Hogyan használd? Klikkelj! A Foglalkozásajánló működése

Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint) Foglalkozáskereső (FEOR 08 szerint)

Élelmiszer-higiénikus(54 541 01 0010 5405)
Ez a szakképesítés a(z)  Élelmiszeripari technikus szakképesítés  elágazása
Alapadatok
Tipus OKJ szakképpesítés
Azonosító 54 541 01 0010 5405
Állapot Jelenleg megszerezhető szakképesítés
Szint emelt szintű szakképesítés, amellyel általában szellemi munkát igénylő munkakört lehet betölteni
Szakmacsoport Élelmiszeripar
Leírás Az élelmiszerhigiéniai előírásokhoz kapcsolódóan ellenőrzést végez az élelmiszeripari termelés egész területén: laboratóriumi eszközök és műszerek segítségével mikrobiológiai mintát vesz, műszeres és analitikai vizsgálatokat végez és kiértékeli az eredményt. A vizsgálat eredményeit jelzi felettesének és gondoskodik az élelmiszer-higiéniai szabályok betartatásáról.
SZVK rendelet SZVK-rendelet letöltés
Betölthető foglalkozás(ok)
A képzésről
Lehetséges képzési forma iskolarendszerben tanulható , felnőttképzésben tanulható
Maximális képzési idő iskolarendszerben 2 év  , felnőttképzésben 2000 óra
Párhuzamos képzés nem lehetséges
Szakmai alapképzés (fogyatékosok részére)
Szintvizsga
Elérhető kreditek mennyisége
Elmélet-gyakorlat aránya 50-50%
Összefüggő szakmai gyakorlat
Részvételi feltételek
Szükséges iskolai végzettség érettségi
Szükséges szakmai előképzettség
Szükséges szakmai előképzettség részletei
Szükséges szakmai gyakorlat
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges
Pályaalkalmassági vizsgálat nem szükséges
Szakmai alkalmassági vizsgálat szükséges
Egyéb részvételi feltételek nincsenek
Rokonszakmák
  • Bor- és pezsgőgyártó technikus (Kiegészítő szakképesítés )
  • Cukoripari technikus (Kiegészítő szakképesítés )
  • Édesipari technikus (Kiegészítő szakképesítés )
  • Élelmiszeripari menedzser (Továbblépést jelentő szakképesítés)
  • Erjedés- és üdítőitalipari technikus (Kiegészítő szakképesítés )
  • Hús- és baromfiipari technikus (Kiegészítő szakképesítés )
  • Malom- és keveréktakarmány-ipari technikus (Kiegészítő szakképesítés )
  • Sütő- és cukrászipari technikus (Kiegészítő szakképesítés )
  • Tartósítóipari technikus (Kiegészítő szakképesítés )
  • Tejipari technikus (Kiegészítő szakképesítés )
Egyéb adatok
Tanulmányi terület
  • Műszaki, ipari és építőipari képzések / Egyéb feldolgozóipari képzések / Élelmiszergyártás
OKJ-be kerülés éve 2001
Felelős szerv élelmiszeriparért felelős miniszter
Mesterszakma épül rá Igen
Modulok és súlyuk a vizsgán
  • 0509-06 A munkakezdés feladatai (10%)
  • 0510-06 Gyártás előkészítése és befejezése (5%)
  • 0511-06 Mérések, dokumentálás, gazdálkodás (5%)
  • 1129-06 Gyártástervezés, -szervezés (10%)
  • 1130-06 Élelmiszeripari műveletek, folyamatok (20%)
  • 1135-06 Élelmiszeripari higiénikus tevékenység (50%)
Vizsgára bocsátás feltétele(i)
  • Képzésben (gyakorlaton) való részvétel
  • Modulzáró vizsgák eredményes letétele (illetve utolsó szakképző évfolyam eredményes elvégzése)