Foglalkozáskereső Foglalkozáskereső

Foglalkozáskereső »

FEOR 08 szerinti foglalkozások részletes bemutatása...

Jellemző tevékenységek, munkamód, szükséges képességek...

Ajánló Ajánló

 

Vállalkozóvá válás - Bevezető Vállalkozóvá válás - Bevezető

A munkavállalói és a vállalkozói lét alapvetően különbözik. Aki évekig alkalmazottként dolgozott, nem biztos, hogy könnyen átszokik a mozgalmas, sokszor kockázatos, de számtalan lehetőséget magában hordozó vállalkozói létbe.

 

A vállalkozói lét nem jobb vagy rosszabb a munkavállalóinál, hanem alapvetően más. A vállalkozás leginkább az önállóságra nevel, hiszen ha a dolgozó önmaga foglalkoztatójává válik, akkor a foglalkoztatás teljes spektrumát végigkövetheti és valamennyi fázisért önállóan kell felelősséget vállalnia.
A munka világában külön figyelem nem jut az önfoglalkoztatókra. Ezt már önmagában az is jelzi, hogy a TB törvény ilyen kategóriát nem ismer. Aki ma vállalkozó lesz, annak működése első napjától fizetnie kell a közterheket (legalább a minimálbér után) akkor is, ha kezdetben még nincs bevétele. Nincs átmeneti időszak ami segítené az önfoglalkoztatókat. Jutalom sem jár azért, ha valaki úgy dönt, hogy öngondoskodóvá válik.
Oldalak: 1  2  3  4  

Tipikus kérdések - Kattints! Tipikus kérdések - Kattints!
 1. Jelenleg álláskereső vagyok, vállalkozó szeretnék lenni, de a kezdéshez pénz is kéne. Hol kaphatnék valamilyen támogatást, és mik a feltételek?
 2. Jelenleg álláskereső vagyok, vállalkozó szeretnék lenni, de a kezdéshez pénz is kéne. Hol kaphatnék valamilyen támogatást, és mik a feltételek?


  A vállalkozóvá válást elősegítő támogatás annak a személynek nyújtható, akit a munkaügyi központ legalább három hónapja álláskeresőként nyilvántart, vagy aki rehabilitációs járadékban részesül, és aki önmaga foglalkoztatását egyéni vállalkozás keretében, vagy társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjaként, illetve mezőgazdasági őstermelőként oldja meg. A támogatásnak különböző formái vannak: kamatmentes tőkejuttatás, szaktanácsadási költség átvállalása, vagy legfeljebb hat hónap időtartamra, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő vissza nem térítendő támogatás. A támogatásokra pályázni kell. Bővebb információ itt.

 3. Akkor is lehetek egyéni vállalkozó, ha munkaviszonyban állok?
 4. Akkor is lehetek egyéni vállalkozó, ha munkaviszonyban állok?


  Természetesen. Ráadásul annak, aki csak másodállásban vállalkozik, csak akkor kell TB járulékot fizetni, ha van a vállalkozásból költségeit meghaladó jövedelme.

 5. Igaz, hogy pár ezer Ft-ból már indíthat valaki egyéni vállalkozást, kiválthatja vállalkozói igazolványát?
 6. Igaz, hogy pár ezer Ft-ból már indíthat valaki egyéni vállalkozást, kiválthatja vállalkozói igazolványát?


  2010. január 1-jétől a vállalkozói tevékenység gyakorlásának nem feltétele a vállalkozói igazolvány, elég az, hogy az erre irányuló szándékáról az illető a hatóság felé megfelelő bejelentést tegyen. Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentése elektronikus úton ügyfélkapun keresztül, egy elektronikus űrlap kitöltésével. Az internetes bejelentés visszaigazolásától válik valaki vállalkozóvá, csak ezután kezdheti meg tevékenységét.

 7. Üzletet szeretnék nyitni, kell-e kereskedelmi végzettséggel rendelkeznem?
 8. Üzletet szeretnék nyitni, kell-e kereskedelmi végzettséggel rendelkeznem?


  Annak kell kereskedelmi végzettséggel rendelkeznie, aki az üzlet nyitva tartása alatt ott tartózkodik, és a vevőket kiszolgálja. A tulajdonosnak csak akkor szükséges, ha ő szolgálja ki a vevőket, azaz ő maga az eladó.

 9. Hogyan tudok más európai országban vállalkozást indítani?

További kérdések és válaszok »

Hogyan tudok más európai országban vállalkozást indítani?


A magyar vállalkozók az Európai Unió bármely tagállamában szabadon indíthatnak vállalkozást. Ezt a jogot számukra az Unió egyik alapelve, az állampolgárságon alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalma biztosítja. Az unión belül megvalósuló letelepedési jog szabadsága garantálja, hogy ha egy vállalkozást valamely tagállam rendelkezéseinek megfelelően alapítottak és székhelye az Unión belül található, akkor szabadon végezhet gazdasági tevékenységet bármely tagállamban. Az egyéni vállalkozóként való letelepedéshez tartózkodási engedélyt kell igényelni, amelyet a kérelmező automatikusan megkap. A kérelmet visszautasítani csak akkor lehet, ha a tartózkodási engedély kiadása az ország közrendjét, közbiztonságát vagy közegészségügyi rendelkezéseit sérti.