Alapadatok | Megnevezés | Söripari gépkezelő | FEOR-kód | 8111-99 | Elhelyezkedés a FEOR-ban | - (főcsoport) Gépkezelők, összeszerelők, járművezetők
- (csoport) Feldolgozóipari gépek kezelői
- (alcsoport) Élelmiszer-, ital-, dohánygyártó gépek kezelői
| | Bemutatás | Rövid leírás | Átveszi a sör gyártásához szükséges alapanyagokat (sörárpa, kukorica, rizs, komló, cukor) és a gyártási részfolyamatok során, különböző technikai berendezésekkel és gyártástechnológiával malátát majd sörlevet állít elő.A sörlevet főzi, hűti, erjeszti, érleli, szűri, és végül a kész terméket különböző kiszerelési egységbe csomagolja. | Jellemző tevékenységek | - ellenőrzi a műszak átvételekor a gépek- és berendezések műszaki állapotát és a beérkező nyersanyagokat
- elvégzi az alapméréseket, minősítéseket
- kezeli, működteti a sörgyártás során használatos gépeket, berendezéseket, eszközöket
- ellenőrzi az automatikusan vezérelt főzési folyamatokat, a berendezések működését
- előkészíti az árpát áztatással, csíráztatással
- szárítja a zöldmalátát szétterítéssel és meleglevegős átfuvatással
- összekeveri vízzel a száraz, aprított malátát
- összefőzi cefrévé a malátát, a vizet, az élesztőt, illetve a pótanyagokat
- komlóval ízesíti a cefrét
- élesztővel keverve erjeszti (főerjesztés) a sörlevet
- kezeli (hűti) a forró sörlevet
- szűrést végez, lefejti az új sört az élesztő-üledékről
- ászok pincében utóerjeszti, pasztörizálja a sört
- stabilizálja a sört, beállítva a fizikai, kémiai jellemzőit
- minősíti a malátát, illetve a kész sört érzékszervileg
- sört fejt (palackba, dobozba vagy hordóba)
- azonosítóval látja el a kiszerelési formát
- alkalmazza a higiéniai előírásokat (HACCP előírásait), az előírt tisztítási és fertőtlenítési munkák és a gyártás során
- dokumentálja a gyártást pl.: gépnaplóban, gyártmány-lapon, főzési-, szűrési naplóban
- betartja a munka-, tűz- és környezetvédelmi, higiéniai ellőírásokat
| | Körülmények | Munkakörnyezet | - Többnyire közép és nagyvállalkozásokban, zárt üzemrészekben, csarnokokban dolgoznak.
- Jellemzően napi nyolc órás időben, de több műszakban dolgoznak.
- A higiénikus munkaruházat, védő-eszközök, a személyi higiéniai követelményekben előírtak alkalmazása kötelező.
- A munkavégzés gyakran mesterséges megvilágítás mellett, nedves, nyirkos belső térben folyik.
- Dolgozhatnak temperált, fűtött helyiségekben (sokszor nagy páratartalomban), vagy hűtött helyiségekben is (pl. az erjesztőpincében).
| Egészségügyi tényezők | - mozgássérültek, fogyatékkal élők nem láthatják el
- kizáró ok a por- és vegyszerallergia, a klausztrofóbia
- közepesen nehéz fizikai munka, melyet a karok, a kéz, az ujjak használatával kell végezni
- néha szerepe van az egyensúlyérzéknek és az ép érzékszerveknek
- a jelentős hőmérsékleti változások, a hideg és meleg levegő változásai megviselik a szervezetet
- baleseti veszélyt jelent: a magas hőmérsékletű készülékeknél a forrázás, égés, a nagy berendezéseket körülvevő lépcsőkön való elcsúszás, leesés
- egészségre ártalmat jelenthet a magvak őrlése közben keletkezett por, valamint az erjedéskor keletkező széndioxid gáz
- a fertőtlenítő- és tisztítószerek, a gabonapor károsan befolyásolhatják a bőrt és a légzőutakat
- jellemző a huzamos járkálás és állás, ami viszonylag jelentős terhelést ró a lábakra (gyakran kell lépcsőkön járni)
- időnként hajlott, görnyedt testhelyzetben kell dolgozni
| Pszichikai tényezők | - az egyre nagyobb automatizáltság sokszor monoton munkát idéz elő
- az előírások betartása, és a szükséges precíz munkavégzés pszichikai terhet jelenthet
- sokszor komoly anyagi felelősség is terhelheti, ami jelentős idegrendszeri megterheléssel járhat
| Várható változások | - A szakma egyre jobban automatizálódik, így a jövőben a gépek, berendezések megfelelő kezeléséhez egyre nagyobb szakértelemre lesz szükség, elvárássá válik, a számítógépvezérelt gépsorok üzemeltetése, működtetése.
- A betanított munkásokat szakképzett dolgozók váltják fel a jövőben.
- A sörfogyasztás mértéke, a fogyasztók informáltsága, a házi sörfőzdék száma nő ugyan, de a sörpiacon jelen lévő gyenge minőségű, kommersz sörök részaránya nem csökken.
- Az EU csatlakozással a belső vámhatárok megszűntek, az olcsó német és cseh importsörök komoly versenytársai lettek a magyarországi gyártóknak, és nőtt a túlkínálat a piacon.
- A fokozatos hazai minőségjavulás növeli a fogyasztók márkahűségét és az árverseny is pozitívan hat a fogyasztók vásárlási kedvére.
| | Foglalkozásjellemzők | Képességek szükségessége | - manuális képesség
- matematikai képesség
- térbeli tájékozódás
- figyelem koncentráció
- problémamegoldás
- kreativitás
- stressz tolerancia
- alkalmazkodóképesség
- pontosság, precizitás
- szervezőkészség
- önállóság
- együttműködőképesség
- empátia
- felelősségvállalás
- kommunikációs készség
| Jellemző munkamód | Tárgyias (90%) (10%) Személyközpontú Önálló (60%) (40%) Csoportos Irányító (0%) (100%) Végrehajtó | | | | Multimédia | Foglalkozás bemutató film | | | Képzés | OKJ szakképesítések | | Felsőoktatási szakok | | Korábbi szakképesítések | | | Érdekességek | A foglalkozáshoz tartozó érdekességek | | | Munkakörök és rokon foglalkozások | Foglalkozás és munkakörei | | Rokon foglalkozások | | | |