Alapadatok | Megnevezés | pék, finompékárú és édesipari termékgyártó | FEOR-kód | 7114-00 | Elhelyezkedés a FEOR-ban | - (főcsoport) Ipari és építőipari foglalkozások
- (csoport) Élelmiszer-ipari foglalkozások
- (alcsoport) Élelmiszergyártók, -feldolgozók és -tartósítók
| | Bemutatás | Rövid leírás | A kis-, közép- és nagyüzemekben kenyérféleségeket, péksüteményeket, cukráskészítményeket állít elő. | Jellemző tevékenységek | - a nyersanyagokat átveszi, tárolja és előkészíti
- a lisztet kézzel vagy géppel szitálja, a többi alapanyagokat felodja
- az előkészített nyersanyagokat összekeveri és kézi vagy gépi dagasztással tésztává gyúrja
- az érett, egy tömegben lévő tésztát darabokra osztja, a formáját a terméknek megfelelően alakítja (gömbölyítés, fonás, sodrás, hosszfomázás, stb.)
- kézzel vagy kézi működtetésű gépekkel dolgozik
- a megformált tésztadarabokat kirakja a megfelelő eszközökbe (szakajtó, kelesztőláda, kelesztőlemez, kelesztőkemence, stb.)
- figyelemmel kíséri a kelesztést, elvégzi a nedvesítést
- a nyerstésztát megsüti a különböző kemencékben
- a kemencéből kikerült termékeket előkészíti hűtésre, csomagolásra, tárolásra vagy elszállítására
| | Körülmények | Munkakörnyezet | - zárt kisebb helyiségben, vagy nagyobb műhelyekben dolgozik
- zárt, lisztporos, meleg munkahely,
| Egészségügyi tényezők | - fontos a karok, kezek, ujjak használata
- jellemző az emelés, cipelés,
- balesetveszély jelentkezik a csúszós padozat, a magas hőmérsékletű kemencék, a gőzök miatt
| Pszichikai tényezők | - a rendszeres korai kelés megszokása
- figyelemkoncetrációt igénylő munka
| Várható változások | - A számítógépes technológia és az automatizálás várhatóan tovább fejlődik.
- Szükséges lesz a szakember továbbképzés.
- Az EU-s minőségi előírások befolyásolják az iparágat.
- Fokozott figyelmet kell fordítani a munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokra.
- Az egészséges táplálkozás iránti igény növekedése miatt várható a gyártmányfejlesztés, a termékbővítés.
- Az iparág létjogosultsága hosszú ideig fennmarad.
| | Foglalkozásjellemzők | Képességek szükségessége | - manuális képesség
- matematikai képesség
- térbeli tájékozódás
- figyelem koncentráció
- problémamegoldás
- kreativitás
- stressz tolerancia
- alkalmazkodóképesség
- pontosság, precizitás
- szervezőkészség
- önállóság
- együttműködőképesség
- empátia
- felelősségvállalás
- kommunikációs készség
| Jellemző munkamód | Tárgyias (80%) (20%) Személyközpontú Önálló (70%) (30%) Csoportos Irányító (40%) (60%) Végrehajtó | | | | Multimédia | Foglalkozás bemutató film | | Foglalkozás bemutató mappa | | | Képzés | OKJ szakképesítések | | Felsőoktatási szakok | | Korábbi szakképesítések | | | Érdekességek | A foglalkozáshoz tartozó érdekességek | | | Munkakörök és rokon foglalkozások | Foglalkozás és munkakörei | | Rokon foglalkozások | | | |