Szófelhő Szófelhő

Ajánló Ajánló

 

Tipikus kérdések - Válassz témát! Tipikus kérdések - Válassz témát!
« Vissza

Vállalkozóvá válás

 

Munkanélküli vagyok, gondoltam vállalkozó leszek. Több ötletem is van, de nem tudom hova forduljak, hogy megtudjam, milyen szakképesítés kell az általam elgondolt vállalkozáshoz?

A Polgármesteri Hivatalnál az Okmányirodában vagy a helyi kamarákban tudnak a konkrét szakmákkal kapcsolatban erről felvilágosítást adni. Tájékozódhat a Vállalkozás indítása életszituáció linkgyűjteményéből elérhető jogszabályokból is.

 

Jelenleg álláskereső vagyok, vállalkozó szeretnék lenni, de a kezdéshez pénz is kéne. Hol kaphatnék valamilyen támogatást, és mik a feltételek?

A vállalkozóvá válást elősegítő támogatás annak a személynek nyújtható, akit a munkaügyi központ legalább három hónapja álláskeresőként nyilvántart, vagy aki rehabilitációs járadékban részesül, és aki önmaga foglalkoztatását egyéni vállalkozás keretében, vagy társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjaként, illetve mezőgazdasági őstermelőként oldja meg. A támogatásnak különböző formái vannak: kamatmentes tőkejuttatás, szaktanácsadási költség átvállalása, vagy legfeljebb hat hónap időtartamra, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő vissza nem térítendő támogatás. A támogatásokra pályázni kell. Bővebb információ itt.

 

Akkor is lehetek egyéni vállalkozó, ha munkaviszonyban állok?

Természetesen. Ráadásul annak, aki csak másodállásban vállalkozik, csak akkor kell TB járulékot fizetni, ha van a vállalkozásból költségeit meghaladó jövedelme.

 

Igaz, hogy pár ezer Ft-ból már indíthat valaki egyéni vállalkozást, kiválthatja vállalkozói igazolványát?

2010. január 1-jétől a vállalkozói tevékenység gyakorlásának nem feltétele a vállalkozói igazolvány, elég az, hogy az erre irányuló szándékáról az illető a hatóság felé megfelelő bejelentést tegyen. Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentése elektronikus úton ügyfélkapun keresztül, egy elektronikus űrlap kitöltésével. Az internetes bejelentés visszaigazolásától válik valaki vállalkozóvá, csak ezután kezdheti meg tevékenységét

 

Üzletet szeretnék nyitni, kell-e kereskedelmi végzettséggel rendelkeznem?

Annak kell kereskedelmi végzettséggel rendelkeznie, aki az üzlet nyitva tartása alatt ott tartózkodik, és a vevőket kiszolgálja. A tulajdonosnak csak akkor szükséges, ha ő szolgálja ki a vevőket, azaz ő maga az eladó.

 

Hogyan tudok más európai országban vállalkozást indítani?

A magyar vállalkozók az Európai Unió bármely tagállamában szabadon indíthatnak vállalkozást. Ezt a jogot számukra az Unió egyik alapelve, az állampolgárságon alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalma biztosítja. Az unión belül megvalósuló letelepedési jog szabadsága garantálja, hogy ha egy vállalkozást valamely tagállam rendelkezéseinek megfelelően alapítottak és székhelye az Unión belül található, akkor szabadon végezhet gazdasági tevékenységet bármely tagállamban. Az egyéni vállalkozóként való letelepedéshez tartózkodási engedélyt kell igényelni, amelyet a kérelmező automatikusan megkap. A kérelmet visszautasítani csak akkor lehet, ha a tartózkodási engedély kiadása az ország közrendjét, közbiztonságát vagy közegészségügyi rendelkezéseit sérti.