Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

szakács - (FEOR 5134-00) Foglalkozás
Alapadatok
Megnevezés szakács
FEOR-kód 5134-00
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozások
  • (csoport) Kereskedelmi és vendéglátó-ipari foglalkozások
  • (alcsoport) Vendéglátó-ipari foglalkozások
Bemutatás
Rövid leírás A rendelkezésére álló nyersanyagokból félkész és kész termékekből, a napnak és az alkalomnak megfelelő ételt készít
Jellemző tevékenységek
  • Meghatározza a meglévő készleteket, a készételek mennyiségét
  • Felméri és megrendeli a szükséges nyersanyagokat
  • Javaslatot tesz ill. összeállítja az étlapot, menüt, napi ajánlatot
  • Előkészíti és feldolgozza a nyersanyagokat
  • Párolja, főzi, süti az ételek összetevőit
  • Ízesíti az ételeket
  • Tárolja az ételeket
  • Darabolja, szeleteli, adagolja az ételeket
  • Tálalja az elkészült ételeket
  • Összehangolja és irányítja a hozzá beosztott dolgozók munkáját
  • Betartja a technológiákat, a hatósági és belső szabályokat
  • Különleges (pl. diétás, vegetáriánus igények kielégítésére alkalmas ételeket készít
  • Recepteket készít új ételek előállításához
Körülmények
Munkakörnyezet
  • Állandó helyen, zárt térben dolgozik
  • Gyakori:nagy hőség, magas páratartalom, esetenként fagyasztott alapanyagok
Egészségügyi tényezők
  • Balesetveszély (nedves, síkos padló, a forró ételekkel teli lábasok, állandóan forró tűzhelyek, nyílt láng)
  • Fertőző betegség kizáró ok
  • Túlnyomórészt álló munka (lábakon visszértágulatok kialakulásának veszélye)
Pszichikai tényezők
  • Toleranciát próbára tevő vevői panaszok kezelése
  • Időnyomás alatt végzett munka, párhuzamos tevékenységek összehangolása miatt fokozott stressz
  • Nyitvatartási időhöz igazodó alvási ciklus
Várható változások
  • Hagyományőrzés
  • Nemzeti étkezési hagyományok ismerete fontos.
  • Korszerű technológiák alkalmazása
  • Az UNIÓS normák a környezetvédelem ill. élelmiszerbiztonság területén
  • Az innovációs lehetőségek alkalmazása a termékek előállításánál
  • A bionyersanyagok széleskörű felhasználása
  • Szelektív hulladékkezelés
  • Igazodás a társadalom orientált marketing szemlélethez
  • A szakmában dolgozok száma 2015-re várhatóan a maihoz képest körülbelül 20%-al fog emelkedni.
  • Karrierépítéshez magas szaktudás, hivatástudat, kapcsolati tőkék szükségesek.
  • Továbblépési lehetőséget saját vállalkozás indítása vagy vezetői pozíció szerzése jelenthet.
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (40%)
(60%) Személyközpontú
Önálló (60%)
(40%) Csoportos
Irányító (30%)
(70%) Végrehajtó
Multimédia
Foglalkozás bemutató film
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Érdekességek
A foglalkozáshoz tartozó érdekességek
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások