Szófelhő Szófelhő

Ajánló Ajánló

 

Tipikus kérdések - Válassz témát! Tipikus kérdések - Válassz témát!
« Vissza

Külföldi munkavállalás

 

Külföldön szeretnék munkát vállalni. Sok hirdetést látok, amelyben külföldi munkát ajánlanak. Honnan tudhatom, hogy melyik munkaszervező cég megbízható?

Munkaközvetítést csak olyan cég végezhet, amelyik regisztráltatta magát a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál. Ezen a weboldalon ellenőrizheti, vagy az ügyfélszolgálatnál megkérdezheti, hogy egy cég szerepel-e regisztrált munkaközvetítők adatbázisában.
 

Külföldön szeretnék munkát vállalni, de nem tudom, hogy a szakképesítésem ehhez megfelelő-e. Honnan tudok erről tájékozódni?

Sajnos nem létezik hivatalos megfeleltetés a különböző országokban szerzett szakképesítések között. Az úgynevezett szabályozott szakmák kivételével a munkáltató dönti el, hogy megkövetel-e szakképesítést, illetve, hogy a külföldön szerzett szakképesítést elfogadja-e. Döntését segítheti, ha rendelkezik Europass bizonyítvány-kiegészítővel, amely angol vagy német nyelven mutatja be, hogy az adott szakképesítés milyen kompetenciákat nyújt. Bizonyítvány-kiegészítőt a 2005. július 1. után szerzett OKJ szakképesítésekhez a vizsgáztató intézménytől lehet kérni. Amennyiben megkövetelik szakképesítése és valamely külföldi szakképesítés egyenértékűségének hivatalos igazolását, ezt az adott ország nemzeti ekvivalencia központjától kérheti.
 

Minden Európai Uniós országban lehet már szabadon munkát vállalni?

Igen. 2011 májusától minden uniós ország megszűntette az átmeneti korlátozásokat a magyar munkavállalókkal szemben.