Alapadatok | Megnevezés | Baromfifeldolgozó | FEOR-kód | 7111-06 | Elhelyezkedés a FEOR-ban | - (főcsoport) Ipari és építőipari foglalkozások
- (csoport) Élelmiszer-ipari foglalkozások
- (alcsoport) Élelmiszergyártók, -feldolgozók és -tartósítók
| | Bemutatás | Rövid leírás | Üzemi keretek között végzi a baromfi átvételét, vágását, bontását, darabolását, feldolgozását és a fogyasztásra alkalmas hús, húskészítmények, tartósított termékek gyártását, előállítását. | Jellemző tevékenységek | - felveszi a tevékenységéhez előírt munkaruhát, védőruhát és védőfelszerelést
- a munka megkezdése előtt ellenőrzi a gépeket, berendezéseket, eszközöket
- átveszi és osztályozza az élő baromfit
- vágásra előkészíti az állatot (függesztés, kábítás)
- a vágást követően elvérezteti az állatot
- kezeli a forrasztó, kopasztó, parafinozó gépsort
- eltávolítja a belső részeket kiválasztva az emberi fogyasztásra alkalmas belsőségeket
- hasítással, darabolással, filézéssel, csontozással előkészíti a húst a további feldolgozásra
- egész,darabolt és csomagolt baromfihúst készít
- baromfi töltékárut készít (aprítás, fűszerezés, sózás, pácolás, töltés, formázás, füstölés, érlelés)
- továbbfeldolgozott baromfi terméket állít elő (pl.: zsír, tepertő)
- félkész és készételeket, konzervet készít, gyárt
- osztályozza, minősíti a húst, a félkész- és készterméket
- mintát vesz az alapanyagokból, félkész- és késztermékekből az előírásoknak megfelelően
- előhűti, hűti, fagyasztja a terméket
- a hatályos szabályozások szerint kezeli a képződő hulladékot
- elvégzi az előírt tisztítási, mosási és fertőtlenítési munkákat a feldolgozás során
- csomagolja az egész vagy darabolt, illetve félkész- és készterméket
- kereskedelemben húst és húskészítményt értékesít, kiszolgál
- adminisztratív feladatokat lát el (pl. sterilizálást, klimatizálást, hőmérsékleti paramétereket dokumentál)
| | Körülmények | Munkakörnyezet | - Legjellemzőbb az üzemi foglalkoztatás, melynek során mesterséges fényben, zárt üzemcsarnokban, vagy gépcsarnokokban állítják elő a különböző termékeket.
- A munkát szigorú technológiai, higiéniai előírások szabályozzák.
- A higiénikus munkaruházat viselése alapkövetelmény.
- A nagymennyiségű hús, és belsőségek közelsége jellegzetes, kellemetlen szaggal jár.
- Bizonyos munkaterületeken nedves, nyirkos közegben dolgoznak, a termelési folyamat során olykor nagy a hőség, magas a páratartalom.
- Gyártókörnyezetben a gépek, gyártósorok működéséből adódóan zajártalom lehetséges.
| Egészségügyi tényezők | - álló és hajlott testhelyzetben végezhető fizikai munka
- a hús darabolás nagy erővel végzett ütéssel, csapással történik, amihez jó erőnlét szükséges
- a tevékenység karok, a kéz, az ujjak használatával, gyakori kinyújtásával jár, egyoldalú, ismétlődő, monoton mozgást jelent
- a sok állás erősen igénybe veszi a lábakat, gyakori a visszértágulat kialakulása
- az érzékszervek fokozott jelentőséggel bírnak (főként a szaglás, ízlelés, színérzékelés és látásélesség)
- baleseti veszélyt jelenthetnek: a forrázás, az elcsúszás, és az éles vágó, daraboló eszközök, darálógépek, illetve olykor a csontok, csontszilánkok is sérüléseket okozhatnak
- alapvető követelmény a személyi és tárgyi higiénia és a tisztaság megtartása
- a fertőző betegség kizáró ok minden munkaterületen
| Pszichikai tényezők | - az időkényszer keretei között, gyártósor mellett végzett munka, a szigorú minőségi eláírásoknak való megfelelés pszichés terheléssel jár
- a termelési területen a több műszakos munkarendhez igazodó alvási ciklus jellemző
- a gépek kezelése figyelmet, pontosságot, és koncentrálóképességet követel
- egyoldalú, ismétlődő, monoton mozgást igénylő munka
- fontos az irányítás elfogadása
- órákon át tartó fizikai terheléshez való alkalmazkodás szükséges
- a vágás és feldolgozás során nem előnyös a túlzott lelki érzékenység
| Várható változások | - A hazai vágóállat-állomány annak ellenére csökken, hogy az üzemek képesek lennének nagyobb mennyiséget is feldolgozni.
- Várhatóan a szakma képviselőivel szemben követelménnyé válik, hogy értsenek a számítógépvezérelt, automatizált berendezések, gépsorok üzemeltetéséhez.
- Az egészséges táplálkozás követelményeinek való megfelelés egyre inkább előtérbe kerül az élelmiszer-ipar minden részterületén.
- Egyre magasabb minőségi követelményeknek kell megfelelniük az élelmiszereknek.
- Szigorodnak az egészségügyi és környezetvédelmi előírások az új Európai Uniós élelmiszerellenőrzési és minőségbiztosítási szabályok (HCCP rendszer) bevezetésével.
- Szükséges, hogy a szakmában minden dolgozó tisztában legyen a HCCP eljárásaival, követelményeivel.
- A területen jelenleg dolgozó betanított munkásokat várhatóan szakképzett dolgozók váltják fel a jövőben.
- Növekszik a magasabb feldolgozottsági fokú termékek iránti igény és az egyedi, különleges termékek gyártása nagyobb hangsúlyt kap.
- Az automatizálódás és a műszerezettség gyors ütemben fejlődik, és elterjednek a multifunkcionális berendezések.
- Az egyre nagyobb élelmiszerkonszernek megvásárolják a kisebbeket.
| | Foglalkozásjellemzők | Képességek szükségessége | - manuális képesség
- matematikai képesség
- térbeli tájékozódás
- figyelem koncentráció
- problémamegoldás
- kreativitás
- stressz tolerancia
- alkalmazkodóképesség
- pontosság, precizitás
- szervezőkészség
- önállóság
- együttműködőképesség
- empátia
- felelősségvállalás
- kommunikációs készség
| Jellemző munkamód | Tárgyias (90%) (10%) Személyközpontú Önálló (70%) (30%) Csoportos Irányító (0%) (100%) Végrehajtó | | | | Képzés | OKJ szakképesítések | | Felsőoktatási szakok | | Korábbi szakképesítések | | | Munkakörök és rokon foglalkozások | Foglalkozás és munkakörei | | Rokon foglalkozások | | | |