Szófelhő Szófelhő

Ajánló Ajánló

 

Tipikus kérdések - Válassz témát! Tipikus kérdések - Válassz témát!
« Vissza

Középiskolai továbbtanulásra történő jelentkezés

 

Hogyan ismerhetem meg a választható középiskolákat?

A továbbtanulással kapcsolatban sok hasznos információt találsz a Nemzeti Pályaorientációs Portálon. Azt, hogy milyen intézmények működnek, megtudhatod innen.
Ha arra vagy kíváncsi, hogy milyen osztályok indulnak, itt tájékozódhatsz.

 

Honnan lehet megtudni, hogy melyik középiskola fogad speciális nevelési igényű gyermekeket?

A Nemzeti Pályaorientációs Portálon az „Iskolaválasztó”-ban a „Specialitás”-nál több választási lehetőség van, aminek megfelelően szűkíthető az induló tagozatok köre a speciális nevelési igénynek megfelelően.
 

Olyan iskolát keresek, ahol minél hamarabb szakmát szerezhet a gyerek, mivel szükség lenne a keresetére.

A 2010/2011-es tanévtől egyes szakképesítések esetén újra lehetőség van hároméves szakmunkásképzésre. A jövőben ez a rendszer általánossá válik az érettségi nélkül megszerezhető szakképesítések esetén.
 

Külföldön dolgozom, de a közeljövőben hazatelepülünk. Gyermekem 14 éves, és azt szeretném, ha a középiskolát már otthon kezdené el. Hogyan kell jelentkeznie, és hol tájékozódhatunk a lehetőségekről?

Gyermekének az Oktatási Hivataltól oktatási azonosító számot kell kérnie. Ez szükséges ahhoz, hogy beadhassa a középiskolai jelentkezési lapot. Arról, hogy melyik iskolában milyen képzés indul, a felső menüsor Keresők pontjából elérhető Iskolaválasztóból, vagy közvetlenül az iskoláktól tájékozódhat.