Keresők Keresők

Közoktatási intézmények keresője »
Általános iskolák, gimnáziumok, szakközépiskolák...

 

Induló középiskolai tagozatok keresője »
Évfolyamok, szakmacsoportok, kiemelt tantárgyak...

Ajánló Ajánló

 

Iskolaválasztás - Bevezető Iskolaválasztás - Bevezető

Amikor az általános iskola után továbbtanulásra jelentkezel, fontos döntést hozol. Ezzel megteszed az első lépést a szakmaszerzés vagy a felsőoktatás irányába. Több száz intézmény és több ezer induló tagozat közül választhatunk, amelyek között nem mindig könnyű eligazodni. Az NPP mind ön- és pályaismereti kérdőívekkel, mind pedig részletes középiskola-keresővel segít az ideális iskola és tagozat kiválasztásában.

 

Az első továbbtanulási döntés 14 évesen válik aktuálissá – de akár 10 évesen is eljöhet, ha 8 évfolyamos gimnázium a kiszemelt. Ez az első olyan döntés az ember életében, ami valódi átgondolást kíván mind a gyermek, mind a szülők részéről. Annak idején az óvoda vagy a megfelelő általános iskola kiválasztása is nehéz feladatnak tűnt, lényegesen nagyobb tehernek érezzük azonban a középfokú oktatási intézmény választásának feladatát, hiszen ezek az első meghatározó lépések az ember életében, amelyeket a szakmaszerzés vagy a felsőfokú képzés irányába tesz.
 Az ember ekkor igazi kis gondolkodó, lassan elhagyja a gyermekkor időszakát, és egyre inkább érdeklik a „felnőttek dolgai”. A megelőző életszakaszban még a játék volt az, ami igazán foglalkoztatta, a szerepjátékok és a fantáziajátékok jelentették számára az igazi szórakozást. Aztán lassan egyre inkább előtérbe kerül a világ felfedezésének vágya, egyre több dolog érdekli, és a következő életszakaszban a kíváncsiság egyre meghatározóbb. Egyszerűen minden érdekli, mindent tudni akar! Sok kiskamasznak (és szüleiknek) már 10-12 évesen döntést kell hozni, hiszen ez a nyolc- és hatosztályos gimnáziumok választásának időszaka.
Oldalak: 1  2  3  4  

Tipikus kérdések - Kattints! Tipikus kérdések - Kattints!
 1. Hogyan ismerhetem meg a választható középiskolákat?
 2. Hogyan ismerhetem meg a választható középiskolákat?


  A továbbtanulással kapcsolatban sok hasznos információt találsz a Nemzeti Pályaorientációs Portálon. Azt, hogy milyen intézmények működnek, megtudhatod innen.

  Ha arra vagy kíváncsi, hogy milyen osztályok indulnak, itt tájékozódhatsz.

 3. Honnan lehet megtudni, hogy melyik középiskola fogad speciális nevelési igényű gyermekeket?
 4. Honnan lehet megtudni, hogy melyik középiskola fogad speciális nevelési igényű gyermekeket?


  A Nemzeti Pályaorientációs Portálon az "Iskolaválasztó"-ban a „Specialitás"-nál több választási lehetőség van, aminek megfelelően szűkíthető az induló tagozatok köre a speciális nevelési igénynek megfelelően.

 5. Olyan iskolát keresek, ahol minél hamarabb szakmát szerezhet a gyerek, mivel szükség lenne a keresetére.
 6. Olyan iskolát keresek, ahol minél hamarabb szakmát szerezhet a gyerek, mivel szükség lenne a keresetére.


  A 2010/2011-es tanévtől egyes szakképesítések esetén újra lehetőség van hároméves szakmunkásképzésre. A jövőben ez a rendszer általánossá válik az érettségi nélkül megszerezhető szakképesítések esetén.

 7. Külföldön dolgozom, de a közeljövőben hazatelepülünk. Gyermekem 14 éves, és azt szeretném, ha a középiskolát már otthon kezdené el. Hogyan kell jelentkeznie, és hol tájékozódhatunk a lehetőségekről?

További kérdések és válaszok »

Külföldön dolgozom, de a közeljövőben hazatelepülünk. Gyermekem 14 éves, és azt szeretném, ha a középiskolát már otthon kezdené el. Hogyan kell jelentkeznie, és hol tájékozódhatunk a lehetőségekről?


Gyermekének az Oktatási Hivataltól oktatási azonosító számot kell kérnie. Ez szükséges ahhoz, hogy beadhassa a középiskolai jelentkezési lapot. Arról, hogy melyik iskolában milyen képzés indul, a felső menüsor Keresők pontjából elérhető Iskolaválasztóból, vagy közvetlenül az iskoláktól tájékozódhat.