Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

Baromfitartó és -tenyésztő - (FEOR 6122-00) Foglalkozás
Alapadatok
Megnevezés Baromfitartó és -tenyésztő
FEOR-kód 6122-00
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Mezőgazdasági és erdőgazdálkodási foglalkozások
  • (csoport) Mezőgazdasági foglalkozások
  • (alcsoport) Állattenyésztési és állatgondozási foglalkozások
Bemutatás
Rövid leírás Gazdaságokban, állattartó telepeken tervezi, szervezi, irányítja és elvégzi a szárnyas haszonállatok (pl.: csirke, tyúk, gyöngytyúk, kacsa, liba, pulyka) tartását, szaporítását, tenyésztését, gondozását, tojás és hús élelmiszer alapanyagok előállítását.
Jellemző tevékenységek
  • meghatározza a tartandó állatok fajtáját és mennyiségét
  • beszerzi a szükséges engedélyeket (állategészségügyi, hatósági állatorvosi engedély pl.: vágáshoz)
  • beszerzi az állatokat, a takarmányt és a szükséges berendezéseket
  • előkészíti az állomány fogadását (pl.: pulyka telepítése esetén előkészíti a csibegyűrűt)
  • mennyiségi, minőségi átvételt és tárolást végez (pl.: meggyőződik a takarmány minőségéről)
  • optimális elhelyezést és mikroklímát biztosít (pl. lámpázással melegíti a ketrecet)
  • figyelemmel kíséri az állatok viselkedését, egészségi állapotát, végrehajtja a prevenciós gyógykezelési programot
  • napi állattartási, gondozási, higiéniai feladatokat lát el (pl.: kitrágyázás, almozás)
  • neveli és hizlalja a baromfit, takarmányozási feladatokat lát el (naponta többször etet és itat kézzel vagy etető/itató berendezéssel)
  • állatjóléti teendőket végez, ellenőrzi a világítási programot, hőmérsékletet, légcserét, a vitamin- és ásványanyag-kiegészítést
  • gondoskodik a vízi szárnyasok (liba, kacsa) őrzéséről, mivel ezek az állatok nagyrészt vízben, szabadban (réten, legelőn) élnek
  • szükség szerint elkülöníti és kezeli, illetve kezelteti a gyenge, beteg állatot (pl.: értesíti az állatorvost, betartja a járványvédelmi előírásokat)
  • tenyésztési, szaporítási feladatokat végez, keltetőt üzemeltet és elvégzi a szükséges beavatkozásokat
  • növendékállatokhoz kapcsolódó gondozási feladatokat lát el, állatot jelöl, mérlegel
  • a tojásokat összegyűjti, válogatja, jelöli és csomagolja
  • elvégzi a melléktermékek kezelését
  • részt vesz az értékesítésre szánt állomány, illetve alapanyagok, termékek elő- és elkészítésében (pl. tojástermelés, tolltermelés, májtermelés területén)
  • szállítja és értékesíti az élőállatokat és a termékeket
  • tisztán tartja, takarítja a gazdasági épületeket, ólat, ketrecet, szükség szerint fertőtlenít, sterilez
  • technológiai berendezést, gépet kezel és karbantart, baromfitartásban használatos szoftvert alkalmaz
  • adminisztrációs tevékenységet végez - üzleti levelezést folytat, nyilvántartást (pl. egészségügyi nyilvántartás, tenyészkönyv) vezet, bizonylatokat állít ki (pl. szállítólevél)
Körülmények
Munkakörnyezet
  • A munkahely - a tenyésztett szárnyasoktól is függően - változatos lehet, a legkorszerűbb, zárt, szabályozott levegőjű csarnoktól a teljesen szabad területű tartásig.
  • A különböző értékesítési, szállítási, beszerzési feladatok egy részét a telepen kívül (pl. takarmány-szállítónál, feldolgozó üzemben, tojás-átvevőnél, stb.) kell ellátni.
  • A munkahét 7 napból áll, mivel az állatokat hétvégén is el kell látni.
  • A műszakon belül általában változó, naponta ismétlődő, ciklikus munkavégzés történik.
  • A telepek általában komoly gépesítettséggel rendelkeznek (kivéve a hagyományos tartás esetében).
  • A helyiségek a páratartalom biztosítása érdekében általában klimatizáltak.
  • Jellemzőek az erős, kellemetlen szagok és zajok.
  • A környezet sokszor piszkos, nedves, poros.
Egészségügyi tényezők
  • a munkavégzés könnyű, esetenként közepesen nehéz fizikai igénybevétellel jár
  • többnyire állva (a szexálást ülve), guggolva, hajolva végzett tevékenységek jellemzőek (pl. takarítást, tojásgyűjtést - a ketrecmagasságtól függően)
  • egészségre ártalmas tényező lehet az állatoktól eredő fertőzésveszély
  • a bőrt és a légutakat irritáló fertőtlenítőszerek, a poros légtér, a takarmányadalékok és tollak allergikus megbetegedéseket okozhatnak
  • balesetveszély a gépek, berendezések kezelésekor, illetve a különböző vegyi anyagok használatakor állhat fenn
  • az emelés, cipelés rendszeres, ami megterhelheti a gericoszlopot, a karokat és a lábakat
Pszichikai tényezők
  • biztos kézzel, nyugodtan, fegyelmezetten, felelősségteljesen és lelki-ismeretesen kell dolgozni
  • fontos a jó megfigyelő és a gyors helyzetfelismerő képesség a beteg állatok mielőbbi kiszűréséhez
  • az állatok leölése idején nem előnyös a túlzott lelki érzékenység
  • általában önállóan vagy kiscsoportban dolgoznak, ami önállóságot és egyéni felelősségvállalást feltételez
  • az állatgondozáshoz nagy türelem és gondosság szükséges
  • meghatározott időpontokban, pontosan kell az állatokat etetni, itatni, ami a kötöttségekhez való nagyfokú alkalmazkodást igényel
  • az egysíkú munkafázisok ismétlése jó monotóniatűrést igényel
Várható változások
  • A gazdaságok technikai-, technológiai modernizálása, a minőségbiztosítás elterjedése kapcsán egyre inkább elvárássá válik a munkavállalókkal szemben a szakmai és műszaki ismeretek folyamatos bővítésének igénye.
  • A gépkezelés, a modern technikai eszközök használatának elsajátítása szükségessé válik az elhelyezkedéshez.
  • Egyre szigorúbbak lesznek a környezetvédelmi, állatvédelmi, állategészségügyi előírások ezen a munkaterületen is.
  • A szakmán belüli kvalifikációs besorolás, a technikus képzés, mesteképzés fejlesztése biztosíthatja a szakmai színvonal emelkedését, az egyre növekvő minőségű termékelőállítást és ezáltal a felvevő piac bővülésére is hatással lehet.
  • Az EU-s piacok felé nyitás kapcsán alapkövetelménnyé válik a számítástechnika felhasználói szintű ismerete, és a nyelvismeret szükségessége ezen a szakterületen is.
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (90%)
(10%) Személyközpontú
Önálló (70%)
(30%) Csoportos
Irányító (50%)
(50%) Végrehajtó
Multimédia
Foglalkozás bemutató mappa
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások