Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

Húsfeldolgozó - (FEOR 7111-00) Foglalkozás
Alapadatok
Megnevezés Húsfeldolgozó
FEOR-kód 7111-00
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Ipari és építőipari foglalkozások
  • (csoport) Élelmiszer-ipari foglalkozások
  • (alcsoport) Élelmiszergyártók, -feldolgozók és -tartósítók
Bemutatás
Rövid leírás Átveszi az élő állatot, majd levágja,szétbontja és darabolja azt. Hentesárú készítéséhez felaprítja, hőkezeli, érleli, ízesíti a húst.
Jellemző tevékenységek
  • mechanikai úton vagy árammal levágja az állatot
  • eltávolítja a belső részeket, majd lefejti a húst a csontról
  • lefejti a bőrt, a zsírt, kiveszi a csontokat
  • félbevágja, majd kisebb darabokra aprítja
  • pácolással vagy füstöléssel tartósítja a húst
  • előkészíti a tőkehúst a bolti eladásra
  • felaprítja, hőkezeli, majd érleli és fűszerezi a húst a hentesárú elkészítéséhez
  • megfelelő méretre és formára vágja a húst
  • leméri és becsomagolja az árut
Körülmények
Munkakörnyezet
  • állandó helyen, zárt térben vagy nyitott csarnokokban dolgozik
  • gyakran hideg, vagy légkondicionáló által kezelt hőmérsékleten dolgozik
Egészségügyi tényezők
  • balesetveszély kések, fűrészek, szeletelőgépek, kezelésekor, valamint nagyobb súlyok mozgatásakor, emelésékor
  • fertőző betegség kizáró ok
  • túlnyomórészt álló munka (lábakon visszértágulatok kialakulásának veszélye)
Pszichikai tényezők
  • vér és szagok iránti érzékenység kizáró ok
Várható változások
  • Várható a piaci környezet változása.
  • Fokozódik a minőségorientált termelés.
  • Növekszik az élelmiszer biztonság.
  • Változnak az agrárszabályozások (EU-s, hazai).
  • Szigorodnak a környezetevédelmi előírások.
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (80%)
(20%) Személyközpontú
Önálló (40%)
(60%) Csoportos
Irányító (30%)
(70%) Végrehajtó
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások