Alapadatok | Megnevezés | gyümölcs- és zöldégfeldolgozó | FEOR-kód | 7112-00 | Elhelyezkedés a FEOR-ban | - (főcsoport) Ipari és építőipari foglalkozások
- (csoport) Élelmiszer-ipari foglalkozások
- (alcsoport) Élelmiszergyártók, -feldolgozók és -tartósítók
| | Bemutatás | Rövid leírás | A konzerv- és hűtőiparban tartósítja, konzerválja, vagy gyorsfagyasztja a gyümölcsöket és a zöldségféléket. | Jellemző tevékenységek | - átveszi és minőség szerint osztályozza a növényi eredetű nyersanyagokat,
- az alapanyagokról eltávolítja a szennyeződéseket,
- eltávolítja a felesleges részeket (pl. héjak, magvak, szárak),
- aprítással, szeleteléssel, zúzással vagy préseléssel feldolgozza a nyersanyagokat,
- a készülő élelmiszer jellégétől függően előkezeli (gőzöli, süti, főzi) a termékeket,
- az előkezelt anyagokat szűréssel, derítéssel, szárítással, savanyítással dolgozza fel,
- a konzerválással készülő termékeket csírátalanítja vagy konzerválószerekkel tartósítja,
- a fagyaszásra szánt termékeket természetes körülmények között hirtelen -30, -35 fokra lehűti,
- a tartósítással egyidejűleg az elkészült élelmiszereket fémdobozokba, üvegekbe, aluminíum- vagy műanyagfóliába csomagolja,
- mintát vesz a termékből a gyártás különböző szakaszaiban, a minősítés biztosítása érdekében,
- gondoskodik a gépi berendezések karbantartásáról, a kisebb hibák elhárításáról,
| | Körülmények | Munkakörnyezet | - jellemző módon a feldogozás főleg belső csarnokoban folyik, de végez kinti munkát is
- a munkavégzés többnyire piszkos, nyirkos
| Egészségügyi tényezők | - jó látás és színlátás szükséges
- jellemző a görnyedés, hajolás, guggolás, melynek következtében izület panaszok jelentkezhetnek
- a nyirkos, nedves környezet légúti és izületi panaszokat okozhat
| Pszichikai tényezők | | Várható változások | - Növekszik a fogyasztók minőség iránti elvárása.
- Fokozódik a nyersanyagok feldogozásának a köre..
- Új, környezetkímélő csomagolási módszerek jelenek meg.
- Emelkedik a hatósági-minőségi ellenőrzések száma.
- A termék eredetének és minőségének követhetősége mind inkább előtérbe kerül.
| | Foglalkozásjellemzők | Képességek szükségessége | - manuális képesség
- matematikai képesség
- térbeli tájékozódás
- figyelem koncentráció
- problémamegoldás
- kreativitás
- stressz tolerancia
- alkalmazkodóképesség
- pontosság, precizitás
- szervezőkészség
- önállóság
- együttműködőképesség
- empátia
- felelősségvállalás
- kommunikációs készség
| Jellemző munkamód | Tárgyias (80%) (20%) Személyközpontú Önálló (20%) (80%) Csoportos Irányító (20%) (80%) Végrehajtó | | | | Multimédia | Foglalkozás bemutató film | | | Képzés | OKJ szakképesítések | | Felsőoktatási szakok | | Korábbi szakképesítések | | | Munkakörök és rokon foglalkozások | Foglalkozás és munkakörei | | Rokon foglalkozások | | | |