Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

Söripari gépkezelő - (FEOR 8111-99) Munkakör
Alapadatok
Megnevezés Söripari gépkezelő
FEOR-kód 8111-99
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Gépkezelők, összeszerelők, járművezetők
  • (csoport) Feldolgozóipari gépek kezelői
  • (alcsoport) Élelmiszer-, ital-, dohánygyártó gépek kezelői
Bemutatás
Rövid leírás Átveszi a sör gyártásához szükséges alapanyagokat (sörárpa, kukorica, rizs, komló, cukor) és a gyártási részfolyamatok során, különböző technikai berendezésekkel és gyártástechnológiával malátát majd sörlevet állít elő.A sörlevet főzi, hűti, erjeszti, érleli, szűri, és végül a kész terméket különböző kiszerelési egységbe csomagolja.
Jellemző tevékenységek
  • ellenőrzi a műszak átvételekor a gépek- és berendezések műszaki állapotát és a beérkező nyersanyagokat
  • elvégzi az alapméréseket, minősítéseket
  • kezeli, működteti a sörgyártás során használatos gépeket, berendezéseket, eszközöket
  • ellenőrzi az automatikusan vezérelt főzési folyamatokat, a berendezések működését
  • előkészíti az árpát áztatással, csíráztatással
  • szárítja a zöldmalátát szétterítéssel és meleglevegős átfuvatással
  • összekeveri vízzel a száraz, aprított malátát
  • összefőzi cefrévé a malátát, a vizet, az élesztőt, illetve a pótanyagokat
  • komlóval ízesíti a cefrét
  • élesztővel keverve erjeszti (főerjesztés) a sörlevet
  • kezeli (hűti) a forró sörlevet
  • szűrést végez, lefejti az új sört az élesztő-üledékről
  • ászok pincében utóerjeszti, pasztörizálja a sört
  • stabilizálja a sört, beállítva a fizikai, kémiai jellemzőit
  • minősíti a malátát, illetve a kész sört érzékszervileg
  • sört fejt (palackba, dobozba vagy hordóba)
  • azonosítóval látja el a kiszerelési formát
  • alkalmazza a higiéniai előírásokat (HACCP előírásait), az előírt tisztítási és fertőtlenítési munkák és a gyártás során
  • dokumentálja a gyártást pl.: gépnaplóban, gyártmány-lapon, főzési-, szűrési naplóban
  • betartja a munka-, tűz- és környezetvédelmi, higiéniai ellőírásokat
Körülmények
Munkakörnyezet
  • Többnyire közép és nagyvállalkozásokban, zárt üzemrészekben, csarnokokban dolgoznak.
  • Jellemzően napi nyolc órás időben, de több műszakban dolgoznak.
  • A higiénikus munkaruházat, védő-eszközök, a személyi higiéniai követelményekben előírtak alkalmazása kötelező.
  • A munkavégzés gyakran mesterséges megvilágítás mellett, nedves, nyirkos belső térben folyik.
  • Dolgozhatnak temperált, fűtött helyiségekben (sokszor nagy páratartalomban), vagy hűtött helyiségekben is (pl. az erjesztőpincében).
Egészségügyi tényezők
  • mozgássérültek, fogyatékkal élők nem láthatják el
  • kizáró ok a por- és vegyszerallergia, a klausztrofóbia
  • közepesen nehéz fizikai munka, melyet a karok, a kéz, az ujjak használatával kell végezni
  • néha szerepe van az egyensúlyérzéknek és az ép érzékszerveknek
  • a jelentős hőmérsékleti változások, a hideg és meleg levegő változásai megviselik a szervezetet
  • baleseti veszélyt jelent: a magas hőmérsékletű készülékeknél a forrázás, égés, a nagy berendezéseket körülvevő lépcsőkön való elcsúszás, leesés
  • egészségre ártalmat jelenthet a magvak őrlése közben keletkezett por, valamint az erjedéskor keletkező széndioxid gáz
  • a fertőtlenítő- és tisztítószerek, a gabonapor károsan befolyásolhatják a bőrt és a légzőutakat
  • jellemző a huzamos járkálás és állás, ami viszonylag jelentős terhelést ró a lábakra (gyakran kell lépcsőkön járni)
  • időnként hajlott, görnyedt testhelyzetben kell dolgozni
Pszichikai tényezők
  • az egyre nagyobb automatizáltság sokszor monoton munkát idéz elő
  • az előírások betartása, és a szükséges precíz munkavégzés pszichikai terhet jelenthet
  • sokszor komoly anyagi felelősség is terhelheti, ami jelentős idegrendszeri megterheléssel járhat
Várható változások
  • A szakma egyre jobban automatizálódik, így a jövőben a gépek, berendezések megfelelő kezeléséhez egyre nagyobb szakértelemre lesz szükség, elvárássá válik, a számítógépvezérelt gépsorok üzemeltetése, működtetése.
  • A betanított munkásokat szakképzett dolgozók váltják fel a jövőben.
  • A sörfogyasztás mértéke, a fogyasztók informáltsága, a házi sörfőzdék száma nő ugyan, de a sörpiacon jelen lévő gyenge minőségű, kommersz sörök részaránya nem csökken.
  • Az EU csatlakozással a belső vámhatárok megszűntek, az olcsó német és cseh importsörök komoly versenytársai lettek a magyarországi gyártóknak, és nőtt a túlkínálat a piacon.
  • A fokozatos hazai minőségjavulás növeli a fogyasztók márkahűségét és az árverseny is pozitívan hat a fogyasztók vásárlási kedvére.
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (90%)
(10%) Személyközpontú
Önálló (60%)
(40%) Csoportos
Irányító (0%)
(100%) Végrehajtó
Multimédia
Foglalkozás bemutató film
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Érdekességek
A foglalkozáshoz tartozó érdekességek
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások