Szófelhő Szófelhő

Ajánló Ajánló

 

Tipikus kérdések - Válassz témát! Tipikus kérdések - Válassz témát!
« Vissza

Első szakképesítés megszerzése

 

Milyen szakképesítések közül választhatok?

A választható szakképesítésekről az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) böngészve kaphatsz információt. Az OKJ szakmacsoportokba sorolva tartalmazza az állam által elismert szakképesítéseket, megadja a nemzetközi besorolásnak megfelelő képzési szintjüket, a képzésre fordítható időt stb. A szakképesítés részletesebben a szakmai és vizsgakövetelményeket tartalmazó rendeletekből ismerhető meg. Az aktuális OKJ-szakképesítései közül több szempont figyelembe vételével választhatsz a portál OKJ-keresőjében.

 

Miért soroljuk a szakmákat különböző szakmacsoportokba?

Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítéseket 21 szakmacsoportba sorolják. Az egyes szakmacsoportokon belül egymáshoz hasonló szakmákat találunk. Az egészségügyi szakmacsoportba sorolandó pl. az Általános ápoló, a Boncmester, a Diagnosztikai technológus, a Fogtechnikus, a Masszőr vagy az Ortopédiai eszközkészítő, stb. is. A szakmák szakmacsoport szerinti besorolását megtalálod itt.
 

Most érettségizek gimnáziumban. Az iskolában lehetőség volt szoftverüzemeltető szakképesítés megszerzésére, amelyből az érettségi után tehetek vizsgát. Szeptembertől szakközépiskolában szeretnék rendszergazdának tanulni. Kérdésem: mivel ez a második szakképesítésem lesz, kell-e fizetnem?

A finanszírozás szempontjából nem kell figyelembe venni azt a szakképesítést, amelyiket felnőttképzésben szereztek meg. Így Önnek a rendszergazda képzés ingyenes lesz.
 

Nincs szakképesítésem, most szeretnék szerezni. Úgy hallottam, hogy az első szakképesítés megszerzése ingyenes. Igaz-e ez?

Az első szakképesítés megszerzése csak az iskolai rendszerű nappali képzésben ingyenes. Ilyen képzésben csak a 23. életév betöltéséig lehet részt venni.
 

21 éves vagyok. Fodrásznak szeretnék tanulni. Ez három éves képzés. Be tudom fejezni nappali tagozaton? (Úgy hallottam, hogy csak 23 éves koromig járhatok nappali tagozatra.)

Három éves képzés esetén a nappali képzés korhatára egy évvel meghosszabbodik, így a képzést be tudja fejezni nappali tagozaton.
 

40 éves mozgáskorlátozott férfi vagyok, nincs szakmám, csak általános iskolai végzettségem. Szeretnék szakmát tanulni, de csak ingyenes képzés jöhet szóba. Van erre valamilyen lehetőség?

Fogyatékkal élők részére a képzést szervező intézmény igényelhet ún. normatív támogatást. Ez lehetővé teszi a szakképesítés ingyenes megszerzését.

 

Nincs meg a nyolc osztályom, de szeretnék valamilyen szakmát tanulni. Mit tanácsolnak?

Sok, egyébként nyolc vagy tíz évfolyam elvégzéséhez kötött szakképesítés megszerezhető akkor is, ha nem rendelkezik valaki az előírt iskolai végzettséggel, de rendelkezik a szakképesítés megkezdéséhez előírt ismeretekkel, készségekkel. Ezek az ún. bemeneti kompetenciák. 23 év alattiak számára a szakiskolák szerveznek olyan úgynevezett felzárkóztató képzéseket, amelyeken meg lehet szerezni ezeket a bemeneti kompetenciákat, esetleg az általános iskolai végzettséget is. Hasonló lehetőség a támogatott felnőttképzési programok között is elérhetőek.
Idősebb korban a dolgozók általános iskoláiban szerezhető meg az általános iskolai végzettség.
Ha nem kíván élni ezekkel a lehetőségekkel, akkor azok közül az alapfokú szakképesítések közül választhat, amelyeket általános iskolai végzettség nélkül is meg lehet szerezni. Ezeket kikeresheti az OKJ-keresőben.
 

Szakképzésemhez az iskola nem tud gyakorlati helyet biztosítani. Mit tegyek?

