Üdvözöljük!
Nyitólap
Bejelentkezés
Akadálymentes
Nyitóoldal
TÁMOP-2.2.2-12/1
Tanulás Világa
Középiskolaválasztás
Első szakképesítés
Felsőfokú továbbtanulás
Felnőttkori tanulás
Munka Világa
Első munkahely
Pályaelhagyás és -váltás
Vállalkozóvá válás
Munkahely elvesztése
Keresők
Foglalkozások (FEOR)
OKJ szakképesítések
OKJ Szakképesítések 2012
Végzettségek
Közoktatási intézmények
Induló osztályok
Várható keresetek
Pályakörök
Kérdőívek
Karrier
Önismeret
Távmunka
Új világ
Papírhalmozás
Önéletrajz
Állásinterjú
Telefonos interjú
Egyensúly
Coaching
Szervezeti kultúra
Interaktív
Szakmacsoport bemutatás
Szakmaképek
Régen és most
Rejtvények
Kvízek
Tulajdonságkereső
Különbségkereső
Kódfejtő
Tudástár
Mappák (FEOR08)
Mappák (FEOR93)
Filmek
GYIK
Kirendeltségek
Linktár
Fogalmak
Érdekességek
Tananyagok
Hogyan használd? Klikkelj!
A Foglalkozásajánló működése
Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)
Húsfeldolgozó - (FEOR 7111-00)
Foglalkozás
Alapadatok
Megnevezés
Húsfeldolgozó
FEOR-kód
7111-00
Elhelyezkedés a FEOR-ban
(főcsoport) Ipari és építőipari foglalkozások
(csoport) Élelmiszer-ipari foglalkozások
(alcsoport) Élelmiszergyártók, -feldolgozók és -tartósítók
Bemutatás
Rövid leírás
Átveszi az élő állatot, majd levágja,szétbontja és darabolja azt. Hentesárú készítéséhez felaprítja, hőkezeli, érleli, ízesíti a húst.
Jellemző tevékenységek
mechanikai úton vagy árammal levágja az állatot
eltávolítja a belső részeket, majd lefejti a húst a csontról
lefejti a bőrt, a zsírt, kiveszi a csontokat
félbevágja, majd kisebb darabokra aprítja
pácolással vagy füstöléssel tartósítja a húst
előkészíti a tőkehúst a bolti eladásra
felaprítja, hőkezeli, majd érleli és fűszerezi a húst a hentesárú elkészítéséhez
megfelelő méretre és formára vágja a húst
leméri és becsomagolja az árut
Körülmények
Munkakörnyezet
állandó helyen, zárt térben vagy nyitott csarnokokban dolgozik
gyakran hideg, vagy légkondicionáló által kezelt hőmérsékleten dolgozik
Egészségügyi tényezők
balesetveszély kések, fűrészek, szeletelőgépek, kezelésekor, valamint nagyobb súlyok mozgatásakor, emelésékor
fertőző betegség kizáró ok
túlnyomórészt álló munka (lábakon visszértágulatok kialakulásának veszélye)
Pszichikai tényezők
vér és szagok iránti érzékenység kizáró ok
Várható változások
Várható a piaci környezet változása.
Fokozódik a minőségorientált termelés.
Növekszik az élelmiszer biztonság.
Változnak az agrárszabályozások (EU-s, hazai).
Szigorodnak a környezetevédelmi előírások.
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
manuális képesség
matematikai képesség
térbeli tájékozódás
figyelem koncentráció
problémamegoldás
kreativitás
stressz tolerancia
alkalmazkodóképesség
pontosság, precizitás
szervezőkészség
önállóság
együttműködőképesség
empátia
felelősségvállalás
kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (80%)
(20%) Személyközpontú
Önálló (40%)
(60%) Csoportos
Irányító (30%)
(70%) Végrehajtó
Képzés
OKJ szakképesítések
Baromfifeldolgozó
Bélfeldolgozó
Csontozó munkás
Halfeldolgozó
Vágóhídi munkás
Bolti hentes
Szárazáru készítő
Húsipari termékgyártó
Juhminősítő
Sertésminősítő
Szarvasmarhaminősítő
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
(foglalkozás)
7111-00 - Húsfeldolgozó
(munkakör)
7111-01 - Állatbontó
(munkakör)
7111-02 - Állatkábító
(munkakör)
7111-03 - Állatszúró
(munkakör)
7111-04 - Baromfidaraboló
(munkakör)
7111-05 - Baromfibontó
(munkakör)
7111-06 - Baromfifeldolgozó
(munkakör)
7111-07 - Baromfikopasztó
(munkakör)
7111-08 - Belező, begyező
(munkakör)
7111-09 - Bélfeldolgozó
(munkakör)
7111-10 - Böllér
(munkakör)
7111-11 - Csirkemell-filéző
(munkakör)
7111-12 - Csirkepucoló
(munkakör)
7111-13 - Csontozó
(munkakör)
7111-14 - Disznósajtkészítő
(munkakör)
7111-15 - Élőfüggesztő (baromfifeldolgozás)
(munkakör)
7111-16 - Forrázó
(munkakör)
7111-17 - Halfeldolgozó
(munkakör)
7111-18 - Halhentes
(munkakör)
7111-19 - Haltisztító
(munkakör)
7111-20 - Hentes és mészáros
(munkakör)
7111-21 - Hús- és szalonnasózó, pácoló
(munkakör)
7111-22 - Húsaprító
(munkakör)
7111-23 - Húselőkészítő
(munkakör)
7111-24 - Húsfüstölő
(munkakör)
7111-25 - Húsipari termékgyártó
(munkakör)
7111-26 - Húsosztályozó
(munkakör)
7111-27 - Hús-sózó
(munkakör)
7111-28 - Húsvizsgáló
(munkakör)
7111-29 - Hússzeletelő
(munkakör)
7111-30 - Kézi csontozó (húsipari)
(munkakör)
7111-31 - Kolbászkészítő
(munkakör)
7111-32 - Kolbászpározó
(munkakör)
7111-33 - Májazó
(munkakör)
7111-34 - Mészáros
(munkakör)
7111-35 - Nyúlfeldolgozó
(munkakör)
7111-36 - Pácoló, fűszerező
(munkakör)
7111-37 - Pulykadaraboló
(munkakör)
7111-38 - Sertéscsontozó
(munkakör)
7111-39 - Sertésminősítő
(munkakör)
7111-40 - Sonkafőző
(munkakör)
7111-41 - Sonkatöltő
(munkakör)
7111-42 - Szalámitöltő
(munkakör)
7111-43 - Szalonnasózó
(munkakör)
7111-44 - Szárazáru készítő
(munkakör)
7111-45 - Tojásfeldolgozó
(munkakör)
7111-46 - Zúzapucoló
(munkakör)
7111-47 - Zsigerelő
(munkakör)
7111-48 - Zsírolvasztó
Rokon foglalkozások
(foglalkozás)
8111-00 - Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője
(munkakör)
8111-99 - Konzervipari automatagépcsoport-kezelő
(foglalkozás)
5112-00 - Vezető eladó
(foglalkozás)
6121-00 - Szarvasmarha-, ló-, sertés-, juhtartó és -tenyésztő
(foglalkozás)
6122-00 - Baromfitartó és -tenyésztő
(foglalkozás)
3213-00 - Építőipari szakmai irányító, felügyelő