Foglalkozáskereső Foglalkozáskereső

Foglalkozáskereső »

FEOR 08 szerinti foglalkozások részletes bemutatása...

Jellemző tevékenységek, munkamód, szükséges képességek...

Ajánló Ajánló

 

Munkahely elvesztése - Bevezető Munkahely elvesztése - Bevezető

Munkahelyet az ember vagy saját szándékából vált, vagy a körülmények kényszerítik rá. Ahogy az első munkahely sok fontos tapasztalatot hoz magával, úgy az első munkahely-vesztés is sok dologra tanítja meg az embert.

 

A jelen kor munkaerőpiaca nem az örökkévalóságig tartó munkahelyekről szól. Kivételes eset, ha valaki az első munkahelyéről megy nyugdíjba, és ma már szinte nem is jellemző. Így minden munkaviszony esetében eljön az a pillanat, amikor vagy a munkavállaló vagy a munkáltató úgy érzi, az addigi keretek között nem lehet/nem érdemes tovább együttműködni.
Minden változást meg kell élni, de fontos, hogy a munkavállaló már a folyamat elején tudatosítsa magában, hogy egy ilyen változás nem feltétlenül rossz dolog. Igaz, hogy minden változással lezárunk valamit, ami elmúlik, de ezzel teret adunk valami újnak is, ami lehet, hogy sokkal több és sokkal jobb lehetőségeket rejt magában.
Mindenképpen érdemes megfontolni a váltást, ha munkavállalóként rosszul érezzük magunkat a munkahelyen a kollégák, a főnök, a körülmények vagy a fizetés miatt. Természetesen nem arról van szó, hogy csak a tökéletes munkahelyet érdemes megtartani, hiszen tökéletes nincsen. És kompromisszumokra mindig szükség van. Eljöhet azonban az az idő, amikor a körülmények méltánytalansága miatt a dolgozó úgy érzi, váltani kell. Ez mindig a személyes megélés függvénye.
Oldalak: 1  2  3  4  

Tipikus kérdések - Kattints! Tipikus kérdések - Kattints!
 1. A gazdasági válság miatt több embert el fognak küldeni. Mi a munkáltató kötelessége a munkaviszony megszüntetésekor?
 2. A gazdasági válság miatt több embert el fognak küldeni. Mi a munkáltató kötelessége a munkaviszony megszüntetésekor?


  A munkáltató kötelezettsége, hogy a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére kiadja a neki járó munkabérét és egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a részére előírt igazolásokat is, legkésőbb az utolsó munkanapon. Év közbeni munkaviszony megszűnés (megszüntetés) esetén gyakori, hogy a munkavállaló időarányosan több vagy kevesebb szabadságot vett igénybe, mint amennyi neki járt volna. Ha többet vett ki, akkor a munkavállaló a különbözet visszafizetésére köteles, ha pedig kevesebbet, úgy az időarányosan járó, de igénybe nem vett napokat a munkáltató köteles a munkavállalónak megfizetni.

 3. Osztályunkról 6 embert küldenek el. Hány főtől számít a leépítés csoportosnak?
 4. Osztályunkról 6 embert küldenek el. Hány főtől számít a leépítés csoportosnak?


  Annak eldöntéséhez, hogy egy adott munkáltatónál tervezett létszámcsökkentés csoportosnak minősül-e, először is a munkáltatónál foglalkoztatott munkavállalók létszámát kell ismerni. Csoportos létszámcsökkentésről akkor beszélünk, ha a munkáltató a létszámleépítésről szóló döntést megelőző féléves átlagos statisztikai létszámhoz viszonyítva 20-nál több és 100-nál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén: legalább 10, 100, vagy annál több, de 300-nál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén: legalább a munkavállalók 10 %-a, 300, vagy annál több munkavállaló foglalkoztatása esetén: legalább 30 munkavállaló munkaviszonyát kívánja 30 napon belül a működésével összefüggő ok miatt megszüntetni.

 5. Már nem kaphatok álláskeresési segélyt. Érdemes-e továbbra is bejárnom a munkaügyi központba?
 6. Már nem kaphatok álláskeresési segélyt. Érdemes-e továbbra is bejárnom a munkaügyi központba?


  Feltétlenül folytassa az együttműködést a munkaügyi központtal, mivel sok támogatási lehetőséget csak a regisztrált álláskeresők vehetnek igénybe. Sok esetben az is számít, hogy ki mióta van álláskeresőként nyilvántartva. Lehetőség van például képzési támogatás igénybevételére, illetve arra, hogy a munkaügyi központ a tartósan állást kereső bérköltségének egy részét megtérítse a munkáltatónak.

További kérdések és válaszok »