Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó - (FEOR 7113-00) Foglalkozás
Alapadatok
Megnevezés Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó
FEOR-kód 7113-00
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Ipari és építőipari foglalkozások
  • (csoport) Élelmiszer-ipari foglalkozások
  • (alcsoport) Élelmiszergyártók, -feldolgozók és -tartósítók
Bemutatás
Rövid leírás A tejfeldolgozó üzembe beérkező alapanyagokat átveszi, szakszerűen kezeli és feldolgozza
Jellemző tevékenységek
  • a tevékenységéhez előírt munkaruházatban felkészül a munkára, átveszi a munkaterületet
  • mennyiségi és minőségi ellenőrzés után átveszi és előtárolja a beérkező tejet és egyéb alapanyagokat
  • előkészíti az alapanyagokat: elvégzi a tisztítást, fölözést, fertőtlenítést, a zsírtartalom beállítását
  • előkészíti a gépeket, berendezéseket, ellenőrzi a működőképességüket
  • hőkezeli (pasztőrözés, hűtés), homogénezi a tejet, tejszínt, tej alapú készítményeket
  • recept szerint bekeveri a termék jellegének megfelelő alapanyagokat, a szükséges kultúrát, az ízesítő és egyéb adalékanyagokat, az oltóenzimet
  • beállítja, ellenőrzi és felügyeli a termékek, illeteve a működés paramétereit
  • kiszereli a fogyasztói tejet és tejszínt, valamint hőkezelt tejből ízesítőanyagok hozzáadásával tejitalokat állít elő (pl. kakaó, csokoládés tej, stb.)
  • tejszínből vajat, vajféleségeket készít, melynek során a tejszínt hőkezeli, lehűti, érleli és kiköpüli, íróleválasztást végez, illetve szükség szerint elvégzi az alapanyagok darálását
  • savanyított tejtermékeket gyárt (tejföl, kefír, joghurt stb.), a pasztőrözött tej beoltásával, alvasztásával, és poharazásával
  • sajtot, sajtféleségeket állít elő: kezeli, beoltja a sajttejet, melegíti, feldolgozza, préseli a tejalvadékot, eltávolítja a savót és a sajt jellegének megfelelően érleli, sózza a sajtot
  • az ömlesztett sajt gyártása során összeállítja az alapanyagokat, aprítást, ömlesztést végez
  • túrót, túrókészítményeket, valamint sűrítményeket, porított termékeket állít elő
  • adagolja, csomagolja (zacskóba, dobozba, műanyag pohárba, stb.), mérlegeli a különféle termékeket
  • érzékszervi vagy laboratóriumi ellenőrzést, minőségbiztosítási, minőségellenőrzési és minőségszabályozási feladatokat végez
  • raktározási hőmérsékletre hűti a termékeket
  • a szakosított tárolókba irányítja az átvett anyagokat, illetve a kész termékeket átadja a raktárnak tárolásra
  • betartja és betartatja a technológiai és higiéniai előírásokat, a munka- és környezetvédelmi szabályokat
  • adminisztrációt végez: ellenőrzi a beérkező szállítmány kísérő iratait, a gyártás során kitölti az előírt és rendszeresített dokumentumokat
  • elvégzi az egyszerűbb karbantartási munkákat a tej, a gőz és a meleg víz helyes áramlásának biztosítása érdekében
Körülmények
Munkakörnyezet
  • Ezen a munkaterületen legjellemzőbb a nagyüzemi foglalkoztatás, melynek során gyártási környezetben, zárt üzemcsarnokban, (bizonyos lágysajt gyártási technológiáktól eltekintve) a különböző termékeket zártrendszerű berendezésekben állítja elő.
  • A munkát szigorú higiéniai és technológiai előírások szabályozzák.
  • Bizonyos munkaterületeken nedves, nyirkos üzemben dolgoznak, a termelési folyamatok során gyakori a nagy hőség, a magas páratartalom.
  • Gyártókörnyezetben a gépek, gyártósorok működéséből adódóan zajártalom lehetséges.
Egészségügyi tényezők
  • álló és hajlott testhelyzetben végezhető, gyakori helyváltoztatással járó közepesen nehéz fizikai munka
  • a sok állás fokozottan igénybe veszi a lábakat, gyakori a visszértágulat kialakulása
  • alapvető követelmény a személyi és tárgyi higiénia és a tisztaság megtartása
  • az érzékszervek fokozott jelentőséggel bírnak (főként a szaglás, ízlelés, színérzékelés és látásélesség)
  • baleseti és munkaártalmak lehetnek: a magas hőmérsékletű készülék falai okozta égés, forrázás, elcsúszás, vegyi anyagok helytelen használatából eredő sérülések
  • a fertőző betegség és a vegyszer vagy ételallergia kizáró ok minden munkaterületen
Pszichikai tényezők
  • az időkényszer keretei között, gyártósor mellett végzett munka pszichés terheléssel jár
  • a sokféle, párhuzamos munkafolyamat és a szigorú minőségi eláírásoknak való megfelelés miatt fokozott a pszichés megterhelés
  • a termelési területen a több műszakos munkarendhez igazodó alvási ciklus jellemző
  • egyes munkafázisokat, tevékenységeket meghatározott időpontokban, pontosan kell elvégezni, ami a kötöttségekhez való alkalmazkodást igényel
  • az egysíkú munkafázisok ismétlése jó monotóniatűrést igényel
Várható változások
  • A tejipar, sok más területhez hasonlóan gyors ütemben automatizálódik, így a szakma egyre jobban a gépek kezelésére szorítkozik, a gépek lassan felváltják az emberi munkaerőt.
  • A szakma képviselőivel szemben elvárássá válik, hogy képesek legyenek számítógép-vezérelt gépsorok üzemeltetésére illetve, automatizált berendezések üzemeltetésére, működtetésére.
  • A jövőben a szakosított tej-, tejtermékgyártó technológiák fokozott kiépülésének következtében a felmerülő igények legfontosabbika az automatizált termelési rendszerek gépeinek kezelése és javítása lesz.
  • A magyar tejtermékek európai színvonalúak, és jelentős exportbevételt hoznak az országnak, de az ágazatban komoly árnövekedéssel nem lehet számolni, mivel hazánkban a tejből túltermelés van.
  • A szakmában elhelyezkedni kívánók lehetőségei a jövőben csökkennek, amit az Európai Unió élelmiszeripari politikája, a tej-, tejtermék-, sajt-gyártásra, valamint a kereskedelemre vonatkozó rendeletek, az exportra szánható mennyiségek is befolyásolnak.
  • A tej és tejtermékgyártásra terén is várható a speciális termékek készítésének elterjedése.
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (90%)
(10%) Személyközpontú
Önálló (70%)
(30%) Csoportos
Irányító (10%)
(90%) Végrehajtó
Multimédia
Foglalkozás bemutató film
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Érdekességek
A foglalkozáshoz tartozó érdekességek
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások