Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

pék, finompékárú és édesipari termékgyártó - (FEOR 7114-00) Foglalkozás
Alapadatok
Megnevezés pék, finompékárú és édesipari termékgyártó
FEOR-kód 7114-00
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Ipari és építőipari foglalkozások
  • (csoport) Élelmiszer-ipari foglalkozások
  • (alcsoport) Élelmiszergyártók, -feldolgozók és -tartósítók
Bemutatás
Rövid leírás A kis-, közép- és nagyüzemekben kenyérféleségeket, péksüteményeket, cukráskészítményeket állít elő.
Jellemző tevékenységek
  • a nyersanyagokat átveszi, tárolja és előkészíti
  • a lisztet kézzel vagy géppel szitálja, a többi alapanyagokat felodja
  • az előkészített nyersanyagokat összekeveri és kézi vagy gépi dagasztással tésztává gyúrja
  • az érett, egy tömegben lévő tésztát darabokra osztja, a formáját a terméknek megfelelően alakítja (gömbölyítés, fonás, sodrás, hosszfomázás, stb.)
  • kézzel vagy kézi működtetésű gépekkel dolgozik
  • a megformált tésztadarabokat kirakja a megfelelő eszközökbe (szakajtó, kelesztőláda, kelesztőlemez, kelesztőkemence, stb.)
  • figyelemmel kíséri a kelesztést, elvégzi a nedvesítést
  • a nyerstésztát megsüti a különböző kemencékben
  • a kemencéből kikerült termékeket előkészíti hűtésre, csomagolásra, tárolásra vagy elszállítására
Körülmények
Munkakörnyezet
  • zárt kisebb helyiségben, vagy nagyobb műhelyekben dolgozik
  • zárt, lisztporos, meleg munkahely,
Egészségügyi tényezők
  • fontos a karok, kezek, ujjak használata
  • jellemző az emelés, cipelés,
  • balesetveszély jelentkezik a csúszós padozat, a magas hőmérsékletű kemencék, a gőzök miatt
Pszichikai tényezők
  • a rendszeres korai kelés megszokása
  • figyelemkoncetrációt igénylő munka
Várható változások
  • A számítógépes technológia és az automatizálás várhatóan tovább fejlődik.
  • Szükséges lesz a szakember továbbképzés.
  • Az EU-s minőségi előírások befolyásolják az iparágat.
  • Fokozott figyelmet kell fordítani a munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokra.
  • Az egészséges táplálkozás iránti igény növekedése miatt várható a gyártmányfejlesztés, a termékbővítés.
  • Az iparág létjogosultsága hosszú ideig fennmarad.
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (80%)
(20%) Személyközpontú
Önálló (70%)
(30%) Csoportos
Irányító (40%)
(60%) Végrehajtó
Multimédia
Foglalkozás bemutató film
Foglalkozás bemutató mappa
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Érdekességek
A foglalkozáshoz tartozó érdekességek
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások