Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

Konyhai kisegítő - (FEOR 9236-00) Foglalkozás
Alapadatok
Megnevezés Konyhai kisegítő
FEOR-kód 9236-00
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Szakképzettséget nem igénylő (egyszerű) foglalkozások
  • (csoport) Egyszerű szolgáltatási, szállítási és hasonló foglalkozások
  • (alcsoport) Egyéb egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozások
Bemutatás
Rövid leírás Kitakarítja a konyhát, segédkezik a konyhai munkákban, elmosogatja a konyhaedényeket.
Jellemző tevékenységek
  • a konyha kövezetét felsöpri és felmossa
  • a munkafelületeket, falakat, gépeket, berendezéseket lemossa
  • a szemetesedényeket kiüríti és kimossa
  • az edényeket elmosogatja
  • a takarításhoz különféle vegyszereket használ
  • a nyersanyagokat és eszközöket behordja a munkaterületre
  • megtisztítja az alapanyagokat
  • feldarabolja és főzésre előkészíti az alapanyagokat
  • a szakács utasításait követve segít a főzésben
  • elvégzi vagy közreműködik a terítésben
  • közreműködik az ételek kiosztásában
  • a tányérokat, edényeket, ételmaradékokat összegyűjti
  • betartja az utasításokat
  • együttműködik a séffel, szakáccsal és felszolgálóval
Körülmények
Munkakörnyezet
  • A munkavégzés helyszíne a konyha vagy a raktár.
  • A munkahét a változó beosztás szerinti, előfordulhat akár folyamatos műszak is.
  • Általában több műszakos munkarendben dolgozik, délelőtt-től akár késő éjszakáig.
  • A munkavégzés sok mozgással jár.
  • Állandó helyszínen, zárt helyen dolgoznak.
  • Munkaruha viselése kötelező.
Egészségügyi tényezők
  • a munkavégzés nehéz fizikai igénybevétellel jár
  • jellemző fizikai tevékenységek az állás, gyaloglás, emelés, cipelés, hajlongás, görnyedés
  • a munkaidő túlnyomó részében a kéz és a karok használata jellemző
  • a konyhai munkakörnyezet - gépek, éles kések, forró tárgyak - balesetveszélyt jelenthet
  • a takarításhoz használt vegyszerek károsíthatják a légzőszerveket vagy bőrirritációt okozhatnak
  • a munkaterületre jellemző az állandó magas hőmérséklet, gőzős, nedves levegő
  • a raktár és a hűtőkamra hőmérséklete a konyhai hőmérséklethez képest jelentősen alacsonyabb
Pszichikai tényezők
  • elvárt a gyors munkavégzés
  • folyamatosan utasításokat kell követni
  • a hosszított munkaidő feszültséget, stresszt okozhat
Várható változások
  • Az Európai Uniós normákat be kell tartani a környezetvédelem illetve élelmiszerbiztonság területén.
  • A foglalkoztatási hajlandóság egyenes arányban nő a jóléti társadalom erősödésével.
  • Szelektív hulladékkezelés elterjedése várható.
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (80%)
(20%) Személyközpontú
Önálló (20%)
(80%) Csoportos
Irányító (0%)
(100%) Végrehajtó
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Érdekességek
A foglalkozáshoz tartozó érdekességek
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások