Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

élelmiszer-, italgyártó gép kezelője - (FEOR 8111-00) Foglalkozás
Alapadatok
Megnevezés élelmiszer-, italgyártó gép kezelője
FEOR-kód 8111-00
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Gépkezelők, összeszerelők, járművezetők
  • (csoport) Feldolgozóipari gépek kezelői
  • (alcsoport) Élelmiszer-, ital-, dohánygyártó gépek kezelői
Bemutatás
Rövid leírás Beállítja, üzemelteti, kiszolgálja és felügyeli az élelmiszerek gyártásához és a kapcsolódó termékek előállításához szükséges gépeket, gépsorokat. Gondoskodik a karbantartásukról és javításukról.
Jellemző tevékenységek
  • a berendezéseket előkészíti és feltölti a termelésre
  • a technológiai előírások és kezelési utasítások betartása alapján üzemelteti a berendezéseket
  • beállítja és alapanyaggal látja el a gépeket, berendezéseket
  • elvégzi a termékváltáshoz szükséges feladatokat
  • elvégzi a gyártási technológia jól körülhatárolt, változatos részfeladatait
  • a rábízott gépeket, berendezéseket ápolja, tisztítja, fertőtleníti
  • felügyeli a rábízott berendezések működését, elvégzi a szükséges beavatkozásokat
  • elhárítja a gyártás során felmerülő egyszerűbb hibákat
  • tisztítja és olajozza a gépet
  • részt vesz a gépek, berendezések időszaki leállításában, majd az ezt követő karbantartási feladatokban
Körülmények
Munkakörnyezet
  • főleg zárt helyiségben, nagy csarnokokban dolgozik
  • gépek, gépsorok között dolgozik
Egészségügyi tényezők
  • fontos a karok, kezek, ujjak használata
  • a zaj, rázkódás, nedvesség kihat az egészségi állapotra
Pszichikai tényezők
  • fokozott figyelem koncentrációt igényel
Várható változások
  • A számítógépes technológia várhatóan tovább fejlődik ezen a területen is.
  • Várható az automatizálási és folyamatirányítási rendszer korszerűsítése.
  • Az EU-s minőségi előírások és az azokhoz való igazodás befolyásolja az iparág fejlődését.
  • Fokozott figyelmet kell fordítani a környezetvédelmi előírások betartására.
  • Bővülnek az élelmiszeripari termékek minőségbiztonsági előírásai.
  • Folyamatos és rendszeres szakmai továbbképzések várhatóak.
  • A versenyképesség megőrzésében fontos szempont a esztétikai megjelenés, mely ezt az iparágat is befolyásolja.
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (20%)
(80%) Személyközpontú
Önálló (60%)
(40%) Csoportos
Irányító (70%)
(30%) Végrehajtó
Multimédia
Foglalkozás bemutató film
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Érdekességek
A foglalkozáshoz tartozó érdekességek
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások