Képzés Képzés

Pályaorientációs konzulens és Nemzeti Pályaorientációs Portál felhasználó képzés

 

Bővebben

Pályaorientációs-fejlesztés Pályaorientációs-fejlesztés

...

NSZFT Pályaorientációs Bizottság NSZFT Pályaorientációs Bizottság

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács Pályaorientációs Bizottsága

 

Bővebben ...

ELGPN ELGPN

Európai Pályaorientációs Szakpolitikai Hálózat (European Lifelong Guidance Policy Network – ELGPN)

 

Bővebben

 

Nemzeti Pályaorientációs Portál

 

Pályaorientáció, Életpálya-tanácsadás folyóirat: T222

 

 

Pályaorientáció, Életpálya-tanácsadás folyóirat

  

Pályaorientáció, Életpálya-tanácsadás folyóirat: ESZA
Szakma mesterei kurzus Szakma mesterei kurzus

Lezajlott a Szakma mesterei kurzus első alkalma

(Budapest, 2015. április 1-3.)

 

 

A TÁMOP 2.2.2-12/1 kiemelt projekt keretei között megrendezésre került a „Szakma mesterei” kurzus, melynek első három napjáról (2015. április 1-3.) adunk beszámolót. A „Szakma mesterei” programjain delegáltak vettek részt Magyarország minden megyéjéből, öt szakterület intézményeit képviselve. A kurzus összesen 100 fő részvételével valósult meg.


A Kereskedelmi és Iparkamarák pályaorientációs szakemberei, a KLIK szakképző intézményeit képviselő pedagógusok, az Új Nemzedék Központ pályaorientációs szakemberei, a Pedagógiai Szakszolgálatok szakemberei, valamint a Kormányhivatalok Foglalkoztatási Főosztályainak pályaorientációs szakemberei a három napos rendezvény keretei között jó gyakorlatokkal ismerkedhettek meg, valamint a plenáris ülés során a szakpolitikai terület jelenét meghatározó fejlesztések eredményeiről értesültek.
A plenáris ülést Palotás József, a Nemzeti Szak- és Felnőttképzési Hivatal, főigazgató-helyettese nevében Pásztor Tibor, a Képzési Főosztály főosztályvezetője nyitotta meg. A plenáris ülés alatt bemutatásra kerültek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft., a Pedagógiai Szakszolgálat, valamint a TÁMOP-2.2.2-12/1 kiemelt projekt keretei között végzett, pályaorientációhoz kapcsolódó tevékenységek eredményei, és a TÁMOP-2.2.2-12/1 kiemelt projekt keretei között lezajlott kutatások eredményei.


A módszertani továbbképzés mellett a program másik kiemelt célja a szakemberek közötti szakmai kapcsolatok elmélyítése, a pályaorientációs, életpálya-tanácsadási szakemberekből álló hálózat kiépítésének segítése. A delegáltak a három nap során együtt dolgoztak a térségükben, más intézményekből érkező kollégákkal, valamint bemutatták saját küldő intézményüket a többi delegáltnak.


Az ismertetett jó gyakorlatok, módszertanok három témához kapcsolódtak:
Dr. Viszket Mónika, az ELTE PPK adjunktusa és Urbán Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa a „Rendszerszemléletű módszertan alkalmazása a pályatanácsadásban” témakörben, Dr. Szenes Márta, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa és Sebő Tamás, munka – pályatanácsadó szakpszichológus a „Web-alapú pályatanácsadás módszerei” témájában, míg Bojtos Tünde, munka – pályatanácsadó szakpszichológus és Gyimesi Szilvia, munka – pályatanácsadó szakpszichológus az „Assessment Center használata a pályatanácsadásban” témában adta át tudását a workshopok keretében a résztvevőknek.


A résztvevői visszajelzések alapján a rendezvény hasznosnak bizonyult a leendő pályaorientációs rendszer bázisának megteremtése céljából. A rendezvény folytatására, a záró három napos eseményre 2015 májusában kerül sor.

 

Képgaléria - Szakma mesterei kurzus 1. Képgaléria - Szakma mesterei kurzus 1.