A szivárvány A szivárvány

Vállalkozóvá válás Vállalkozóvá válás

A munkavállalói és a vállalkozói lét alapvetően különbözik. Aki évekig alkalmazottként dolgozott, nem biztos, hogy könnyen átszokik a mozgalmas, sokszor kockázatos, de számtalan lehetőséget magában hordozó vállalkozói létbe.
 

» NPP - Vállalkozóvá válás

 

A vállalkozói lét nem jobb vagy rosszabb a munkavállalóinál, hanem alapvetően más. A vállalkozás leginkább az önállóságra nevel, hiszen ha a dolgozó önmaga foglalkoztatójává válik, akkor a foglalkoztatás teljes spektrumát végigkövetheti, és valamennyi fázisért önállóan neki kell felelősséget vállalni.
A munka világában külön figyelem nem igazán jut az önfoglalkoztatókra. Ezt már önmagában az is jelzi, hogy a TB törvény ilyen kategóriát nem ismer. Ez azzal jár, hogy aki ma úgy dönt, hogy vállalkozó lesz, annak működése első napjától fizetnie kell a közterheket (legalább a minimálbér után) akkor is, ha kezdetben nincs is bevétele. Nincs átmeneti időszak, ami segítené az önfoglalkoztatókat a megerősödésben, sem jutalom nem jár azért, ha valaki úgy dönt, maga gondoskodik saját magáról.
Óriási előnye viszont az önfoglalkoztatási formának a szabadság, azaz hogy a vállalkozónak első sorban a maga által felállított szabályokhoz kell igazodnia. Ő nem a munkahelyhez kell, hogy lojális legyen, hanem a munkafeladatokhoz. Nem az a lényeg, hogy munkaidőben dolgozik-e, vagy hogy a munkahelyen van-e, hanem az, hogy vállalt feladatait teljesíti-e. Az, hogy a feladatokat megfelelő minőségben kivitelezze a vállalt határidőre, leginkább azért fontos, hogy megkapja a munkaért járó honoráriumot, illetve hogy olyan referenciát építsen, ami miatt volt ügyfelei a jövőben is igénybe veszik szolgáltatásait, sőt ajánlják őt másoknak is.
Ha valaki vállalkozásra adja a fejét, különösen fontos, hogy képes legyen menedzselni önmagát, a munkaerőpiaci sikeresség ezen a területen ugyanis nagyban függ a kapcsolati hálótól, és attól, hogy az illető mennyire tudja eladni önmagát, és azt a terméket/szolgáltatást, ami a vállalkozási tevékenység alapja. Az önmenedzselés képessége általában is fontos a munkaerőpiaci boldogulás szempontjából, de egy vállalkozónál különösen lényeges az, hogy legyenek hosszú távú céljai, amiket le tud bontani kisebb, rövidtávon megvalósítható feladatokra. A lelkesedés, a kitartás és a hit abban, amit csinál, elengedhetetlen.
A vállalkozás egy életforma. Vannak időszakok, amikor nagyon „pörög” az üzlet, jönnek a feladatok, és nehéz tartani a határidőket. Máskor meg pang a piac, kevesebb a feladat, ennek megfelelően kevesebb a bevétel is. A vállalkozónak erre a hullámzásra rá kell hangolódnia, és tudnia kell koncentrálni energiáit, amikor feladat van. Ha viszont épp kevesebb a munka, azokat az időszakokat célszerű a pihenésre, a feltöltődésre használni, illetve ezek az időszakok adhatnak alapot az új kapcsolatok építésére, az új üzletek szerzésére, illetve az önfejlesztésre.
A vállalkozónak azzal is tisztában kell lenni, hogy az üzlet (főleg az elején) akkor halad és alakul jól, ha ő jelen van. Követnie kell a folyamatokat, a feladatokat, a pénzügyek alakulását, és amíg egy rutin be nem áll, addig számítania kell arra is, hogy szabadságra vagy hosszabb pihenésre nem lesz lehetősége.
A sikeres vállalkozók többnyire szeretnek dolgozni, szeretik a szakmájukat. Számukra egy-egy feladat nem szenvedés, hanem kihívás, aminek teljesítése jó érzéssel tölti el őket. Elkötelezettek a feladatok iránt, melyeket önállóan tudnak és akarnak menedzselni, vállalják azért a felelősséget. Fontos a rugalmasság, a változó körülményekhez való gyors alkalmazkodás képessége. A rugalmasság különösen fontos amiatt, hogy a vállalkozó kezelni tudja az üzleti élet hullámzásait, az „egyszer fent, egyszer lent” állapotot. Annak érdekében, hogy folyamatosan legyen munkája, a vállalkozónak jól kell tudni kommunikálni is, hiszen ő nemcsak a feladatok kivitelezéséért felelős, hanem tartja a kapcsolatot az ügyfelekkel is. Kommunikációjának minősége nagymértékben meghatározhatja, hogy az ügyfelek mennyire lesznek vele elégedettek, ami hatással van későbbi megbízásainak számára is. A vállalkozónak tehát a szaktudás mellett jó társas készségekre is szüksége van, tudnia kell bánni az emberekkel.
A vállalkozói lét komoly és valós veszélye lehet a túlhajszoltság, ugyanis egy vállalkozás sikeres előre haladása érdekében nagyon sokat kell azzal foglalkozni. A vállalkozónak e tekintetben is tudatosnak kell lennie, és odafigyelni arra, hogy a munka mellett szánjon időt magára is, családjára is, és ne hanyagolja el baráti kapcsolatait se.
Mindezzel együtt a vállalkozói életforma érdekes, változatos. Sok kihívást rejt magában, de a problémák megoldása valódi sikerélmény. Ez egy olyan életforma, ahol az egyénnek lehetősége van szabadon megvalósítani önmagát, de ez csak akkor vonzó perspektíva, ha az egyén kellő magabiztossággal és magas önállósági szinttel rendelkezik, képes kezelni a változó körülményeket és a bizonytalanságot is. Aki ezeket a sajátosságokat képes feladatként és nem problémaként felfogni, annak érdemes belevágni a vállalkozói életforma sajátos világába.