Végzettségkereső - Mi van benne? Végzettségkereső - Mi van benne?

Milyen végzettségeket tartalmaz az NPP Végzettségkereső?

  • Létező OKJ szakképesítések
  • Megszűnt (korábbi OKJ szerinti) szakképesítések
  • Mesterszakmák
  • Hatósági képzések
  • Felsőoktatási alapszakok
  • Felsőoktatási mesterszakok
  • Osztatlan felsőoktatási szakok
  • Korábbi felsőoktatási rendszerben szereplő szakok
  • Nemzetközi képesítések

Hogyan használd? Klikkelj! A Végzettségkereső működése

Végzettségkereső Végzettségkereső

gyümölcs- és zöldégfeldolgozó - (FEOR 7112-00) Foglalkozás
Alapadatok
Megnevezés gyümölcs- és zöldégfeldolgozó
FEOR-kód 7112-00
Elhelyezkedés a FEOR-ban
  • (főcsoport) Ipari és építőipari foglalkozások
  • (csoport) Élelmiszer-ipari foglalkozások
  • (alcsoport) Élelmiszergyártók, -feldolgozók és -tartósítók
Bemutatás
Rövid leírás A konzerv- és hűtőiparban tartósítja, konzerválja, vagy gyorsfagyasztja a gyümölcsöket és a zöldségféléket.
Jellemző tevékenységek
  • átveszi és minőség szerint osztályozza a növényi eredetű nyersanyagokat,
  • az alapanyagokról eltávolítja a szennyeződéseket,
  • eltávolítja a felesleges részeket (pl. héjak, magvak, szárak),
  • aprítással, szeleteléssel, zúzással vagy préseléssel feldolgozza a nyersanyagokat,
  • a készülő élelmiszer jellégétől függően előkezeli (gőzöli, süti, főzi) a termékeket,
  • az előkezelt anyagokat szűréssel, derítéssel, szárítással, savanyítással dolgozza fel,
  • a konzerválással készülő termékeket csírátalanítja vagy konzerválószerekkel tartósítja,
  • a fagyaszásra szánt termékeket természetes körülmények között hirtelen -30, -35 fokra lehűti,
  • a tartósítással egyidejűleg az elkészült élelmiszereket fémdobozokba, üvegekbe, aluminíum- vagy műanyagfóliába csomagolja,
  • mintát vesz a termékből a gyártás különböző szakaszaiban, a minősítés biztosítása érdekében,
  • gondoskodik a gépi berendezések karbantartásáról, a kisebb hibák elhárításáról,
Körülmények
Munkakörnyezet
  • jellemző módon a feldogozás főleg belső csarnokoban folyik, de végez kinti munkát is
  • a munkavégzés többnyire piszkos, nyirkos
Egészségügyi tényezők
  • jó látás és színlátás szükséges
  • jellemző a görnyedés, hajolás, guggolás, melynek következtében izület panaszok jelentkezhetnek
  • a nyirkos, nedves környezet légúti és izületi panaszokat okozhat
Pszichikai tényezők
Várható változások
  • Növekszik a fogyasztók minőség iránti elvárása.
  • Fokozódik a nyersanyagok feldogozásának a köre..
  • Új, környezetkímélő csomagolási módszerek jelenek meg.
  • Emelkedik a hatósági-minőségi ellenőrzések száma.
  • A termék eredetének és minőségének követhetősége mind inkább előtérbe kerül.
Foglalkozásjellemzők
Képességek szükségessége
  • manuális képesség
  • matematikai képesség
  • térbeli tájékozódás
  • figyelem koncentráció
  • problémamegoldás
  • kreativitás
  • stressz tolerancia
  • alkalmazkodóképesség
  • pontosság, precizitás
  • szervezőkészség
  • önállóság
  • együttműködőképesség
  • empátia
  • felelősségvállalás
  • kommunikációs készség
Jellemző munkamód
Tárgyias (80%)
(20%) Személyközpontú
Önálló (20%)
(80%) Csoportos
Irányító (20%)
(80%) Végrehajtó
Multimédia
Foglalkozás bemutató film
Képzés
OKJ szakképesítések
Felsőoktatási szakok
Korábbi szakképesítések
Munkakörök és rokon foglalkozások
Foglalkozás és munkakörei
Rokon foglalkozások