Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

Baromfifeldolgozó - (FEOR 7111-06) Munkakör
Alapadatok
Megnevezés Baromfifeldolgozó
FEOR-kód 7111-06
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Ipari és építőipari foglalkozások
  • (csoport) Élelmiszer-ipari foglalkozások
  • (alcsoport) Élelmiszergyártók, -feldolgozók és -tartósítók
Bemutatás
Rövid leírás Üzemi keretek között végzi a baromfi átvételét, vágását, bontását, darabolását, feldolgozását és a fogyasztásra alkalmas hús, húskészítmények, tartósított termékek gyártását, előállítását.
Jellemző tevékenységek
  • felveszi a tevékenységéhez előírt munkaruhát, védőruhát és védőfelszerelést
  • a munka megkezdése előtt ellenőrzi a gépeket, berendezéseket, eszközöket
  • átveszi és osztályozza az élő baromfit
  • vágásra előkészíti az állatot (függesztés, kábítás)
  • a vágást követően elvérezteti az állatot
  • kezeli a forrasztó, kopasztó, parafinozó gépsort
  • eltávolítja a belső részeket kiválasztva az emberi fogyasztásra alkalmas belsőségeket
  • hasítással, darabolással, filézéssel, csontozással előkészíti a húst a további feldolgozásra
  • egész,darabolt és csomagolt baromfihúst készít
  • baromfi töltékárut készít (aprítás, fűszerezés, sózás, pácolás, töltés, formázás, füstölés, érlelés)
  • továbbfeldolgozott baromfi terméket állít elő (pl.: zsír, tepertő)
  • félkész és készételeket, konzervet készít, gyárt
  • osztályozza, minősíti a húst, a félkész- és készterméket
  • mintát vesz az alapanyagokból, félkész- és késztermékekből az előírásoknak megfelelően
  • előhűti, hűti, fagyasztja a terméket
  • a hatályos szabályozások szerint kezeli a képződő hulladékot
  • elvégzi az előírt tisztítási, mosási és fertőtlenítési munkákat a feldolgozás során
  • csomagolja az egész vagy darabolt, illetve félkész- és készterméket
  • kereskedelemben húst és húskészítményt értékesít, kiszolgál
  • adminisztratív feladatokat lát el (pl. sterilizálást, klimatizálást, hőmérsékleti paramétereket dokumentál)
Körülmények
Munkakörnyezet
  • Legjellemzőbb az üzemi foglalkoztatás, melynek során mesterséges fényben, zárt üzemcsarnokban, vagy gépcsarnokokban állítják elő a különböző termékeket.
  • A munkát szigorú technológiai, higiéniai előírások szabályozzák.
  • A higiénikus munkaruházat viselése alapkövetelmény.
  • A nagymennyiségű hús, és belsőségek közelsége jellegzetes, kellemetlen szaggal jár.
  • Bizonyos munkaterületeken nedves, nyirkos közegben dolgoznak, a termelési folyamat során olykor nagy a hőség, magas a páratartalom.
  • Gyártókörnyezetben a gépek, gyártósorok működéséből adódóan zajártalom lehetséges.
Egészségügyi tényezők
  • álló és hajlott testhelyzetben végezhető fizikai munka
  • a hús darabolás nagy erővel végzett ütéssel, csapással történik, amihez jó erőnlét szükséges
  • a tevékenység karok, a kéz, az ujjak használatával, gyakori kinyújtásával jár, egyoldalú, ismétlődő, monoton mozgást jelent
  • a sok állás erősen igénybe veszi a lábakat, gyakori a visszértágulat kialakulása
  • az érzékszervek fokozott jelentőséggel bírnak (főként a szaglás, ízlelés, színérzékelés és látásélesség)
  • baleseti veszélyt jelenthetnek: a forrázás, az elcsúszás, és az éles vágó, daraboló eszközök, darálógépek, illetve olykor a csontok, csontszilánkok is sérüléseket okozhatnak
  • alapvető követelmény a személyi és tárgyi higiénia és a tisztaság megtartása
  • a fertőző betegség kizáró ok minden munkaterületen
Pszichikai tényezők
  • az időkényszer keretei között, gyártósor mellett végzett munka, a szigorú minőségi eláírásoknak való megfelelés pszichés terheléssel jár
  • a termelési területen a több műszakos munkarendhez igazodó alvási ciklus jellemző
  • a gépek kezelése figyelmet, pontosságot, és koncentrálóképességet követel
  • egyoldalú, ismétlődő, monoton mozgást igénylő munka
  • fontos az irányítás elfogadása
  • órákon át tartó fizikai terheléshez való alkalmazkodás szükséges
  • a vágás és feldolgozás során nem előnyös a túlzott lelki érzékenység
Várható változások
  • A hazai vágóállat-állomány annak ellenére csökken, hogy az üzemek képesek lennének nagyobb mennyiséget is feldolgozni.
  • Várhatóan a szakma képviselőivel szemben követelménnyé válik, hogy értsenek a számítógépvezérelt, automatizált berendezések, gépsorok üzemeltetéséhez.
  • Az egészséges táplálkozás követelményeinek való megfelelés egyre inkább előtérbe kerül az élelmiszer-ipar minden részterületén.
  • Egyre magasabb minőségi követelményeknek kell megfelelniük az élelmiszereknek.
  • Szigorodnak az egészségügyi és környezetvédelmi előírások az új Európai Uniós élelmiszerellenőrzési és minőségbiztosítási szabályok (HCCP rendszer) bevezetésével.
  • Szükséges, hogy a szakmában minden dolgozó tisztában legyen a HCCP eljárásaival, követelményeivel.
  • A területen jelenleg dolgozó betanított munkásokat várhatóan szakképzett dolgozók váltják fel a jövőben.
  • Növekszik a magasabb feldolgozottsági fokú termékek iránti igény és az egyedi, különleges termékek gyártása nagyobb hangsúlyt kap.
  • Az automatizálódás és a műszerezettség gyors ütemben fejlődik, és elterjednek a multifunkcionális berendezések.
  • Az egyre nagyobb élelmiszerkonszernek megvásárolják a kisebbeket.
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (90%)
(10%) Személyközpontú
Önálló (70%)
(30%) Csoportos
Irányító (0%)
(100%) Végrehajtó
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások