Alapadatok | Megnevezés | Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó | FEOR-kód | 7113-00 | Elhelyezkedés a FEOR-ban | - (főcsoport) Ipari és építőipari foglalkozások
- (csoport) Élelmiszer-ipari foglalkozások
- (alcsoport) Élelmiszergyártók, -feldolgozók és -tartósítók
| | Bemutatás | Rövid leírás | A tejfeldolgozó üzembe beérkező alapanyagokat átveszi, szakszerűen kezeli és feldolgozza | Jellemző tevékenységek | - a tevékenységéhez előírt munkaruházatban felkészül a munkára, átveszi a munkaterületet
- mennyiségi és minőségi ellenőrzés után átveszi és előtárolja a beérkező tejet és egyéb alapanyagokat
- előkészíti az alapanyagokat: elvégzi a tisztítást, fölözést, fertőtlenítést, a zsírtartalom beállítását
- előkészíti a gépeket, berendezéseket, ellenőrzi a működőképességüket
- hőkezeli (pasztőrözés, hűtés), homogénezi a tejet, tejszínt, tej alapú készítményeket
- recept szerint bekeveri a termék jellegének megfelelő alapanyagokat, a szükséges kultúrát, az ízesítő és egyéb adalékanyagokat, az oltóenzimet
- beállítja, ellenőrzi és felügyeli a termékek, illeteve a működés paramétereit
- kiszereli a fogyasztói tejet és tejszínt, valamint hőkezelt tejből ízesítőanyagok hozzáadásával tejitalokat állít elő (pl. kakaó, csokoládés tej, stb.)
- tejszínből vajat, vajféleségeket készít, melynek során a tejszínt hőkezeli, lehűti, érleli és kiköpüli, íróleválasztást végez, illetve szükség szerint elvégzi az alapanyagok darálását
- savanyított tejtermékeket gyárt (tejföl, kefír, joghurt stb.), a pasztőrözött tej beoltásával, alvasztásával, és poharazásával
- sajtot, sajtféleségeket állít elő: kezeli, beoltja a sajttejet, melegíti, feldolgozza, préseli a tejalvadékot, eltávolítja a savót és a sajt jellegének megfelelően érleli, sózza a sajtot
- az ömlesztett sajt gyártása során összeállítja az alapanyagokat, aprítást, ömlesztést végez
- túrót, túrókészítményeket, valamint sűrítményeket, porított termékeket állít elő
- adagolja, csomagolja (zacskóba, dobozba, műanyag pohárba, stb.), mérlegeli a különféle termékeket
- érzékszervi vagy laboratóriumi ellenőrzést, minőségbiztosítási, minőségellenőrzési és minőségszabályozási feladatokat végez
- raktározási hőmérsékletre hűti a termékeket
- a szakosított tárolókba irányítja az átvett anyagokat, illetve a kész termékeket átadja a raktárnak tárolásra
- betartja és betartatja a technológiai és higiéniai előírásokat, a munka- és környezetvédelmi szabályokat
- adminisztrációt végez: ellenőrzi a beérkező szállítmány kísérő iratait, a gyártás során kitölti az előírt és rendszeresített dokumentumokat
- elvégzi az egyszerűbb karbantartási munkákat a tej, a gőz és a meleg víz helyes áramlásának biztosítása érdekében
| | Körülmények | Munkakörnyezet | - Ezen a munkaterületen legjellemzőbb a nagyüzemi foglalkoztatás, melynek során gyártási környezetben, zárt üzemcsarnokban, (bizonyos lágysajt gyártási technológiáktól eltekintve) a különböző termékeket zártrendszerű berendezésekben állítja elő.
- A munkát szigorú higiéniai és technológiai előírások szabályozzák.
- Bizonyos munkaterületeken nedves, nyirkos üzemben dolgoznak, a termelési folyamatok során gyakori a nagy hőség, a magas páratartalom.
- Gyártókörnyezetben a gépek, gyártósorok működéséből adódóan zajártalom lehetséges.
| Egészségügyi tényezők | - álló és hajlott testhelyzetben végezhető, gyakori helyváltoztatással járó közepesen nehéz fizikai munka
- a sok állás fokozottan igénybe veszi a lábakat, gyakori a visszértágulat kialakulása
- alapvető követelmény a személyi és tárgyi higiénia és a tisztaság megtartása
- az érzékszervek fokozott jelentőséggel bírnak (főként a szaglás, ízlelés, színérzékelés és látásélesség)
- baleseti és munkaártalmak lehetnek: a magas hőmérsékletű készülék falai okozta égés, forrázás, elcsúszás, vegyi anyagok helytelen használatából eredő sérülések
- a fertőző betegség és a vegyszer vagy ételallergia kizáró ok minden munkaterületen
| Pszichikai tényezők | - az időkényszer keretei között, gyártósor mellett végzett munka pszichés terheléssel jár
- a sokféle, párhuzamos munkafolyamat és a szigorú minőségi eláírásoknak való megfelelés miatt fokozott a pszichés megterhelés
- a termelési területen a több műszakos munkarendhez igazodó alvási ciklus jellemző
- egyes munkafázisokat, tevékenységeket meghatározott időpontokban, pontosan kell elvégezni, ami a kötöttségekhez való alkalmazkodást igényel
- az egysíkú munkafázisok ismétlése jó monotóniatűrést igényel
| Várható változások | - A tejipar, sok más területhez hasonlóan gyors ütemben automatizálódik, így a szakma egyre jobban a gépek kezelésére szorítkozik, a gépek lassan felváltják az emberi munkaerőt.
- A szakma képviselőivel szemben elvárássá válik, hogy képesek legyenek számítógép-vezérelt gépsorok üzemeltetésére illetve, automatizált berendezések üzemeltetésére, működtetésére.
- A jövőben a szakosított tej-, tejtermékgyártó technológiák fokozott kiépülésének következtében a felmerülő igények legfontosabbika az automatizált termelési rendszerek gépeinek kezelése és javítása lesz.
- A magyar tejtermékek európai színvonalúak, és jelentős exportbevételt hoznak az országnak, de az ágazatban komoly árnövekedéssel nem lehet számolni, mivel hazánkban a tejből túltermelés van.
- A szakmában elhelyezkedni kívánók lehetőségei a jövőben csökkennek, amit az Európai Unió élelmiszeripari politikája, a tej-, tejtermék-, sajt-gyártásra, valamint a kereskedelemre vonatkozó rendeletek, az exportra szánható mennyiségek is befolyásolnak.
- A tej és tejtermékgyártásra terén is várható a speciális termékek készítésének elterjedése.
| | Foglalkozásjellemzők | Képességek szükségessége | - manuális képesség
- matematikai képesség
- térbeli tájékozódás
- figyelem koncentráció
- problémamegoldás
- kreativitás
- stressz tolerancia
- alkalmazkodóképesség
- pontosság, precizitás
- szervezőkészség
- önállóság
- együttműködőképesség
- empátia
- felelősségvállalás
- kommunikációs készség
| Jellemző munkamód | Tárgyias (90%) (10%) Személyközpontú Önálló (70%) (30%) Csoportos Irányító (10%) (90%) Végrehajtó | | | | Multimédia | Foglalkozás bemutató film | | | Képzés | OKJ szakképesítések | | Felsőoktatási szakok | | Korábbi szakképesítések | | | Érdekességek | A foglalkozáshoz tartozó érdekességek | | | Munkakörök és rokon foglalkozások | Foglalkozás és munkakörei | | Rokon foglalkozások | | | |