Szófelhő Szófelhő

NPP Karrier-rovat NPP Karrier-rovat

Új világ, új munka - A munkaerőpiac sajátosságainak változásai az idő előre haladtával

 

A modern kor beköszöntével az utóbbi egy-két évtizedben életünk jelentős változásokon ment keresztül. Ezek a változások nem csak általánosságban, hanem a munka világában is éreztetik hatásukat. Gondoltuk volna 50 évvel ezelőtt, hogy ekkora jelentősége lesz a mobilkommunikációs eszköztárnak vagy az idegen nyelvek ismeretének? Számítottunk arra, hogy ilyen fontos az lesz az új ismeretek elsajátítására, a folyamatos tanulásra való nyitottság? Ki gondolta volna, hogy az ember hozzáállása is megváltozik a munkához, amit ma már nem feltétlenül kötelező rosszként fogunk fel, hanem egy olyan lehetőségként, ami teret adhat az önmegvalósításhoz?
 

Gyorsuló változások és innováció

A munka világában fokozottabb az innováció mértéke, mint eddig bármikor, számtalan új impulzus éri a munkaerőpiac szereplőit. A gyors döntések és a gyors cselekvésre való képesség ma már a versenyképesség záloga lett, úgy, hogy közben megnőtt az igény a folyamatos fejlesztésekre, a modern technológiák alkalmazására is.


A működőképesség érdekében fontos a szervezet tagjainak befogadásra, alkalmazkodásra való hozzáállása úgy, hogy közben nyitottak és flexibilisek maradnak. Az új impulzusok befogadása részben személyiségbeli, részben attitűdbeli kérdés, de függ attól is, hogy az egyén birtokában van-e annak a tudásnak és eszköztárnak, ami ahhoz kell, hogy a változásokhoz alkalmazkodni tudjon.


A komplexitás kezelésére való képesség szintén kulcstényező. Ma már annyi hír és információ zúdul ránk egy-egy nap folyamán, hogy azok a dolgozók, akik nem tudnak megfelelően szűrni, előbb-utóbb az információs túlterhelődéstől fognak szenvedni. Ez egyrészt igen frusztráló, másrészt a kiégettség állapotához vezethet, és mivel a fásultság következménye a teljesítmény csökkenése, a komplexitás kezelésére való képtelenség összefügghet különböző pszichoszomatikus tünetképzéssel.


Tanulás élethosszig

Az alkalmasság érdekében haladni kell a korral, és időről időre fejleszteni kell önmagunkat. Az a tudás, ami ma még érték, lehet, hogy néhány év múlva szükségtelen lesz, és azok a készségek, amelyeknek ma még nem látjuk jelentőségét, elképzelhető, hogy az idő előre haladtával értékessé, sőt alapvetően szükségessé válnak. A versenyképesség és a munkaerőpiaci értékesség szempontjából fontos a naprakész tudás- és készségkészlet birtoklása, valamint a hajlandóság és a nyitottság a folyamatos tanulásra és önfejlesztésre. Az eszközök és a technológiák a mindennapi munkavégzésünkhöz szükségesek, és a technológia rohamléptékű fejlődése mellett a felhasználóknak is nagy iramban kell fejleszteniük magukat, ha lépést akarnak tartani a versenytársakkal.


Oldalak: 1  2