Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

Pultos - (FEOR 5133-00) Foglalkozás
Alapadatok
Megnevezés Pultos
FEOR-kód 5133-00
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozások
  • (csoport) Kereskedelmi és vendéglátó-ipari foglalkozások
  • (alcsoport) Vendéglátó-ipari foglalkozások
Bemutatás
Rövid leírás A felvett rendeléseknek megfelelően kiméri, elkészíti és átadja az alkoholos és alkoholmentes italokat, kiszolgálja a vendégeket a bárpulton keresztül, vagy a felszolgálók segítségével.Szakszerően kezeli a különbözo italkészíto gépeket és eszközöket, gondoskodik a tisztántartásukről, kezeli a pénztárgépet.
Jellemző tevékenységek
  • nyitás előtti előkészületeket végez (pl. bárpult tisztítása, árukészlet átnézése)
  • árut megrendel, beszerez
  • szállításkor minőségben és mennyiségben átveszi az árut, és elvégzi az áruátvétel és tárolás szakszerű dokumentálását
  • ellenőrzi a báreszközök minőségét, mennyiségét, a vendégtér tisztaságát
  • feltölti a pultot, az árukészletet (pl. alapanyagokkal, szükséges pohárkészlettel)
  • ellenőrzi a gépekkel készített italok (sör, kávé, üdítő) nyitás előtti minőségét, elvégzi a szükséges áruféleségek behűtését
  • üzembe helyezi a gépeket (pl. mosogatógép, pénztárgép), felerősíti az italvezetéket, hordót csapol
  • aktualizálja az étel és itallapot, szükség esetén elrendezi az üvegeket, poharakat
  • kinyitja az üzletet
  • kommunikál a vendégekkel, felméri igényeiket, esetleg italt ajánl
  • felveszi a rendeléseket a vendégtől vagy a felszolgálóktól
  • alkoholos és alkoholmentes italokat, koktélokat és egyéb italokat készít és kever
  • a pultnál bor-, illetve sörkorcsolyát vagy egyéb élelmiszereket árusít
  • kiszolgálja a vendégeket a pultnál vagy átadja a megrendelt terméket a pincérnek
  • folyamatosan rendben tartja a bárpultot, a tea- és kávékészítő területeket és berendezéseket (pl. a kávéfőzőgépet), illetve elmosogatja a használt poharakat
  • pénztárgépet kezel, a felvett rendelésről számlát készít és átveszi a fogyasztás ellenértékét
  • ellenőrzi a vendégek életkorát az alkoholvásárlási korhatárral kapcsolatos előírások betartása érdekében
  • túlzott alkoholfogyasztás, vagy egyéb problémák esetén intézkedik, szükség esetén megtagadja a további kiszolgálást
  • italkészletet standol, leltárt készít, és adminisztrál
  • zárás utáni munkálatokat, takarítást, eszköztisztítást végez
Körülmények
Munkakörnyezet
  • A munkaidőt jellemzően zárt térben, a pult mögött állva, járkálva töltik.
  • Az italozó helyeken megszokott a nagy zaj és a rohanás.
  • A munkaidő általában a vendéglátóhely nyitva tartásához igazodik, megszokott a rugalmas munkaido, szükség esetén hétvégén és munkaszüneti napokon is dolgozni kell, gyakran akár 12 órát.
  • Az ápolt külső, az előírásnak megfelelő öltözékben történő munkavégzés sok helyen elvárás.
Egészségügyi tényezők
  • a munkavégzés könnyű, illetve közepesen nehéz fizikai igénybevétellel jár
  • az új italok érkezése és az üres üvegek elpakolása során emelni és cipelni kell
  • a rendszeres személyes kontaktus miatt fokozottan ki vannak téve fertőzésveszélynek, vírusoknak
  • a sok állás fokozottan igénybe veszi a lábakat, gyakori a visszértágulat kialakulása
  • az egész napos talpaláshoz jó állóképesség szükséges
  • az ép hallás alapfeltétel a vendégek kiszolgálásánál
  • a karok, a kéz és az ujjak használata nem lehet korlátozott
Pszichikai tényezők
  • a munkaidő kiszámíthatatlansága rendszertelen életmód kialakulásához vezet, amihez alkalmazkodni kell
  • adódhatnak konfliktusok a dolgozók és a vendégek között és nem ritka a vendégek egymás közötti nézeteltérése sem
  • a toleranciát próbára tevő magatartásformák, verbális és fizikai agressziók megfelelő kezelése és előítélet mentesség szükséges
  • nagyon fontos a gyors és precíz, pontos munkavégzés, ami rendkívüli rugalmasságot követel
  • az általában nagyon fárasztó és idegfeszítő munka jelentős stresszel jár
  • az emberekkel való közvetlen kapcsolat sokszor empátiát, tapintatot követel
Várható változások
  • A foglalkozás jövőképét meghatározza a vendéglátás jövőbeni helyzete, ami szoros összefüggésben van a magyar gazdaság állapotával, a fogyasztók anyagi helyzetével, illetve az életszínvonal alakulásával, valamint a hazánkba látogató turisták számával is.
  • A munkával járó bizonytalanság, az alacsony fix jövedelem, a gyakran megszűnő és átalakuló munkahelyek, illetve a több műszakos, gyakori túlórával járó munkarend egyre feszültebbé teszi a munkavállalókat, és a munkahelyféltés miatt nő a rivalizáció is.
  • Várható a minőségi munka iránti kereslet növekedése, és piaci elvárássá válik, hogy a munkavállaló minél többrétű képzettségre, szakmai tapasztalatra tegyen szert.
  • Az idősebb korosztály igyekszik a kisebb forgalmú, de magas színvonalú vendéglátóhelyeken elhelyezkedni, ahol a szakmai tapasztalatuknak nagyobb jelentősége van.
  • Már ma is elvárás, de a jövőben még inkább azzá válik az idegen nyelv (lehetőség szerint nyelvek) ismerete, a jó kommunikációs készség, rugalmasság, és a nagy teherbírás.
  • Külföldi munkavállalás során magasabb pozíciókat lehet betölteni.
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (30%)
(70%) Személyközpontú
Önálló (50%)
(50%) Csoportos
Irányító (30%)
(70%) Végrehajtó
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Érdekességek
A foglalkozáshoz tartozó érdekességek
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások