Képzés Képzés

Pályaorientációs konzulens és Nemzeti Pályaorientációs Portál felhasználó képzés

 

Bővebben

Pályaorientációs-fejlesztés Pályaorientációs-fejlesztés

...

NSZFT Pályaorientációs Bizottság NSZFT Pályaorientációs Bizottság

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács Pályaorientációs Bizottsága

 

Bővebben ...

ELGPN ELGPN

Európai Pályaorientációs Szakpolitikai Hálózat (European Lifelong Guidance Policy Network – ELGPN)

 

Bővebben

 

Nemzeti Pályaorientációs Portál

 

Pályaorientáció, Életpálya-tanácsadás folyóirat: T222

 

 

Pályaorientáció, Életpálya-tanácsadás folyóirat

  

Pályaorientáció, Életpálya-tanácsadás folyóirat: ESZA
Szakma Sztár Fesztivál 2014 Szakma Sztár Fesztivál 2014

Szakma Sztár Fesztivál 2014

 (Budapest, 2014. április 14-16.)

 

 

 

Idén hetedik alkalommal rendezték meg Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban a Szakma Sztár Fesztivált. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2014. április 14–16. között zajló rendezvény keretében bonyolította le a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőjét.

 

 

 

 

A fesztivállá bővített versenyek célja, hogy mind a társadalom, mind pedig a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára vonzóvá és ismertté tegyék a gyakorlatigényes szakmunkákat, „A jó szakma felér egy diplomával” szlogen jegyében.


Idén a fesztiválra csaknem 15 000 diák látogatott el, akiknek 70%-a 6−7. osztályos, közvetlenül pályaválasztás előtt álló fiatal volt. Rajtuk kívül a 8−9−10. osztályosok, és a versenyben résztvevő szakmákban tanulók és gyakorló szakemberek is érkeztek nézőként a rendezvényre. A látogatók az egyes szakmák és iskolák standjain belepillanthattak a különböző szakmák gyakorlati rejtelmeibe, és saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket.


Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásába átadott 38 szakképesítésben hirdették meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára. Villamos-, gép-, fa-, könnyű- és építőipari, valamint vendéglátó-ipari és szolgáltatási csoportokon belül számos szakterület képviselői mérték össze szellemi és fizikai erejüket egyaránt.


A rendezvény megnyitóján Dr. Parragh László, az MKIK elnöke, valamint Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára köszöntötte a fiatalokat és a résztvevőket. Az államtitkár úr a megnyitón hangsúlyozta: „a kormány és a kamara fontos célkitűzése, hogy a gazdaságban rendelkezésre álljon a megfelelő minőségű és számú szakember. A kormány az elmúlt négy évben megteremtette a megújított szakképzés jogszabályi hátterét, és további finomítással meg lehet erősíteni a duális szakképzést.”1
 

A rendezvényen idén is jelen voltak a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) munkatársai, akik kérdőívekkel, interaktív játékokkal és feladatokkal várták a látogatókat. Az NMH standjánál két nap alatt közel 430 fiatal vette igénybe a TÁMOP-2.2.2-12/1 kiemelt projekt szakemberei által nyújtott szolgáltatásokat. A szakmai program megvalósításában a TÁMOP 2.2.1-12/1 munkatársai, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója működött közre. A látogatók összesen 177 kompetencia kérdőívet töltöttek ki, amelyek segítségével megismerték személyes képesség-profiljukat, eredményeik alapján pedig ajánlásokat kaptak a hozzájuk illő szakmacsoportokra és foglalkozásokra.


„Szakma-mozi” kvíz keretében nyolc különböző foglalkozás-bemutató filmet nézhettek meg a diákok, majd pedig a filmekről szóló feladatlap kitöltésével versenyeztek abban, hogy kinek sikerült a legtöbb információt megjegyeznie. A népszerű „Geochallenge” játékon idén is számos fiatal vett részt: ennek keretében kiscsoportokban járták be a fesztivál területét az iskolások, ellátogattak a különböző standokra, hogy aztán az ehhez kapcsolódó feladatlapon szereplő kérdésekre válaszolni tudjanak. A diákok értékes ajándékokban részesültek aktivitásukért.


Idén újdonság volt, hogy a TÁMOP-2.4.8-12 „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című kiemelt projekt munkatársai is helyet kaptak a standon, hogy felhívják a diákok figyelmét a munkavédelem és a biztonságos munkahelyi környezet fontosságára. A kiemelt projekt munkatársai kötetlenebb formában, a választott mesterségükhöz kapcsolhatóan irányították rá a fiatalok figyelmét a biztonságos és egészségre nem veszélyes munkahelyek, illetve a jogszerű foglalkoztatás jelentőségére. A munkavédelemi és a munkaügyi szakterületek tartalmát, céljait interaktív programokon keresztül mutatta be a projekt, például munkavédelmi és munkaügyi kvízzel, activity-vel, valamint védőeszköz bemutatóval. A munkára alkalmas állapot fontosságára egy, a módosult tudatállapot veszélyeit modellező szemüveg segítségével irányították rá a standra látogató fiatalok figyelmét.

 

A rendezvény első két napján a szakmai felkészültség megmérettetése zajlott, a harmadik napon, a záróünnepségen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke adta át az érmeket a versenyek első helyezettjeinek. A miniszterelnök úr „beszédében célként fogalmazta meg, hogy a szakiskolák ne a munkanélküliek, hanem a munkából élők számát gyarapítsák, a tanulók olyan mesterségeket tanuljanak, amelyekkel az iskola elvégzése után valóban elhelyezkedhetnek szakmájukban.”2


Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az ezüstérmeseknek, Dr. Parragh László, az MKIK elnöke pedig a bronzérmeseknek adta át a díjakat.


A rendezvény színvonalas megvalósítását és sikerét 790 közreműködő (szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező és támogató iskolák tanárai és diákjai), és 480 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek) összehangolt munkája tette lehetővé.

 

 

 

1http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/foglalkoztataspolitikaert-elelos-allamtitkarsag/hirek/megkezdodott-a-2014-evi-szakma-sztar-fesztival-verseny

2http://eduline.hu/felnottkepzes/2014/4/16/Orban_nagyon_elegedett_az_uj_szakkepzesi_re_R21S10

Szakma Sztár Fesztivál képei | Budapest - 2014. 04. 14-16. | fotó: Polonkai Gizella Szakma Sztár Fesztivál képei | Budapest - 2014. 04. 14-16. | fotó: Polonkai Gizella