Szófelhő Szófelhő

Ajánló Ajánló

 

Tipikus kérdések - Válassz témát! Tipikus kérdések - Válassz témát!
« Vissza

Középiskolai tanulmányok során hozott döntések

 

Szakiskola tizedik évfolyamára járok, de már megbántam, hogy nem szakközépiskolába jelentkeztem. Mindenképpen szeretnék érettségit szerezni. Hogyan lehetséges ez?

Két lehetősége van. Az egyik, hogy a szakképző évfolyamokon megszerzi a szakképesítést, és utána jelentkezik középiskolába. A másik, hogy a tizedik évfolyam elvégzése után átiratkozik egy gimnázium vagy egy szakközépiskola tizenegyedik évfolyamára.
 

Szakközépiskola tizedik osztályába járok. Rájöttem, hogy a választott szakmacsoport nem felel meg az érdeklődésemnek. Milyen lehetőségem van a váltásra?

A tizedik évfolyam elvégzése után lehetősége van tanulmányait a gimnázium tizenegyedik évfolyamán folytatni, ha talál olyan iskolát, ahova felveszik. Az átvétel nem kötelező, de ha az igazgató engedélyezi a beiratkozást, az előző tanulmányait el kell fogadnia. Ha vannak olyan tárgyak, amelyeket a szakközépiskolában nem tanult, különbözeti vizsga letételét írhatják elő.
Arra is lehetősége van, hogy a tizedik osztály befejezése után olyan, más szakmacsoportba tartozó szakképesítést tanuljon, amihez nem előírás az érettségi.
Fontos tudnia, hogy a vendéglátó-ipari szakközépiskolában szerzett érettségi nem jelenti azt, hogy csak a vendéglátóipar területén dolgozhat, szerezhet szakképesítést. Ha nem vált iskolát, akkor is lehetősége lesz akár felsőoktatásban, akár szakképzésben bármely területen továbbtanulni, szakképesítést szerezni.
 

Gimnáziumba járok, de nagyon nehezen megy a tanulás. Azt javasolták, hogy váltsak iskolát, tanuljak inkább szakképző iskolában. Azt szeretném tudni, hogy melyik évfolyamon folytathatom a tanulmányaimat?

A befejezett gimnáziumi osztályokat szakközépiskolában, szakiskolában is el kell fogadni, de különbözeti vizsgát kell tenni a szakmai tárgyakból. Ha ez nehézséget okoz, folytathatja tanulmányait alacsonyabb évfolyamon. A gimnázium tizedik osztályának befejezése után arra is lehetősége van, hogy szakiskolában a szakképző évfolyamra iratkozzon be és elkezdje a szakmatanulást. Ekkor különbözeti vizsgát nem kell tennie, de tudnia kell, hogy osztálytársai már rendelkeznek valamilyen szakmai ismeretekkel, készségekkel, amelyet Önnek is érdemes megszerezni.