár.
  • A vendéglátóhely jellegétől függően délelőtt - délután, vagy délután és éjszaka folyik a munkavégzés.
  • Fontos a tiszta, ápolt megjelenés, illetve jellemző a munkahely profiljától függő munkaruha viselése.
Egészségügyi tényezők
  • álló és hajlott testhelyzetben végezhető, gyakori helyváltoztatással járó fizikai munka
  • a sok állás fokozottan igénybe veszi a lábakat, gyakori a visszértágulat kialakulása
  • az étellel és itallal való foglalkozás miatt az érzékszervek fokozott jelentőséggel bírnak
  • a tevékenység a karok, a kéz, az ujjak használatával, gyakori kinyújtásával jár
  • balesetveszélyt jelent az elcsúszás, elesés
  • az élelmiszerrel és a vendégekkel való érintkezés miatt, a fertőző betegségek kizáró okot jelentenek
Pszichikai tényezők
  • csúcsidőszakokban a gyors kiszolgálás nagy stresszel, feszültséggel, pszichés terheléssel jár
  • a munka elvégzése figyelmet, pontosságot, és koncentrálóképességet követel
  • a rendelés felvétel, kiszolgálás és esetleges problémakezelés során előnyös, illetve szükséges a gyors reagálás
  • a munkavégzés súlypontja az étkezési időkön kívül gyakran az esti és az éjszakai órákban van, amihez alkalmazkodni kell
  • gyakran kötelező elvárás a túlóra, és hétvégén, ünnepnapokon is dolgozni kell
  • a higgadt, udvarias, előzékeny magatartás alapkövetelmény
  • a toleranciát próbára tevő magatartásformák megfelelő kezelése szükséges és előítélet mentesség a vendégek irányában
Várható változások
  • Csökken a turizmus a bizonytalansága, a hazai vendégek száma nő.
  • A fogyasztási szokások változása (gyorséttermek, házhozszállítás, partyszervíz) csökkentheti a magasan képzett szakemberek iránti igényt Magyarországon, ugyanakkor külföldön nő az igény a szakképzett pincérek iránt.
  • Az EU-csatlakozás hatása, hogy a külföldi munkavállalás könnyebbé válik.
  • A külföldi munkavállalás során magasabb pozíciókat lehet betölteni.
  • A piac elvárása a minél többrétű képzettség, a szakmai tapasztalat, a minőségi munka iránti kereslet a nívósabb vendéglátóhelyeken.
  • Az elhelyezkedési esélyeket, kilátásokat meghatározza a magyar gazdaság állapota, a fogyasztók anyagi helyzete.
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (10%)
(90%) Személyközpontú
Önálló (50%)
(50%) Csoportos
Irányító (0%)
(100%) Végrehajtó
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Érdekességek
A foglalkozáshoz tartozó érdekességek
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások