Az új OKJ számai Az új OKJ számai
 • összesen 486 szakképesítés
 • összesen 146 rész-szakképesítés
 • 22 szakmacsoport
 • 67 tanulmányi terület
 • 12 képzési szint
 • 6 képzési rend
További információk További információk

Böngészd az új OKJ-t! Böngészd az új OKJ-t!

 

Útmutató az OKJ SZAKKÉPESÍTÉSEK 2012 kereső használatához

 

A „Válassz szakmacsoportot" legördülő listában megjelenő (All), azaz „összes" választásakor a keresés az összes szakmacsoportot tartalmazni fogja. A szakmacsoportok esetében a legördülő listából választva egy adott szakmacsoport szakképesítéseit tekintheti meg.


A „Szűkíts a szakképesítés szintjére" funkciónál az (All), azaz „összes" kijelölésekor az összes szakképzést listázza, azaz minden tanulmányi szinthez kapcsolódót. Amennyiben nem az összes szakképesítési szintet, csak bizonyosakat szeretne látni a pipák segítségével kiválaszthatja azokat, amelyekre kíváncsi.

A „Keress OKJ-számra" funkciónál a keresendő, három tagból álló (szint:2 számjegy; tanulmányi terület:3 számjegy; sorszám:2 számjegy) OKJ számot úgy kell beírni, hogy a tagok között egy szóköz legyen, valamint az utolsó tagból az első számjegyet (a 0-át) ki kell hagyni.

Például, ha az 34 543 02 számú szakképzésre szeretnénk keresni, akkor a keresőbe a 34 543 2 számot kell beírni (a szóköz nélkül írt szám, jelen esetben 345432, nem fog keresési találatot adni).

Amennyiben OKJ-számra kíván keresni, mind a „Válassz szakmacsoportot", mind a „Szűkíts a szakképesítés szintjére" funkcióknál az (All) lehetőséget állítsa be.

Elrejt

 


 

A találati listában megjelenő szakképesítés mellett található kék körre kattintva, egy felugró ablakban kaphatunk rövid információt az adott képesítés besorolásáról, valamint a képzési lehetőségekről (képzés iskolai rendszerben és felnőttképzésben; nappali, tanfolyami, esti, levelező és távoktatásos képzés).


További szakképesítéssel kapcsolatos kérdéseivel kérjük a szakkepzes@nive.hu vagy a szakkepzes@lab.hu e-mail címeken érdeklődjön.

Az új OKJ változásai Az új OKJ változásai

A Magyar Közlöny idei 88. számában került kihirdetésre a Kormány 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelete az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről. A 2012. szeptember 1-jén hatályba lépő rendelet legfontosabb változásai:

 

Egyszerűsödés: az új OKJ 486 szakképesítést, szakképesítés ráépülést, valamint 146 rész-szakképesítést tartalmaz, ez – figyelembe véve a korábban ezernél is több szakmát – a Jegyzék jelentős egyszerűsödését jelenti.

 

Új típusok: az eddigi szakképesítés típusok helyére újak lépnek. Részletek»

 

 • Szakképesítés: Egy vagy több foglalkozás valamennyi munkakörének betöltésére képesít, a szakmai és vizsgakövetelménye jellemzően több saját modult, illetve más szakképesítéssel közös modul(oka)t is tartalmazhat.
 • Részszakképesítés: Legalább egy munkakör ellátására képesít, szakmai és vizsgakövetelménye egy szakképesítés egyes moduljait tartalmazza. A rész-szakképesítések (21-es, 31-es vagy 51-es szintkóddal) a rendelet 2. számú táblázatában szerepelnek.
 • Szakképesítés-ráépülés: A szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott szakképesítésre épül, jellemzően saját modul(oka)t tartalmaz, újabb munkakör(ök) ellátására képesít. Egy szakképesítés-ráépülés több szakmai előképzettségként elfogadható szakképesítésre is ráépülhet. A szakképesítés-ráépülések a rendelet 1. számú táblázatában szerepelnek 33-as, 35-ös, 53-as és 55-ös szintkóddal.

 

 

Egységes azonosító: hasonló, átláthatóságot növelő változás az is, hogy a rendelet értelmében minden szakképesítés egységes, hétjegyű azonosítószámmal fog rendelkezni.
 

Új szintrendszer: jelentősen átalakul a szakképesítések szintezése. Részletek»

 

 • alapfokú részszakképesítés (21): befejezett iskolai végzettséget nem igényel, az iskolarendszeren kívüli szakképzésben, a speciális szakiskolai képzésben, illetve a HÍD II. programban szerezhető meg
 • alsó középfokú részszakképesítés (31): alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti elméleti és gyakorlati tudáselemekre (a továbbiakban: bemeneti kompetencia) épül, iskolarendszeren kívüli szakképzésben, a speciális szakiskolai képzésben, illetve HÍD II. programban szerezhető meg
 • alsó középfokú szakképesítés (32): alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti kompetenciákra épül, iskolarendszeren kívüli szakképzésben szerezhető meg
 • alsó középfokú szakképesítés-ráépülés (33): alapfokú iskolai végzettséget igénylő, iskolarendszeren kívüli szakképzésben megszerezhető szakképesítésre épül
 • középfokú szakképesítés (34): alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti kompetenciákra épül, jellemzően iskolai rendszerű szakképzésben szerezhető meg
 • középfokú szakképesítés-ráépülés (35): alapfokú iskolai végzettséget igénylő, jellemzően iskolai rendszerű szakképzésben megszerezhető szakképesítésre épül
 • felső középfokú részszakképesítés (51): érettségi végzettséghez kötött és iskolarendszeren kívüli szakképzésben szerezhető meg
 • felső középfokú szakképesítés (52): érettségi végzettséghez kötött és elsősorban iskolarendszeren kívüli szakképzésben szerezhető meg
 • felső középfokú szakképesítés-ráépülés (53): az iskolarendszeren kívüli szakképzésben megszerezhető, érettségi végzettséghez kötött szakképesítésre épül
 • emeltszintű szakképesítés (54): érettségi végzettséghez kötött és elsősorban iskolai rendszerű szakképzésben szerezhető meg
 • emeltszintű szakképesítés-ráépülés (55): elsősorban iskolai rendszerű szakképzésben megszerezhető, érettségi végzettséghez kötött szakképesítésre épül
 • felsőfokú végzettséghez kötött szakképesítés (62)

 

 

Új szakmacsoport: eggyel bővül a szakmacsoportok listája: 22-es kóddal bekerült a Közszolgálat. (Kisebb jelentőségű a 18-as szakmacsoport nevének változása, ennek új megnevezése „Vendéglátás-turisztika”.)

 

Szakközépiskolai ágazatok: a Szakképzési törvény 2. paragrafusának 40-es bekezdése (szakmai érettségi végzettség) alapján bekerült a jegyzékbe a szakközépiskolai ágazatok megjelölése.

 

Képzési munkarend: az OKJ rendelet ezentúl az egyes szakképesítésekre vonatkozó lehetséges képzési munkarendeket is definiálja. Ezek a következők lehetnek: nappali (N), esti (E), levelező (L), egyéb sajátos munkarend (S), iskolarendszeren kívüli, adott óraszámú képzés - tanfolyami képzés (TK) és távoktatás (T).
 

Mestervizsgák: külön táblázat határozza meg, hogy az egyes mestervizsgákkal és 5 év szakmai gyakorlattal mely, érettségire épülő szakképzésekbe van bekapcsolódási mód.