Szófelhő Szófelhő

NPP Karrier-rovat NPP Karrier-rovat

Az állásinterjú, mint lehetőség


A pályázati folyamat során nagy lehetőség az, amikor a jelöltet behívják állásinterjúra. Ez azt jelenti, hogy a tényszerű adatok tekintetében a pályázó megfelelt az elvártaknak és alkalmas lehet a pozíció betöltésére. Ez azonban még csak az első (vagy inkább a nulladik) lépésnek tekinthető. Az állásinterjú egy komoly szűrő, amely során a jelölt és a pályáztató személyesen találkoznak. Míg eddig a pályáztató a viszonylag objektív (az önéletrajzból származó) adatok alapján ítélte meg a pályázót, addig az állásinterjúban számos személyes elem van. A pályázó sikerességét elkerülhetetlenül befolyásolja az, hogy mennyire szimpatikus a pályáztató számára, illetve hogy képesek-e megtalálni a közös hangot.

 

Az állásinterjút érdemes egy lehetőségként értelmezni, amely révén a jelölt elnyerheti a vágyott pozíciót. Az állásinterjú egy versenyhelyzet része, amelynek végén vannak vesztesek és egyetlenegy nyertes. Annak érdekében, hogy Te legyél a nyertes, érdemes kicsit az állásinterjú „mögé” nézni, és átgondolni, hogy mint eszköz milyen lehetőségeket rejthet magában.
 

Készülni kell rá

Igaz ez a legtöbb versenyre, így az állásinterjúra is. Ha a jelölt élesben szembesül először az interjúhelyzettel, az nagyon riasztó lesz számára. Érdemes a helyzetre készülni, mérlegelni a lehetséges kérdéseket az interjúztató szemszögéből és megfogalmazni a potenciális válaszokat. Ha van rá lehetőség, érdemes magát az interjúhelyzetet is begyakorolni vagy egy türelmes barát, vagy egy szakértő tréner közreműködésével. Az is fontos szempont, hogy a pályázó ne csak a készségek, hanem a releváns információk gyűjtése szempontjából is készüljön az állásinterjúra. Érdemes utána nézni a cég profiljának, piaci szereplésének, illetve ha lehetőség van, akkor utána járni annak is, ki lesz az interjúztató.
 

Elköteleződés a lehetőség mellett

Fontos, hogy az interjú során a pályáztató érezze rajtad, hogy igazán akarod az állást. Az elkötelezett, motivált és lelkes pályázó sokkal szimpatikusabb, mint a fásult, vagy az, aki már csak rutinból jár interjúkra. Fontos, hogy pályázóként érdeklődj a pozíció iránt, legyenek kérdéseid, valamint minősítő megjegyzéseid az interjúztató által elmondottakra.
 

Tudj meg minél többet

Az előzetes információgyűjtés szükségességén túl meg kell jegyezni, hogy maga az állásinterjú is alkalmas arra, hogy további információkhoz juss a cégről. Emiatt is érdemes kérdésekkel készülni, és az interjún körbejárni a pozíció jellemző sajátosságait. A kérdező jelölt egyrészt szimpatikus lesz a pályáztató számára, másrészt hasznos információkhoz jut. Persze a kérdezést is okosan kell kézben tartani, fontos, hogy a pályáztató ne érezze faggatásnak a jelölt kérdéseit. A pályázónak rá kell arra érezni, amikor az interjúztató már le akarja zárni a beszélgetést, és akkor nem kérdezni többet.
 

Add el magad

Az állásinterjú során nagyon fontos a kommunikációs hatékonyság. A beszélgetés során az interjúztató érzékenyen figyeli a pályázó verbális és nonverbális kommunikációs megnyilvánulásait, amelyek alapján következtetéseket von le a pályázó felkészültségére, rátermettségére, készségeire és korábbi tapasztalataira vonatkozóan. A jelölt feladata pedig, hogy elhiggye magáról, és a pályáztatót is meggyőzze arról, hogy a pályázott pozícióra megkérdőjelezhetetlenül ő a legalkalmasabb személy.
 

Nézz ki jól

További fontos szempont, amit semmiképpen nem hagyhatunk figyelmen kívül, az a külső megjelenés. Az interjú során a pályáztató nemcsak a szellemi képességeinkről és a tapasztatainkról kap képet, hanem külsőnkről is. Az ápoltság, valamint a helyzethez és a pályázott pozícióhoz illeszkedő megjelenés fontos szempont, amikor a pályáztató döntést hoz. A megjelenésünk legyen elegáns, és inkább visszafogott, mint hivalkodó. Próbáljunk meg alkalmazkodni a pályázott vállalat szervezeti kultúrájához, illetve a pályázott pozíció sajátosságaihoz.
 

Az interjú egy jó lehetőség ahhoz, hogy a pályázó személyesen is megmutathassa magát, és ezáltal lehetőséget kapjon a vágyott pozíció elnyerésére. Éppen ezért az állásinterjút érdemes komolyan venni, tudatosan készülni rá, és a bennünk rejlő lehetőségeket és előnyöket prezentálni az interjúztató felé.