Szófelhő Szófelhő

Ajánló Ajánló

 

Tipikus kérdések - Válassz témát! Tipikus kérdések - Válassz témát!
« Vissza

Képzés általában

 

Honnan lehet tudni, hogy a régi OKJ szerinti szakképesítések milyen új OKJ szerinti szakképesítéseknek felelnek meg?

A régi és új OKJ szakképesítései között általánosan érvényes hivatalos megfeleltetés nincs. Az NSZFI-ben a TÁMOP 2.2.1 projekt keretében készül egy olyan jegyzék, amelyből megtudható, hogy valamely régi jegyzék szerinti szakképesítés szakmai követelményei melyik új szakképesítések követelményeivel mennyire vannak átfedésben. Ez iránymutatást jelenthet az előzetes tudás beszámításánál, de a vizsga alól nem jelent felmentést.
 

1996-ban szereztem számítástechnikai programozó szakképesítést. Bizonyítványom szerint ez a szakképesítés felsőfokú. Besorolásomnál azonban úgy tekintették, hogy csak emelt szintű szakképesítéssel rendelkezem. Hogyan lehetséges ez?

A besorolást végző hibázott. A számítástechnikai programozó az OKJ-ból való kikerülésekor valóban emelt szintű volt, de 1993 és 2001 között – amikor nem voltak emelt szintű szakképesítések - felsőfokú volt. Azoknak a szakképesítése, akik 2001. szeptember elseje előtt vizsgáztak, továbbra is felsőfokúnak számít.
 

Romániából települtem át, ott szereztem szakképesítést. Mit kell tennem ahhoz, hogy itt is elfogadják a bizonyítványomat?

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium mellett működő Magyar Ekvivalencia és Információs Központhoz kell fordulnia. Ők döntik el, hogy romániai szakképesítése milyen magyar szakképesítéssel egyenértékű.