Szófelhő Szófelhő

NPP Karrier-rovat NPP Karrier-rovat

Marketingeszköz az egyéniség eladásához - Az önéletrajz funkciói

 

Az önéletrajz valójában egy marketingeszköz, amellyel egy terméket próbálsz értékesíteni. A termék Te magad vagy. Az önéletrajz révén el akarod adni tudásodat, tapasztalatodat, munkaerődet: azaz magadat. Az önéletrajzot úgy kell elkészíteni, hogy alkalmas legyen e termék értékesítésére.


Mindenekelőtt azonban tisztázni kell, mi az önéletrajz célja. Mit akarsz vele elérni? Sokan erre azt válaszolják, hogy a cél a hőn áhított állás megszerzése. Ez azonban egy téves kép az álláskeresők fejében, ugyanis az önéletrajz egyetlen funkciója, hogy lehetőséget biztosítson a pályázó számára egy személyes találkozóra. Aztán majd az interjún lehetőség lesz arra, hogy megmutassuk, milyen tudásunk van, milyen tapasztalatokat szereztünk már, és hogy mennyire vagyunk alkalmasak a pályázott pozícióra. De az önéletrajztól ne várjuk azt, hogy megszerzi nekünk az állást, hiszen az önéletrajz lehetőségei ennél sokkal korlátozottabbak. Ne becsüljük azonban le a jelentőségét, ugyanis a jól elkészített önbemutatás az első lépés a vágyott állás felé vezető úton.
 

Mire alapozz, a mikor önéletrajzot készítesz? Kattints!

 1. Egyedi legyen

  Egyedi legyen!
  Mielőtt elkezdjük összeállítani az önéletrajzot, érdemes megnézni a vállalat honlapját, ahova pályázni akarunk. Ha a vállalat alapvetően konzervatívnak tűnik, ne erőltessük a kreatív megoldásokat, de ha pl. a pályázó grafikusnak jelentkezik, az önéletrajz szerkesztésekor bátran alkalmazhat kreatív megoldásokat. A cég arculatának figyelembe vétele mellett az is fontos, hogy az önéletrajz valamelyest képet adjon a pályázóról, tekintve, hogy az első benyomás hatása akarva-akaratlanul érvényesül a toborzónál is az önéletrajz olvasása során. Egy egyedi, esztétikus kivitelezésű önéletrajz sokkal megnyerőbb, mint egy sablonosnak tűnő dokumentum.

 2. Mit néz a toborzó?

  Mit néz a toborzó?
  A toborzással foglalkozó szakemberek számtalan önéletrajzot átnéznek egy nap folyamán. Pályázóként segítsük őket azzal, hogy az önéletrajz szerkezetén jól megválasztva orientáljuk őket, és segítjük a lényegi információk megtalálását. Fontos a terjedelem is. A lényegi információt össze kell tudni foglalni egy egy-kétoldalas dokumentumban. Többet elolvasni egyetlen toborzónak sincs sem ideje, sem türelme.

 3. Érdekes és strukturált legyen

  Érdekes és strukturált legyen
  A lényeg felfedezését az önéletrajzban nagy mértékben segítheti, ha az önéletrajz érdekes és jól strukturált. A szerkezet, a megfogalmazás módja, az egyszerű és átlátható formátum olyan eszközök, amelyek révén egy tiszta képet mutathat a pályázó önmagáról, és a célnak megfelelően terelgetheti a toborzó figyelmét.

 4. Kicsit lehet manipulálni

  Kicsit lehet manipulálni
  Az önéletrajz nem egy hivatalos okirat, hanem egy eszköz a céljaink eléréséhez. Éppen ezért azt emeljük ki benne és úgy hangsúlyozzunk, hogy az az előnyös oldalainkat domborítsa ki. Természetesen nem az a cél, hogy valótlant állítsunk, de a valóságnak azokat az aspektusait érdemes az önéletrajzban kiemelni, amelyek az előnyeinket szolgálhatják az álláskeresés folyamata során.

 5. Mit lehet rábízni?

  Mit lehet rábízni?
  A pályáztató arra kíváncsi, hogy a jelölt milyen kompetenciákkal rendelkezik, és azoknak megfelelően mik azok a feladatok, amiket rá lehet bízni. Éppen ezért a korábbi munkahelyek és a kapcsolódó tapasztalatok bemutatásakor érdemes a tevékenységeket hangsúlyozni, valamint azokat a gyakorlati területeket, amelyekből kiderülhet, hogy a jelölt korábban mivel foglalkozott, miért vállalt felelősséget, és annak függvényében mi az, amit az új munkahelyen rábízhatnak.

Milyen fajtái vannak? Kattints!

 1. Amerikai típusú

  Amerikai típusú
  A klasszikus amerikai típusú önéletrajz fő jellemzői a vázlatosság, valamit a kronológiailag visszafelé haladás. Ez a fajta önéletrajz röviden fogalja össze a jelölt jellemző sajátosságait, amit érdemes lehet gazdagítani néhány kiegészítő információval, amelyek révén a pályáztató teljesebb képet kaphat a jelöltről.

 2. Funkcionális önéletrajz

  Funkcionális önéletrajz
  Az ilyen típusú önéletrajzban a képességek és az elért eredmények hangsúlyozása a cél. Kifejezetten hasznos a funkcionális önéletrajz akkor, amikor a jelölt életpályája különböző irányokba haladt, és a nem releváns területeken szerzett tapasztalatok hangsúlyozása nem cél. Ezt a fajta önéletrajzot érdemes az egyes tapasztalatokhoz kapcsolódó dátumokkal bővíteni azért, mert a pályáztatók igénylik, hogy kronológiai szempontból is áttekinthető legyen számukra a jelölt önéletrajza.

 3. Hagyományos önéletrajz

  Hagyományos önéletrajz
  A hagyományos önéletrajz folyó szöveges formában készül, egyfajta fogalmazás. Ma már nem kifejezetten népszerű, mert elolvasása hosszadalmas és időigényes. Akkor viszont praktikus lehet, amikor nem akarunk direktben önéletrajzot küldeni, hanem csak egyfajta bemutatkozó anyagot egy potenciális munkalehetőség reményében.

 4. Europass

  Europass
  Ez egy speciális önéletrajz-sablon, amit leginkább akkor érdemes használni, ha a pályáztató kifejezetten ezt kéri. Lásd www.europass.hu

Oldalak: 1  2