A gyakorlati képzés vállalkozásoknál is lehetséges, tanulószerződés megkötésével. Ilyen helyet önállóan kell keresnie, ehhez segítséget kaphat a megyei kereskedelmi és iparkamarától, mezőgazdasági szakmák esetén a megyei agrárkamarától. A gyakorlati helyért nem kell fizetni, sőt a tanulószerződéssel különféle juttatások is járnak
 

Mi a különbség a felsőoktatási intézményben és a középiskolában megszerezhető felsőfokú szakképesítés között?

A szakképesítés értéke, tartalma, felsőoktatásba való beszámíthatósága tekintetében nincsen semmi különbség. Különbözik a jelentkezés módja, határideje, az intézmény és a résztvevő közötti jogviszony, a képzés jellege. A felsőoktatási intézményekben folyó képzésre a felsőoktatási jelentkezési lapon a többi felsőoktatási képzéssel azonos módon és határidővel kell jelentkezni, a középiskolákba a jelentkezés módját és idejét az iskolák maguk határozzák meg.
 

Ötvösnek szeretnék tanulni, lenne is mester, aki fogadna tanulónak, de a környéken nincs olyan iskola, ahol ilyen képzés folyna. Önök szerint megoldható valahogy, hogy nappali rendszerben, ingyen tanulhassak?

Lehetőség van arra, hogy egy országos beiskolázású iskolába iratkozzon be un. beszámoltató képzésre. Az ilyen képzésnél nem kell naponta bejárnia az iskolába, csak – mint a levelező képzésnél – konzultációkon kell részt vennie, és egyénileg kell beszámolnia a tananyagból. A beszámoltató képzés is nappali képzésnek számít. (Az ötvös képzésnél a Budapesti Szolgáltató- és Kézművesipari Szakközépiskolában országos beiskolázású intézmény.)

 

Fiam most érettségizik, de szeretne valamilyen szakképesítést is szerezni. Azt hallottam, hogy hiányszakmában komoly ösztöndíjat lehet kapni. Számunkra ez nagyon fontos lenne, mivel férjem is, én is munkanélküliek vagyunk. Honnan tudhatom meg, hogy mi a hiányszakma?

A hiányszakmákat – pontosabban azokat a gazdaság által igényelt szakképesítéseket, amelyek tanulása esetén jár a szakiskolai ösztöndíj - évente határozzák meg, régiónként. Azt, hogy a következő tanévben az Önök régiójában melyek ezek a szakmák, megtalálhatja az Oktatási Hivatal web-oldalán.
 

Szakiskola után nem tudtam letenni a kertész szakmai vizsgát, mert az egyik modulból megbuktam. A fűszernövény-termesztő részszakképesítésről viszont kaptam bizonyítványt. Nem tudom, folytathatom-e ingyen a tanulást az iskolában.

A finanszírozás szempontjából nem számít második szakképesítés megszerzésére irányuló képzésnek, ha valaki a részszakképesítéshez tartozó szakképesítés megszerzése érdekében tanul. Így – amennyiben még nem érte el a nappali képzés korhatárát – folytathatja az ingyenes iskolai képzést.
 

Autószerelőnek tanulok szakközépiskolában, de szeretném megszerezni az autótechnikus szakképesítést is. Kérdésem, hogy ez lehetséges-e ingyenesen?

A finanszírozás szempontjából nem számít második szakképesítés megszerzésére irányuló képzésnek, ha valaki az első szakképesítés ráépülésének megszerzése érdekében tanul. Így – amennyiben még nem érte el a nappali képzés korhatárát – folytathatja az ingyenes iskolai képzést.
 

Most érettségiztem, tovább szeretnék tanulni. Sajnos édesapám pár éve meghalt, utána árvaellátást kapok, amit nem szeretnék elveszíteni. Úgy tudom, hogy árvaellátás nem minden képzés esetén jár. Kérem, írják meg, mire figyeljek a képzés választásánál!

Árvaellátás az egyéb feltételek megléte esetén az iskolai rendszerű képzésben résztvevőknek jár. Ilyen a felsőoktatási képzés hallgatói jogviszonyban, illetve a középiskolai vagy szakiskolai képzés tanulói jogviszonyban. Az iskolai rendszerű képzés irányulhat felsőfokú végzettség, érettségi vagy szakképesítés megszerzésére. Nem jár árvaellátás annak, aki felnőttképzésben tanul, függetlenül attól, hogy milyen gyakorisággal kell részt venni az órákon.